Hlavní obsah

Moderní mezonetový byt obložený dřevem

Dřevěné obklady si možná někteří pamatují z nevzhledných panelových bytů, kde byly kdysi trendem, nebo z oblíbených chat a chalup za městem. Romana a Pavel však mají dřevo natolik rádi, že se nenechali odradit případnými asociacemi a dopřáli si ho v moderním interiéru kousek od centra Prahy.

Foto: www.modernibyt.cz

Prostorné knihovny byly vyrobeny na zakázku z dubové dýhy jako většina nábytku. V hlavním obytném prostoru jich je hned několik, oddělují jednotlivé zóny místo klasických příček. Když nejsou zaplněny knihami, slouží jako police pro dekorativní předměty.

Článek

Interiér vašeho prostorného bytu je plný dřeva. Tuto vizi jste měli od začátku?

Přírodní materiály máme oba rádi, takže se dřevem jsme počítali. O tom, že ho nakonec bude tolik, však rozhodly možnosti tohoto prostoru a především architekt Petr Machar, který navrhl a řešil celý koncept interiéru.

Foto: www.modernibyt.cz

Velký jídelní stůl z ebenu ve vysokém lesku slouží pouze pro zvláštní příležitosti a pro návštěvy, které si Romana a Pavel často zvou. Ve „všední“ dny jedí v kuchyni u menšího kulatého stolu.

Naše představa byla jasná v tom, že jsme nechtěli příliš minimalistické řešení. Vyžadovali jsme jednoduchost a vzdušnost, ale zároveň jsme chtěli útulný domov. Zní to celé jako protimluv, ale výsledek je důkazem toho, že lze naplnit současné nároky a přitom zachovat tu prapůvodní potřebu místa, kde máte pocit klidu a bezpečí. Interiéry plné skla a kovu na mě působí příliš tvrdě a neosobně.

Foto: www.modernibyt.cz

Dveří je v celém interiéru pouze nutné minimum. Ani koupelnu od ložnice neoddělují a vstup je volný. V koupelně je sprchový kout i vana.

Zmínila jste, že na řešení měly vliv také možnosti tohoto prostoru. V jakém smyslu?

Tento byt má podlahovou plochu větší než 200 m2 a všechny místnosti jsou opravdu velké. Chtěli jsme zachovat krásu tak velkorysého prostoru a jednotlivé místnosti oddělovat pouze minimálně a spíše opticky, přitom jsme ale pořád toužili především po útulném domově. Dřevo bylo ideální řešení. Kdyby náš byt byl menší, určitě bychom se obešli například bez dřevěného obložení zdí.

Foto: www.modernibyt.cz

Úložné prostory v ložnici byly vyrobeny na míru. Majitelé si velmi pochvalují jejich minimalistické řešení, které navrhl architekt projektu.

Nábytek je ze stejného druhu dřeva jako obklady?

Ano. Téměř vše jsme nechali vyrobit na zakázku. Knihovna oddělující jídelnu a obývací pokoj, celá ložnice, posuvné dveře i obklady jsou z dubové dýhy. Liší se pouze několik solitérů, jako například velký jídelní stůl, který je z ebenového dřeva.

Kuchyň se na první pohled vymyká celkovému vyznění. Vybírali jste ji sami nebo také s architektem?

Nemyslím si, že kuchyň se nějakým způsobem vymyká. Mám spíš pocit, že interiér skvěle doplňuje. Jak jsem již zmínila, byt odpovídá současným potřebám a moderní kuchyň je pro mě základ. Kuchyň navrhl bytový designér Petr Janás a vedle dřevěného obkladu, který je spojovacím prvkem celého prostoru, je zde obklad z kaleného skla. Pracovní deska z technistonu se mi velmi osvědčila, stejně jako luxusní spotřebiče Gaggenau.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň je od německé designové firmy Eggersmann a je vybavena spotřebiči Gaggenau a odsavačem par Gutmann Campo. Obklad z kaleného skla nad pracovní plochou je doplněn obklady z dubové dýhy.

Zajímavě řešené je i schodiště. Další místo v bytě, kde se potkává dřevo a sklo…

Zpočátku jsme měli z tohoto řešení obavy. Skleněné desky místo zábradlí na nás působily příliš křehce a nestabilně. Naštěstí nás pan architekt přesvědčil o tom, že se nemáme čeho bát, a mně osobně se tento podstatný „detail“ zamlouvá stále víc.

Foto: www.modernibyt.cz

Skleněné zábradlí podporuje vzdušnost prostoru a zároveň je dostatečně bezpečným řešením.

Se skleněnými plochami jsme v bytě vůbec nepočítali, ale teď oceňuji schopnost skla podpořit vzdušnost celého prostoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám