Hlavní obsah

Moderní kování usnadní práci v kuchyni

Právo, Karolina Černá

Ztěžka se dovírající dvířka či zasekávající se zásuvka dokážou práci v kuchyni otrávit. Kvalitu kování proto nepodceňujeme. Jak ji poznáme?

Foto: NADOP (3x)

Horní výklopné skříňky dvojité (2700 Kč) mohou být i elektrické (8000 Kč).

Článek

Závěsy fungují zlehka, výklopná horní dvířka nebo výsuvnou zásuvku stačí zvolna ťuknout a pohybují se samy.

Výklopy pro malé postavy

Kuchyňská linka sahající až ke stropu je z hlediska množství úložného prostoru praktická, ovšem pro osoby měřící méně než 165 cm se bez schůdků stávají vrchní skříňky takřka nedobytnou zónou.

Foto: HETTICH

Závěsy kuchyňských dvířek patří mezi velmi namáhané kovové části. Jejich kvalitu a možnosti seřizování proto nepodceňujeme. Závěs Sensys s integrovaným tlumením. Cena od 50 Kč bez DPH.

Horní skříňky proto fungují často jako výklopy, např. běžný typ se vyklápí nahoru, výkyvný typ tvoří jednodílné čelo, které se vyklápí nad korpus skříně, zdvihací typ zvedá čelo paralelně nahoru, u skládacího výklopu se skládá nahoru dvoudílné čelo.

Foto: BLUM

Systém kování pro dvoudílná vysoká a velká čela, nadzvednutí umožňují jen 3 zdvihače a 4 teleskopy pro všechny oblasti využití, zdvihače a čelní kování se dají používat symetricky.

Zdvihací mechanismy každého z výklopů usnadňují pohyb čel skříněk směrem nahoru, díky plynulé zarážce se zastaví v žádoucí pozici. K obsahu velmi vysoko umístěné skříňky se dostaneme např. vyjmutím boxu, zásuvky k sobě dolů.

Závěsy skříněk

Otevírání kuchyňských dvířek má být lehké, bez zadrhávání, s možností seřízení pro případ, že šroubky opotřebením povolí.

Pohyb zajišťují kloubové (miskové) mechanismy, které udrží i velmi těžká a široká dvířka, díky nim se samočinně dovírají v některých případech už od úhlu 35°.

Foto: HETTICH

Zásuvkový systém ArciTech s tlumením Silent System. Cena od 500 Kč bez DPH.

Pro omezení tvrdosti a hluku při zavírání jsou v závěsech integrovány tlumiče. Moderní závěsy sestávají z klipů, jejichž rozložení zvládneme bez nářadí.

Seřízení dvířek je po letech namáhání šroubů nutností. Šroubovákem, jemnou kalibrací a trpělivostí pohyb dvířek zase usměrníme, podobně jako u výklopů můžeme nastavit tuhost chodu.

Výsuvy a bočnice zásuvek

Existují klasické kolečkové (rolničkové) výsuvy, kuličkové výsuvy mají implementovaný dotah s dotlumením při zavírání. Skryté výsuvy neruší vzhled kuchyně. Všechny jsou určeny především pro klasické dřevěné zásuvky z laminovaných desek.

Foto: NADOP

Využití a snadný přístup do spodní rohové skříňky zajišťuje tzv. ledvina. Cena 8700 Kč.

Foto: NADOP

Velmi nenápadné In-line posuvné otvírání dvířek, cena 19600 Kč.

U systémů s kovovými bočnicemi nalezneme tytéž systémy, navíc se zvýšenou částí nebo se samostatnou přídavnou bočnicí, která nahrazuje dřevěný bok.

Foto: HETTICH

Stolový výsuv Trimanis přizpůsobí jídelní stůl aktuálnímu počtu strávníků.

Zásuvku s úchytem vysuneme ihned celou, nebo s lehkým zaražením v polovině chodu a samodovřením. Pružinové, elektromechanické a hydraulické mechanismy otevírají zásuvky jedním dotykem. Taková zásuvka se obejde bez úchytky.

Foto: HETTICH

Zásuvkový systém InnoTech s tlumením Silent System. Cena od 350 Kč bez DPH.

Foto: HETTICH

Výsuv Quadro s integrovaným tlumením Silent System zvládne i velmi těžký obsah zásuvek. Cena od 400 Kč bez DPH.

Výsuv může být vybaven zarážkou jako pojistkou proti nechtěnému vytažení, což ocení domácnosti s malými dětmi. Integrované hydraulické nebo vzduchové tlumiče umožňují tiché zavírání.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám