Hlavní obsah

Moderní novostavba zaujme střízlivým designem i přírodními materiály

Právo, Gisela Růžičková

Novostavba v malém středočeském městě dokonale spojuje moderní architekturu se současnými technologiemi a s požadavky na úsporné a pohodlné bydlení.

Foto: Petr Horník, Právo

Individuální projekt rodinného domu se stal nadstandardním bydlením pro mladou rodinu.

Článek

Majitelé měli jasnou představu o jednoduchém vzhledu nízkoenergetického domu. Po prvním nezdaru se obrátili na prostějovskou stavební firmu, která úspěšně spolupracuje s místním architektem.

Foto: Petr Horník, Právo

Průchod mezi domem a garáží čeká v blízké době zastřešení.

„Tentokrát jsme se shodli na střízlivém designu, tvarech i přírodních materiálech. Rodinný dům včetně prostorového řešení tak vznikal podle našich představ,“ vzpomínají majitelé.

Umístění

Parcela obdélníkového tvaru o velikosti 1200 m2 je situována na konci města v klidném prostředí. Vzhledem k tomu, že jde o individuální návrh, je orientace rodinného domu ke světovým stranám jedním ze základních bodů celého návrhu.

Foto: Petr Horník, Právo

Kuchyňská část se spíží plynule navazuje na jídelnu a knihovnu.

Obytné místnosti domu tak směřují do zahrady a k městu na jihovýchod a jihozápad, zatímco zázemí a vertikální komunikace jsou umístěny z ulice ze severovýchodu.

Již v návrhu je pozemek rozdělen na část soukromou, kde se nachází pobytová zahrada, a vstupní část pozemku. S orientací ke světovým stranám souvisí i prosklení fasád.

Foto: Petr Horník, Právo

Kuchyně je součástí propojeného společného prostoru v přízemí.

Velké plochy prosklení obytných místností jsou umístěny s putujícím sluncem během dne. Ze severovýchodu jsou menší okna podružných místností, výjimku tvoří pouze okno na schodišti, které má co nejvíce prosvětlit vnitřní chodby v prvním a druhém podlaží.

Dispozice

Dvoupodlažní dům je rozdělen na část společenskou a část soukromou tak, aby se obě zóny vzájemně nerušily a zároveň spolu byly propojeny. Do domu, umístěného v rovině, se vchází vstupní halou.

Foto: Petr Horník, Právo

Dětský pokoj staršího syna, budoucího školáka, poskytuje skvělé zázemí.

V přízemí je propojený obývací prostor s televizním koutem a provizorním sezením, knihovnou, jídelnou a kuchyní. Ta je elegantní a otevřená do společného prostoru. Kuchyňská linka, stejně jako knihovna a jídelní stůl, jsou vyrobeny na míru podle návrhu architekta.

Na jihozápadní straně společné části je francouzské okno s výstupem na terasu propojující místnost se zahradou. Ze vstupní haly vedou ještě dveře do pokoje pro hosty, na toaletu a do technického zázemí domu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ložnice propojená s šatnou a koupelnou nabízí naprosté soukromí.

Obě podlaží spojuje schodiště, směřující do klidové zóny. Tady jsou dětské pokoje a také ložnice, na niž navazují komfortní šatna a prostorná koupelna.

Konstrukce

Rodinný dům je vyzděn z moderního cihelného systému Heluz, založený na železobetonových základových pásech a systému ztraceného polystyrenového bednění.

Obvodová konstrukce domu je jednovrstvá bez dodatečného zateplení systémem Eitcs, a to díky použití cihel Heluz Family 2in1 50 cm, které mají nejlepší teplotechnické parametry na trhu a jsou tedy použitelné i pro nejnáročnější standardy domů. Zdi jsou zakončeny železobetonovým obvodovým věncem.

Ze systému Heluz je i strop (keramické panely) a překlady. Příčky v obou nadzemních podlažích jsou vyzděné z cihel 11,5. Nosnou část střešního souvrství tvoří soustava dřevěných sbíjených vazníků.

Foto: Petr Horník, Právo

Chodby v obou podlažích prosvětluje okno nad schodištěm.

Vzhled domu podtrhuje fasáda z modřínu aplikovaná na domě i na garáži. Modřínové dřevo je ideálním materiálem k obkladu stěn díky vyšší pevnosti, ale hlavně dobře odolává klimatickým rozmarům. A to dokonce i bez konečné povrchové úpravy dřeva.

Design a technika 

Společně s architektem vybírali majitelé kromě interiérových dveří i finální podlahy – volba padla na keramiku a vinyl, dubové schodiště, keramické obklady v koupelnách.

„Dům ještě není definitivně zařízený. Čeká nás koupě nové sedačky, stavba bazénu u terasy a zastřešení prostoru mezi garáží a domem,“ vysvětlují majitelé.

Foto: Petr Horník, Právo

Koupelna ve druhém podlaží navazuje přímo na šatnu.

Komplexnější návrh vytvořil Ing. arch. Michal Prášil pouze pro obytný prostor. Zde se ze zařízení realizovala jen kuchyňská linka na míru v lesku a barvě slonové kosti, knihovna a jídelní stůl z habru.

Podle návrhu architekta se ještě doladila menší šatna u ložnice a skříňky pod umyvadla v koupelnách. Ostatní nábytek je plně v režii majitelů.

O příjemné klima se stará energeticky úsporné vytápění tepelným čerpadlem s podlahovým topením, o bezpečnost domu systém chytré elektroinstalace.

Technické údaje
Typ domu: individuální projekt
Realizace: Progress project, s. r. o.
Architektonický návrh: Ing. arch. Michal Prášil
Technický návrh: Ing. arch. Michal Prášil a David Musil z firmy Progress project, s. r. o.
Pozemek: cca 1200 m2
Užitná plocha domu: 1. NP — 81,24 m2; 2. NP — 78,35 m2

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám