Hlavní obsah

Moderní pračky a sušičky se s prádlem mazlí

Právo, Karolína Černá

Každá pračka vypere prádlo, každá sušička ho vysuší. Jenže výsledek se často různí kvalitou. Odlišné jsou funkce konkrétních spotřebičů, komfort jejich obsluhy, úspora vody i energie. Jak vybírat?

Foto: Elektro World (3x)

Dva spotřebiče umožňují současné praní a sušení i stejnou náplň pračky a sušičky, což ocení rodiny s dětmi.

Článek

Nejdřív musíme vědět, kam spotřebiče umístíme. Předem plněné pračky jsou podstavné, na ně nebo vedle nich umístíme v případě potřeby sušičku.

Existují modely vestavné do kuchyňské linky, koupelnového nábytku a vrchem plněné, které můžeme obestavět, protože před sebou nevyžadují prostor pro otevírání dvířek bubnu. Hodí se tak do menších prostor.

Foto: Datart

Automatická pračka s vrchním plněním, en. třída A++, max. 1200 otáček/minutu, kapacita praní 6 kg, je široká jen 40 cm. Má funkci odloženého startu a ochranu proti přetečení. Cena 7490 Kč.

Pračka a sušička v jednom se vyplatí singl uživatelům v garsonce, v níž se prádlo suší obtížně.

Foto: Philco

Do singl bytů se díky svým rozměrům a funkcím hodí nejlépe spojení pračky a sušičky do jednoho přístroje.

Vyhledávané typy

Pračky plněné předem jsou klasika, prádlo z nich přesunujeme do bubnu a zpět snadno. Pro jednočlennou domácnost je vhodná úzká verze s hloubkou 33 cm, která vypere cca 4 kg prádla (např. Indesit model IWUD41252 C ECO od 7700 Kč). Tradiční předem plněné pračky vyperou najednou kolem 10 kg prádla a jsou dvojnásob hluboké. Většinou nabízejí řadu funkcí, stačí si vybrat podle svých priorit.

Spotřebiče s vlastním generátorem páry zbavují prádlo pachů a likvidují alergeny a bakterie, což ocení především alergici. Pára zahřívá buben, takže také snižuje energetickou náročnost spotřebiče.

Typy s odloženým startem nabízejí spuštění programu na dobu, která nám vyhovuje, třeba na noční hodinu s lacinější sazbou elektřiny. Moderní pračky samostatně dávkují prací prostředek, speciálními pohyby bubnu vyhovují různým druhům prádla.

Foto: Elektro World

Díky technologii Ökomix se prací prostředek napřed důkladně promíchá s vodou, takže jsou vlákna jemného oblečení ošetřena i při zkrácených programech.

Do menších koupelen se hodí vrchem plněné pračky. Jejich výšku ocení lidé s omezenou pohyblivostí, při plnění pračky se nemusejí příliš ohýbat. Vrchem plněné pračky jsou v nabídce technických vymožeností skromnější.

U základních modelů volíme program a teplotu, automatické typy obvykle po zvolení programu nastaví vše samy.

Foto: Philco

Digitální obsluha vrchem plněné pračky PLD1273TL automaticky přizpůsobí hladinu vody podle typu a množství prádla. Program snadné žehlení minimalizuje pomačkání prádla. En. třída A+++, 18 pracích programů, náplň 7 kg, 1200 ot/min. Cena 9990 Kč.

Nastavení programů

Do propadliště dějin směřuje manuální nastavení programů, které lidem neorientujícím se v obsluze praček umožňuje zvolit např. příliš vysoké otáčky na prádlo, které se tím poškodí, navíc při neadekvátní teplotě.

Inteligentní elektronika a digitální ovládání tohle uživateli nedovolí. Vybere jedním tlačítkem program a pračka už pro něj má přednastavenou ideální teplotu i otáčky pro prádlo, které se u daného programu očekává, nebo ho výrobce doporučuje.

