Hlavní obsah

Moderní pohovky a sedačky jsou praktickou i designovou záležitostí

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Různé typy pohovek a sedaček vyhoví svou praktičností početným rodinám i jednotlivcům. Navíc mohou být designovou ozdobou interiéru.

Foto: Ikea (2x)

Třímístná rozkládací pohovka s lenoškou Vilasund skrývá pod sedákem prostor na lůžkoviny. Taštičkové pružiny slibují pohodlné sezení i spánek. Cena 14 990 Kč

Článek

Před nákupem rozhodneme, kam sedačku umístíme. Z toho vyplývají její rozměry. Rozhodují ale také naše tělesné proporce. Pozor na příliš nízké opěradlo a krátký sedák u vysokých osob! Stranou nezůstávají ani nároky na barvu, materiál potahu a úložné možnosti.

Účel rozhodne o typu

Plánujeme-li do sedačky ukládat lůžkoviny a drobné věci, vybereme produkt s více výsuvnými zásuvkami nebo s prostorem pod sedací částí.

Foto: Bonami

Barevně i tvarově dominantní retro pohovka Azzurre má odnímatelné sedáky pro snazší čištění. Cena 9699 Kč

Ložnicovou postel nahradí rozkládací sedačka nebo pohovka určená ke každodennímu spaní. V takovém případě volíme adekvátní tvrdost sedáků, matrace s pevným, otěru odolným potahem.

Ke spaní jsou vhodné méně členité polohovací sedačky. Přímo v prodejně raději vyzkoušíme, jak se na sedacím nábytku cítíme v pozicích, které nabízí, a zda se nám bude na matraci dobře ležet.

Foto: Bonami

Rafinovaný úložný prostor v obou opěradlech sedačky Libreria uskladní třeba knihy a sklenice. Sedáky mají pěnovou a silikonovou výplň. Cena 22 990 Kč

Sedačku i pohovku si lze vybrat takřka na míru. Výrobci nabízejí k jednomu konstrukčnímu typu různé velikosti (2 a vícemístné), potahy z řady materiálů a barev, odlišné typy podnoží a více stupňů tvrdosti matrací.

Koupit můžeme doplňující taburety, podnožky, mobilní sedáky i křesla. Jednotlivé série pak poskládáme podle svých představ. Části kolekce je možné dokupovat postupně, v některých případech na splátky.

Foto: Ikea

Dvoumístná pohovka Kivik má hluboký sedák. Vrchní vrstva z paměťové pěny se přizpůsobí tělu. Když vstaneme, vrátí se do původního stavu. Odnímatelné područky umožňují doplnění pohovky jednou a více lenoškami. Cena 8990 Kč

Cena kvalitních pohovek a sedaček, jejichž rozkládací mechanismus funguje pevně, plynule a mají odolnou konstrukci i potah, se pohybuje kolem 10 000 Kč.

Rozkládáme pro spaní

Sedací nábytek určený ke spaní by měl mít stejně velkou ložnou plochu jako klasické lůžko v ložnici. A to bez předělů, mezer a vyvýšenin podpěrek. Proto se při nákupu zajímáme o velikost plochy ke spánku podle tělesných rozměrů.

Např. při výšce 175 cm potřebujeme ložnou plochu dlouhou 200 či 220 cm a zhruba 100 cm širokou.

Foto: Polstrin

Sedačka Pergamon vynikne ve větším interiéru. Umožňuje pohodlné sezení, nabízí plochu pro každodenní spaní. Rozkládací mechanismus, v němž je uložena pružinová matrace, vyniká snadnou manipulací. Sedačka má úložný prostor. Cena od 58 975 Kč

Foto: Polstrin

Pro trvalé spaní se hodí rozkládací pohovky, které mají v zásuvce pod delší částí kovovou rozkládací konstrukci s lamelami. Na plný pevný či laťkový rošt je vhodná pružinová matrace.

Na pružný lamelový rošt pokládáme nejlépe matrace z kvalitní pěny či latexu. U některých výrobků je třeba matraci dokoupit, jindy je zabudovaná přímo v sedačce.

Klasický způsob rozkládání spočívá ve vytažení přední sedací části – táhnutím nebo lehkým nadzdvižením. Protažením celé konstrukce se sedačka zploští.

Foto: Polstrin

Rozkládací systém pohovky Dona se skládá ze tří dílů výsuvných dopředu. Prostřední díl je opatřen lamelami a úložným prostorem.

Foto: Polstrin

Část, která vyjíždí poslední, je určena pro menší zatížení (hlava, ramena). Všechny díly jsou změkčeny PUR pěnou. Cena od 19 929 Kč

Pro občasné přespání postačí pohovka složená podélně ze dvou částí nebo z jedné matrace rozdělené na díly, nejsou-li příliš měkké a nepropadají se na okrajích. Zpevnit ložnou plochu pomohou speciální podložky pro spaní, např. tenké matrace z paměťové pěny.

Potahy střídáme

Nevíme-li si rady s barvou a vzory potahu, spolehneme se na nadčasový jednobarevný potah pastelových odstínů, případně s drobnými vzory. Snímatelný pratelný potah na míru, který na sebe strhne pozornost, můžeme dokoupit vždy.

Abstraktní vzory, barevné geometrické mixy a metalické odlesky jsou vhodné do interiérů mladých lidí. Vyrábějí se také retro sedací soupravy s potahy velmi výrazných i neutrálních barev, které působí příjemně zejména ve střízlivém prostoru. Doplnit je mohou tvarově i vzhledově zajímavé polštáře.

Foto: Polstrin

Rozkládací sedačka Arkas s moderním potahem a s výraznými vzory je určena ke každodennímu spaní. Cena od 42 907 Kč

S barvami zacházíme opatrně. Slouží-li pohovka k relaxačnímu lenošení, zvolíme zklidňující odstíny modré, zelené, meruňkové. Světlé barvy zlepšují náladu, brzy však na nich vidíme špinavá místa. Na černé a tmavých sytých barvách zase vynikne každé světlé smítko.

Pečujeme o sedačky

Prošívání matrace a předěly mezi sedací a opěrnou částí se snadno zanášejí prachem a drobky. Z hlediska péče je praktické, zvolíme-li sedací nábytek hladký, bez zbytečných prohlubní.

Potahy vzdorují špíně dlouhodobě díky moderním povrchovým úpravám. Odolná je tzv. umělá kůže alcantara, omyvatelné materiály s úpravou aquaclean. Přesto na péči o potah nezanevřeme a při výběru pohovky se ptáme prodejce na způsoby čištění konkrétního materiálu. Většinou postačí čisticí prostředky na bázi suché pěny.

Foto: Bonami

Jednoduché a lehké sofa Karup Edge s tzv. futony, matracemi japonského původu, staví na myšlence naprostého pohodlí. Variabilní borovicová kostra nabízí ložnou plochu a polohovatelné područky. Cena 16 258 Kč

Látkové potahy vysáváme, snímatelné vypereme nebo je svěříme čistírně. O koženky a semiše se musíme starat častěji, na odstranění drobků a chlupů domácích mazlíčků používáme speciální kartáče.

Čalouněný nábytek necháme vyčistit specializovanou firmou.

Možnosti polohování

U většiny vícemístných sedaček lze vytáhnout jednu část samostatně. Opěráky na hlavu polohujeme jako v automobilu.

Některé typy područek stočením změníme na oporu pro nohy. Předsunutím sedáku zvýšíme hloubku sedu, uvítají to vysocí lidé.

Konstrukce sedaček často nabízejí tzv. úklidový zdvih, díky němuž se pod nábytek snadno dostaneme vysavačem.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám