Hlavní obsah

Moderní televize: tenká a svůdná

Na rozdíl od módních návrhářů, kteří se vracejí k modelkám plnějších tvarů, výrobci televizorů horují pro zeštíhlení. Klasické CRT (tzv. vakuové) televizory začínají z pultů prodejen i výrobních hal pomalu mizet. Dnes již je jasné, že současnost a budoucnost patří plochým obrazovkám, tedy plazmové a LCD technologii.

Článek

 Ploché televizory, které využívají plazmové nebo LCD technologie, jsou obecně lehké, dají se připevnit na zeď a nezabírají prostor v místnosti. Produkty renomovaných výrobců nabízejí kvalitní podání barev, relativně vysoký jas i kontrast.

Vybíráme v klidu

Prvním vodítkem pro správný výběr by měl být požadovaný rozměr. Do menší místnosti pořídíme menší televizor s úhlopříčkou do 80 cm. Správnou volbou je kvalitní LCD televizor. V prodejně se na vlastní oči přesvědčíme o tom, jak se mění obraz a barevné podání z různých úhlů pohledu.

Necháme si předvést několik nočních filmových scén a sledujeme podání odstínů černé a detailů v tmavých partiích obrazu. V prodejnách elektroniky je vždy jasnější osvětlení než doma, kdy televizor sledujeme v přítmí. Větší prodejny elektroniky disponují též místy, která simulují prostředí obývacího pokoje.

Foto archiv firem: Panasonic, Philips, Samsung

Pohybový šum

Zorný úhel LCD televizorů může být až 178°, avšak již při pohledu ze 45° dochází ke znatelnému poklesu kontrastu. Velkou zkouškou pro LCD televizory s velkými úhlopříčkami je také zobrazení rychlého pohybu. LCD technologie se stále vyznačuje relativně pomalou odezvou, která způsobuje tzv. stopový efekt, neboli rozmazání rychlého děje.

Stojan na TV má praktickou úložnou plochu. Foto Blomus/Desalto

Nové modely plazmových HD televizorů jsou dnes vybaveny technologií pro redukci pohybového šumu, která dokáže zajistit ostré podání scén s různou rychlostí pohybu. Nejjednodušší způsob, jak se přesvědčit o odezvě televizoru, je nechat si předvést tzv. běžící text. Pokud je nečitelný a rozmazaný, je dobré přehodnotit volbu vybraného televizoru.

Spotřeba a životnost

Důležitým faktorem při výběru je spotřeba a životnost. Spotřeba plazmového panelu se neustále mění podle jasu zobrazených scén, LCD technologie je založena na stálém podsvícení bez ohledu na aktuální obraz.

Plazmové televizory nabízejí asi 60 000 hodin sledování, což je přibližně dvojnásobek životnosti klasických televizorů. Při běžném sledování 8 hodin denně to znamená přibližně 20 let provozu. Jednoduchost propojení

Ať už se rozhodneme pro plazmový, nebo LCD televizor, je tu ještě několik důležitých faktorů, které je třeba brát v potaz.

Fenomén vysokého rozlišení

HD (high definition), jenž zanedlouho dorazí i do našich obýváků, předpovídá budoucnost televizorům s přirozeným rozlišením 1080p, které mohou HD plně využít. Jednoduché propojení s dalšími audiovizuálními digitálními přístroji pomocí jediného kabelu zajistí standard HDMI, dnes již nezbytnost.

U televizí je také důležitý design. Foto archiv firem: Panasonic, Philips, Samsung

Praktický je rovněž např. přímý slot pro paměťovou kartu, díky němuž můžeme přehrávat fotografie ze svého fotoaparátu nebo záznam z videokamery přímo, bez nutnosti připojování.

Nezapomeňme si prohlédnout dálkové ovládání. Vezměme si ho na chvíli do ruky při výběru televizoru. Dalších pár let ho budeme v ruce držet každý den, takže by mělo být intuitivní, ergonomické a pohodlné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám