Hlavní obsah

Moderní sedací soupravy umí spoustu věcí

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před nákupem pohovky nejdříve rozhodneme, kam ji umístíme, jaké její rozměry si můžeme v obývací místnosti dovolit a kolik lidí na ní bude sedět, případně spát.

Foto: JV POHODA

Luxusní sedací souprava Elite – kolekce Open Space má nastavitelné opěrky hlavy, vyrábí se ve dvou provedeních. V ceně od 48 670 Kč za dvoumístné sofa.

Článek

Jiné požadavky na sedačku bude mít single v malém bytě, jiné rodina s dětmi. Připravme se však v případě kvalitnější pohovky na nejméně desetitisícovou investici.

Foto: IKEA

Rozkládací pohovka s lenoškou. Cena 14 990 Kč.

Bonusem při výběru je možnost zvolit si k jednomu konstrukčnímu typu různé barvy a vzory potahů, jejich materiál (látka, kůže), tvrdost matrací. Některé kolekce nabízejí různé sedací série, které si složíme podle svých představ nebo po částech dokupujeme.

Zodpovědný výběr je základ úspěchu

Před nákupem sedačky si ji vyzkoušíme, a to při sezení i vleže.

Pevné pohovky bez úložných prostor vypadají elegantně a jsou odolné, ovšem chystáme-li se rozšířit počet členů v malém obytném prostoru, raději se podíváme po pohovce rozkládací.

Foto: KIKA

Sedací souprava Atlanta z pravé kůže se dvěma polohovacími funkcemi pro pohodlné sezení. Cena 15 990 Kč.

Barva a vzory potahu mají ladit s interiérem. V dlouhodobém horizontu se rozhodně vyplatí jednobarevný potah spíše pastelových barev, maximálně s drobnými vzory. Nejpraktičtější je snímatelný potah, který vypereme v pračce.

Foto: KIKA

Kromě velikosti pohovky zvážíme i možnosti rozkládání, úložných prostor v zásuvkách a polohování. Výrobci ve svých kolekcích nabízejí k sedačce i podnožky, mobilní sedací kostky a křesla.

Pozor na finance – extrémně levné sedačky se v důsledku prodraží, protože mají velmi malou životnost.

Rozkládací pohovky

Slouží k příležitostnému nebo i pravidelnému přespání, proto dbáme na odolnost kostry, mechanismus rozkládání a kvalitu matrace lůžka.

Důležitý není pouze rozměr sedačky v základním stavu, ale také velikost plochy ke spánku, bez předělů, mezer, vyvýšenin z tvrdých podpěrek apod.

Foto: KIKA

Pohovka Bronx s látkovým potahem, polohovacím podhlavníkem, úložným prostorem a rozkládacím lehátkem. Cena 39 990 Kč.

Nejčastějším způsobem rozkládání je klasické vytažení – táhnutím nebo lehkým nadzdvižením – přední sedací části, a tím protažení celé kostry a zploštění pohovky.

Lůžko je buď složené podélně ze dvou částí, nebo z jedné matrace rozdělené na třetiny. Tato lůžka se hodí pro občasné spaní, mívají molitanové nebo polyuretanové matrace.

Foto: IKEA

Sedací série se sekcemi, které se dají různým způsobem spojovat nebo použít samostatně. Cena 24 990 Kč.

Pro trvalé spaní jsou nejvhodnější rohové rozkládací pohovky, v jejichž zásuvce pod delší částí je kovová rozkládací konstrukce s dřevěnými lamelami a pěnovou matrací.

Konstrukci schovanou pod pohovkou vytáhneme do prostoru a spíme hlavou kolmo na delší část pohovky. Výhodou těchto typů je, že opotřebovanou matraci můžeme vyměnit, takže o kvalitní spánek je vždy postaráno.

Pečujeme o potah

Při výběru pohovky se ptáme prodejce na způsoby čištění konkrétního potahu.

Foto: IKEA

Třímístná pohovka s potahem z lícové usně je ošetřena pouze tenkou vrstvou ochrany, proto je méně odolná vůči skvrnám a poškrábání než kůže se silnou ochrannou vrstvou. Cena 44 990 Kč.

Látkové potahy jsou díky moderním technologiím povrchových úprav (mj. teflonová, aqua clean) docela odolné a lze je pravidelnou péčí udržet poměrně dlouho.

Běžné látkové potahy vysáváme, pereme nebo je svěříme čistírně. Pro rodinu s dětmi a zvířecími mazlíčky je ideální potah snímatelný nebo lehce omývatelný.

Foto: KIKA

Sedačka Los Angeles Plus má polohovací podhlavník, úložný prostor a rozkládací lehátko. Cena 35 990 Kč.

Zalakovaná kůže je velmi odolná, ne každému je ale příjemná na dotek. Podobným materiálem může být koženka či tzv. ekokoženka, o které se musíme starat častěji (odchlupovacími válečky z gumy, nástavcem s čisticím semišem, impregnací).

Čalouněný nábytek necháme vyčistit specializovanou firmou suchou cestou.

Výhody polohování

Polovinu některých rozkládacích dvojlůžek lze vytáhnout samostatně, další typ zase dokáže područku stočením změnit na oporu pro nohy.

Flexibilně lze polohovat také opěrák na hlavu, podobně jako v automobilu, nebo předsunout sedák, čímž se pro vysokou osobu zvýší hloubka sedu.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám