Hlavní obsah
Dům díky svým oknům vzdáleně připomíná starobylé lucerny. Foto: Paul Dyer

Moderní rodinný dům září do okolí jako lucerna

Majitelé pozemku na předměstí kalifornského města Palo Alto toužili po novém domě. S žádostí o návrh jednoduše řešeného, ovšem prakticky organizovaného domova se obrátili na architekty ze sanfranciského studia Feldman Architecture. Ti přišli s projektem budovy, která se večer rozzáří do noci jako lucerna. Odtud je také její název - Lantern house.

Dům díky svým oknům vzdáleně připomíná starobylé lucerny. Foto: Paul Dyer
Moderní rodinný dům září do okolí jako lucerna

Domov s celkovou plochou 372 čtverečních metrů architekti rozdělili do dvou podlaží a přidali ještě sklep (88 m2) a garáž (44 m2).

Interiér domu pak rozčlenili tradičním způsobem, tj. do přízemí umístili společenskou zónu sestávající z kuchyně, obývacího pokoje a jídelny, které jsou díky velkým proskleným posuvným dveřím vizuálně a v létě po většinu dne i fyzicky propojeny s venkovní chráněnou terasou a velkou zahradou.

Schodišťová šachta je obložena a stíněna mřížovím z cedrových latí.

Foto: Paul Dyer

Zajímavým zpestřujícím prvkem je kruhový otvor ve střeše nad terasou.

Foto: Paul Dyer

V horním patře, kam se vystupuje po schodišti chráněném z exteriéru cedrovou mříží, jsou umístěny ložnice obyvatel domu.

Zmiňované mřížoví slouží jako ochrana před prudkým slunečním zářením v horkých letních měsících. Stejnou funkci pak mají v horním patře ocelové přesahy jinak ploché střechy, které rovněž stíní interiér.

Kruhový otvor přivádí do prostoru pod sebou nezanedbatelné množství světla.

Foto: Paul Dyer

Střecha domu je osázena suchomilnými rostlinami a pokryta oblázky.

Foto: Paul Dyer

Zajímavostí, která návštěvníka zaujme na první pohled, je velký zastřešený prostor před domem, jenž je přirozenou součástí domu a přímo vybízí k tomu, aby rodina co nejvíce svých aktivit přenesla v teplých dnech ven, právě tam, nebo na trávník na zahradě.

Díky obložení schodišťové šaqchty z exteriéru prochází do interiéru jen příjemně rozptýlené světlo.

Foto: Paul Dyer

Roztomilou finesou je pak kruhový otvor v zastřešení, jenž nechává procházet kruhový sloupec slunečních paprsků do prostoru pod sebou. Ten samozřejmě nezůstává na jednom místě, ale v průběhu dne putuje po trávníku a dláždění terasy.

Foto: Paul Dyer

Architekti pro dům zvolili nejen jednoduché uspořádání, ale drželi se také velmi striktně jen několika zvolených materiálů, které nápaditě kombinují v celém domě. Hlavní roli přidělili proskleným plochám zasazeným do čistě bíle omítnutého zdiva.

Vše doplňují antracitově natřené ocelové rámy a další detaily. Proteplení a osvěžení pak má na starosti cedrový strop, jejž elegantně doplňují cedrové obklady v části exteriéru a již zmiňovaný stínicí prvek schodišťové šachty.

Interiér je v přízemí řešen jako otevřený prostor v němž na sebe navazuje kuchyňská, jídelní a obývací zóna.

Foto: Paul Dyer

V teplých dnech je interiér domu přirozeně propojen s terasou a zahradou za ní.

Foto: Paul Dyer

Foto: Paul Dyer

Právě rozdělení velkých oken v přízemí pomocí rámů velice připomíná staré lucerny, stejně jako mřížoví v místě schodiště vzbuzuje dojem, že na této straně je lucerna ztlumena.

Situace na pozemku

Foto: Feldman Architects

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Související články

Výběr článků