V závislosti na zvoleném programu a váze prádla špičkové modely samy dávkují prací prášek, případně aviváž.

Foto: Philco

Předem plněná pračka se sušičkou Philco PLD 14961 WD s 3D indikací množství prádla a doporučením dávkování pracího prostředku je opatřena automatickým praním na noční proud.

Diskuse, při jak vysoké teplotě je vhodné prát prádlo, dnes již řídnou. Program vyvářka patří k zastaralým. Ke kvalitnímu vyprání stačí podle výrobců praček teplota vody 30-40 °C díky enzymům obsaženým v pracím prášku.

Samozřejmě se osobní zkušenosti uživatelů liší, záleží mj. na míře a na typu ušpinění textilu, na tvrdosti vody, na kvalitě pracího prostředku.

Pozor na buben

Výběr kapacity bubnu závisí na tom, jaké množství prádla obvykle pereme, s tím, že něco málo přidáme. Buben není dobré před praním naplnit k prasknutí, protože se prádlo pořádně nevymáchá, zůstávají na něm stopy pracího prostředku a ještě je zmačkané.

Ideální je nechat vůli 15 cm pod horní částí bubnu. Kapacita bubnu kolem 4 kg vyhovuje dvoučlenné domácnosti, 6 kg a více uspokojí čtyřčlennou rodinu.

Foto: Datart

Speciální otvor umístěný na předních dvířkách předem plněné pračky umožňuje vkládat prádlo i během pracího cyklu. Řešení přinášejí pračky řady AdWash od Samsungu.

Důležité je i vnitřní uspořádání bubnu. Lepšímu pohybu prádla v něm napomáhají asymetricky uložené unašeče prádla. Optimální je tzv. voštinový buben, který nenechá prádlo klouzat po povrchu bubnu. Jeho konstrukce umožňuje šetrné klouzání po tenkém filmu vody.

V důsledku příliš velkých otvorů pro průchod vody se tvoří na prádle tzv. žmolky, které vznikají odstředivou silou při ždímání a vtlačením látky do otvorů v bubnu. Volíme proto menší otvory, zejména v případě, že nejčastěji pereme jemnou lehkou bavlnu.

Foto: Philco

Speciálně tvarovaný buben Crystal pro šetrné praní

Buben nemá rezivět, vhodnými materiály jsou plast, slitina, nerez.

Spotřeba energie a vody

Informaci o spotřebě elektřiny se dozvíme z energetického štítku. I levnější modely splňují energetickou třídu A, nařízení EU jinou nepovoluje.

Sofistikovanější přístroje dosahují až kategorie A+++. Rozdíly ve spotřebě elektrické energie různých spotřebičů dosahují ročně několika stovek korun, za pár let se uživateli úspornější spotřebič odmění ušetřenými tisíci.

Foto: Euronics

Předem plněná pračka LG F6296ND nabízí 13 pracích programů, zvládne 1200 ot./min. a na jeden zátah pojme 6 kg prádla. Unikátní technologie 6 motion zvládne při praní usměrňovat prádlo šesti různými pohyby. Pračka spadá do en. třídy A+++. Cena 11 990 Kč.

U spotřeby vody se výrobci liší údaji o optimálním množství vody pro jednotlivé programy. Zpravidla se spotřeba vody vypočítává při programu bavlna na 60 °C. U jiného programu se může spotřeba vody mezi dvěma modely lišit až dvojnásobně.

Vybíráme tedy podle programu, který využíváme nejčastěji. Při kombinovaném používání několika programů bude spotřeba vody podstatně vyšší. Roli také hrají kilogramy prádla, které pračka pojme.

Dalším sledovaným parametrem je účinnost odstřeďování (mezi D až A), která zohledňuje procentuální zbytek vody v prádle po ždímání.

Pro představu: v prádle z pračky s účinností odstřeďování A zůstane pod 45 % zbytku vody, s účinností C 54–63 % vody. S odstřeďováním A prádlo rychleji usychá nebo nemusí trávit tolik času v sušičce, což šetří čas i spotřebu. Sušička vyžaduje odstřeďování aspoň 1200 otáček/minutu.

