Hlavní obsah

Moderní tapety hýří barvami

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tapety jsou znovu v módě. Skvěle vypadají jak na celé ploše stěn, tak v kombinaci s malbou. Moderní tapety přitom hýří neotřelými barvami, zajímavými povrchovými strukturami a nezvyklými materiály.

Foto: archiv firmy e-color, Právo

Tapety s kovovým-metalickým efektem pozvednou interiér. Měděný, zlatý nebo jiný kovový efekt tvoří lazurovaný barevný povlak (role 53 cm x 10,05 m za 698 Kč).

Článek

Rychlost a cenová dostupnost – to jsou další výhody použití tapet při změně nebo oživení interiéru. Dodají i nový lesk staršímu nábytku, navíc zakryjí nerovnosti povrchu a částečně působí i jako protihluková bariéra. Že se nadřeme a výsledek nebude odpovídat tomu, co jsme chtěli? Bývávalo. Nejnovější materiály mohou dřinu změnit v zábavu.

Na co myslet před nákupem

  • Pečlivě změříme velikost tapetované plochy – z rozměrů později budeme počítat potřebné množství materiálu (tapetové role se prodávají v několika šířkách).
  • Ještě doma zvážíme, jak veliké by měly být vzory či motivy tapet. Záleží to na tom, jak velkou plochu chceme tapetovat. Velké tvary se napojují obtížněji než tvary drobné a ani obrazce široké půl metru nebudou vypadat hezky třeba v mini předsíni.
  • V obchodě zkontrolujeme, jestli vybrané role tapet mají opravdu stejný odstín ve vzoru i výrobní číslo. Nažádné roli takénesmíchybět údaje o kvalitě, způsobu lepení a údržbě. Ceny se řídí hlavně kvalitou a trvanlivostí. Obyčejné papírové začínají na sto korunách za roli, za vliesové tapety zaplatíme 300 až 600 korun.,

.: Velkoplošné samolepky Spirit mají atraktivní a dynamické motivy, lehce se aplikují a jsou efektní (podle rozměru od 460 Kč). foto: Právo/archiv firmy Hornschuch

Vliesové tapety

Máme-li strach, že klasické tapetování nezvládneme, jsou pro nás vhodné vliesové tapety. Tato relativní novinka si už stačila získat oblibu právě kvůli jednoduchosti, s jakou se s ní pracuje. Vliesové tapety se vyrábějí ze speciální buničiny a polyesterových vláken s přídavkem polymerového pojiva – tato struktura dává tapetám pružnost a pevnost.

Vyrábějí se celobarevné i vzorované, rozměry role 53 cm x 10,05 m vystačí k otapetování 5 m2, doporučené lepidlo Metylan Direct.

Jaké jsou jejich výhody? Lepí se za sucha (lepidlem se natírá jen stěna, tapeta se přikládá suchá). Tapety snadno překrývají jemné trhliny v podkladu – proto jsou ideální pro renovace v panelových bytech.

Jsou nehořlavé, odstraňují se lehce a beze zbytků, jsou omyvatelné a stálobarevné. Na dotyk působí jemně a lépe se s nimi pracuje než s tapetami papírovými. Jako každé tapety tvoří tepelnou a zvukovou izolaci.

.: Jakákoliv dekorace v minimalistickém bytě vynikne dvakrát více. Tady má sólo nápaditá tapeta.

Papírové tapety

Klasika. Jde o dobře známé tapety z potištěného, raženého a mačkaného papíru. Mají papírový základ s hladkým nebo strukturovaným povrchem.

Klasika. Jde o dobře známé tapety z potištěného, raženého a mačkaného papíru. Mají papírový základ s hladkým nebo strukturovaným povrchem. Jsou levnější, ale zároveň méně odolné – především se snadno odřou. Můžeme je čas od času přetřít vlhkým hadříkem, omývat však ne.

Omyvatelné tapety

Další stálice na trhu s tapetami – známe je především z koupelen a kuchyní, ale hodí se i pro ostatní místnosti. Role jsou k dostání v rozměrech 67,5 cm x20 m. Jsou vyrobené na vinylovém základě.

Další stálice na trhu s tapetami – známe je především z koupelen a kuchyní, ale hodí se i pro ostatní místnosti. Role jsou k dostání v rozměrech 67,5 cm x20 m. Jsou vyrobené na vinylovém základě. Jejich výhodou je, že zašpinění můžeme snadno umýt mýdlovým roztokem a houbou, jsou světlostálé, dají se beze zbytku za sucha odstranit.

Fototapety

Obrazové tapety se znovu vracejí a designéři z nich vytvářejí opravdu zajímavé interiéry. Proč? Jsou ve srovnání s jinými metodami levné, rychle se lepí a po práci nezůstane nepořádek. Plusem je spousta různých vzorů. Nic nezkazíme barevnými až zářivými tapetami, které mají příznivý vliv na naši psychiku.

.: Vinylové nálepky jsou svéráznou variantou tapet. Skvělou grafiku vytvářejí zejména francouzští designéři (rozměr 300x150 cm od 1310 Kč). foto: Právo/archiv firmy www.nalepsi.cz

Pro relaxaci a pohodičku zvolíme tapety s přírodními motivy. Jen je nutné sladit je s okolním nábytkem a celým interiérem – ale i tenhle trochu složitější úkol může být zajímavým dobrodružstvím. Jejich lepení není složité, při troše zručnosti to zvládne i laik. Lepí se jako papírové tapety (za mokra) a obvykle se sesazují ze dvou, čtyř nebo osmi dílů.

Originální dekory

Efektní alternativou celoplošného tapetování jsou originální vynilové nálepky na stěny, sklo, dlaždičky, plast, kov či jakýkoli hladký povrch. Ve vzorech je k dispozici snad všechno, na co si vzpomeneme – květinové i geometrické motivy, ornamenty, různé typy siluet i škála nových dětských motivů.

.: Dětská tapeta s motivem ZOO je vyrobena na papírovém základě, součástí je doplňující tapeta 4 Kids, které mohou děti vymalovat (rozměry role 53 cm x 5 m, 308 Kč). foto: Právo/archiv firmy e-color

Samolepicí fólii můžeme dokonce používat opakovaně. Co doporučují designéři? Zkusme nalepit kousek motivu na nábytek a z něj pak pokračovat i na stěnu. Výsledný efekt zaručeně přitáhne pozornost.

Jednotlivé květiny se dají použít i na dlaždičkách v koupelně nebo na kuchyňské lince. Pro nejmenší jsou na výběr krásně barevné, veselé a sladké motivy. Starší děti nepohrdnou vzory ve stylu graffiti, skatu či snowboardu.

Reklama

Související témata:

Související články

Ornamentová mánie vládne interiérům

Přišla doba ornamentálních motivů, ozdobných detailů, které krášlí všechny představitelné bytové doplňky a dokonce nábytek, lampy, a najdeme je i na tapetách...

Interiérové retro doplňky ve stylu hippies

Interiéry, ve kterých žily květinové děti, hippies, byly zařízené velmi levně a nápaditě. Letošní léto se designéři nechávají touto érou inspirovat. Do módy...

Výběr článků

Načítám