Sušení bez sušáku

Pračka kombinovaná se sušičkou ušetří místo, má ale jeden háček. Množství prádla, které sama vypere, musíme sušit třeba nadvakrát, protože prádlo získá při sušení svůj původní objem a náplň při praní by se nevešla na sušení.

Foto: Kasa

Sušička LG je vybavena inteligentní diagnostikou Smart Diagnosis a funkcí samočištění kondenzátoru. Velký dotykový LED displej ukazuje průběh a zbývající čas, zanesení filtru i množství naplnění sušičky.

Pračka a sušička zvlášť jsou dobrou volbou pro rodiny s dětmi. Výhodou dvou spotřebičů je nejen možnost současného praní a sušení, ale i stejná náplň pračky a sušičky, která umožňuje sušit celý objem vypraného prádla.

Pračka a sušička (plněné předem) ani nezaberou místo v koupelně, protože se dají umístit na sebe (tzv. stavebnicové neboli komínové sestavení).

Při výběru sušičky se zaměříme na její kapacitu. Klasická sušička v jednom cyklu usuší v průměru 1–8 kg prádla. Nejprodávanější sušičky mají kapacitu na 7 a 8 kg prádla.

Foto: Elektro World

Pračka a sušička se dají snadno umístit na sebe, šetříme tak místo.

U kondenzačních sušiček se pára vzniklá sušením přemění na vodu, je zadržena v zásobníku, který musíme vyprazdňovat. Dobré je sušičku napojit přímo na odpad, odkud voda odtéká samovolně.

Přístroje s tepelným čerpadlem ohřátý vzduch chladí, čímž odstraňují z prádla vlhkost. Mají nižší spotřebu než běžné kondenzační sušičky, pro sušení využívají mnohem nižších teplot, zhruba kolem 50 až 55 °C. Suší šetrně, vyrovnávají záhyby prádla. Kondenzační sušičky s tepelným čerpadlem se hodí pro všechny, kteří suší pravidelně a častěji.

Z chytrých funkcí oceníme žehlicí funkci pro dokonalé narovnání záhybů v prádle. Funkce snadné žehlení ochrání prádlo před zmačkáním. Užitečná je i dětská pojistka, indikace zbývajícího času sušení či odložení času sušení.

Další výhody nabízejí programy na sušení různých materiálů, např. na bavlnu, na sušení ručníků, péřového oblečení. K příslušenství patří speciální koš, který slouží k vysušení obuvi, hraček. Automatický systém se senzory sám určí délku programu včetně ideální teploty. Sušičky se navíc hodí pro alergiky, protože dokážou pomoci od plísní a alergenů.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Tipy na nákup

Pozor! U levných modelů praček většinou chybí odtoková hadička, proto se po otevření filtru může větší množství vody rozlít po koupelně. Vyšší modely praček mívají na přívodní hadici integrován systém Aquastop, který v případě netěsnosti pláště přívodní hadice uzavře přívod vody, takže voda nevyteče do bytu.

Praní prádla je hlučné, nemělo by však přesahovat 80 dB při odstřeďování, což je nejhlučnější program. Za tichou pračku je považována ta, která hlučí při praní 50 dB a 70 dB při ždímání.

Máte-li doma děti, kupte spotřebič s dětskou pojistkou. Brání tomu, aby ratolesti samy přístroj zapnuly či jinak ovládaly.

Vzdálený monitoring pracího cyklu a diagnózu stavu spotřebiče může zajistit wi-fi. Slouží ke vzdálenému monitoringu pracího cyklu, ale i k diagnóze stavu spotřebiče.

Technologie NFC (Near field communication) umožňuje stahovat nové prací programy (dětské oblečení, studené praní atd.), které následně aplikujeme přiložením mobilního telefonu k pračce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám