Hlavní obsah

Moderní kamna a sporáky mile překvapí svou variabilitou

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Širokou škálu moderních i retro designů, výhled na oheň, sálavé teplo, případně možnost něco uvařit a upéct – to vše nabízejí spotřebiče na pevná paliva.

Foto: Mountfield

Krbová kamna Azul upoutají atraktivním pískovcovým obkladem a elegantním designem. Efektivní terciární přívod vzduchu zužitkuje i zbytkové plyny. Kamna mají možnost variabilního připojení na zadní či horní vývod kouřovodu.

Článek

I když nás při jejich výběru zaujme nejdříve vzhled a cena, zajímat by nás měly hlavně jejich vlastnosti, např. výkon adekvátní našim požadavkům a jeho regulace.

Dále jsou to možnosti napojení na komín, akceptované druhy paliva, jeho spotřeba podle výkonu, možnosti skladování, údržba.

Nabídka spotřebičů

Jako doplňkový i hlavní zdroj vytápění se nejvíce prodávají plechová, kachlová a litinová krbová kamna, ale i sporáky s přidanou hodnotou, jíž je příprava jídla.

Plechový plášť se nahřeje nejrychleji a také rychle zchladne. Kachle drží teplo déle, spojení plechových kamen s kachlovým obložením bývá optimální k poměru cena/výkon. Litinové spotřebiče se nahřívají nejdéle a také podstatně déle pak teplo vydávají.

Foto: Kvs Moravia

Sporák na pevná paliva s troubou TYP 9112 vyniká rustikálním designem. Má rozměrné topeniště pro palivové dřevo délky do 450 mm, pečící troubu. Prosklená dvířka topeniště slouží k vizuální kontrole spotřeby paliva, prosklená dvířka trouby mají teploměr.

Foto: Kvs Moravia

Kamna na pevná paliva TYP 9101 k vytápění, vaření a ohřívání pokrmů. Rozměrné topeniště lze snadno přestavit na letní nebo zimní provoz (vyjímatelný horní rošt). Jednou z mnoha dalších výhod je variabilita napojení na komín.

Podle způsobu předávání tepla se rozlišují krbová kamna sálavá (jednoplášťová), která teplo do místnosti předávají sáláním přes povrch kamen, a konvekční (dvouplášťová), která uvolňují teplo do prostoru speciálními průduchy.

Sporáky na pevná paliva s troubou či bez ní jsou většinou ozdobou rustikálních kuchyní. Vytápějí prostor sálavým teplem všemi směry, nejvíce zepředu a plotnou.

Na většině z nich uvaříme, ohřejeme jídlo, v troubě pečeme – na prosklených dvířkách bývá teploměr ukazující klima uvnitř.

Foto: Kvs Moravia

Kamna na pevná paliva TYP 9114 mají napojení na komín z plotny otvorem o průměru 120 mm a rozměrné topeniště pro palivové dřevo délky do 350 mm. Prosklenými dvířky topeniště sledujeme spotřebu paliva.

Krbová kamna i sporáky s teplovodním výměníkem umožňují připojení stávajících či nových topných těles (centrální kotel, radiátory, případně zásobníkový ohřívač vody).

Zvládnou vytápět celý dům, sporák je konstruován tak, aby při funkci vaření a pečení byl využit jeho potenciál i k vytápění dalších místností.

Komín je důležitý

Pro připojení spotřebiče na pevné palivo potřebujeme otvor do komína vedle kamen/sporáku. Důležité jsou výška, tah komína a průměr kouřovodu – tyto údaje nalezneme v informacích dodavatele komína. Na jejich základě nám prodejce doporučí vhodný model kamen.

Foto: Mountfield

Mimořádně široké topeniště kachlových kamen Lascar pojme polena dlouhá až půl metru. Díky kachlovému opláštění budou kamna žhnout ještě dlouho po vyhasnutí ohně.

Foto: Mountfield

Sporák s troubou Plamen 850 Glas využijeme nejen k vaření a pečení, ale také k sušení a vytápění. Základní konstrukce včetně topeniště a plotny je z kvalitní litiny, opláštění ze smaltované oceli.

Foto: Schiedel

Lehký nerezový systém s vnitřní keramickou vložkou Kerastar nepotřebuje základ, kotví se přímo na nosné zdivo. K výstavbě tohoto typu komína stačí zařídit prostup stěnou nebo střechou.

Keramické komíny pro spotřebiče na pevné palivo jsou většinou konstruovány jako univerzální, tedy pro vysoké teploty (odolné při vyhoření) i pro mokrý provoz (kondenzát). Odolávají abrazivním účinkům a agresivním spalinám (hnědé uhlí, některé druhy pelet).

Lehké třívrstvé nerezové komínové systémy se hodí i pro dodatečnou stavbu, nevyžadují základ. Mohou být použity jako vnitřní i fasádní bez složitých stavebních úprav, montují se suchým způsobem.

Výhodná a odolná je kombinace lehkých nerezových systémů s univerzální tenkostěnnou keramickou vložkou. Kovové materiály vnitřní vložky také odolávají vyhoření i účinkům kondenzátu, ve srovnání s keramikou však vykazují nižší odolnost při použití v agresivním prostředí i v případě abrazivního účinku spalin. Zprovoznění kamen, sporáku a jejich napojení na komín svěříme odborné firmě!

Pevná paliva

Nejčastěji využívaným palivem jsou pelety. Vyrábějí se lisováním dřevních zbytků (hoblin, štěpky, pilin). Vynikají vysokou výhřevností a minimálním množstvím zbytkového popela, u kvalitních dřevních pelet je to méně než 1 % z původního množství paliva.

Popel zužitkujeme jako složku kompostu, v zimě poslouží jako posyp na namrzlé schody.

Foto: CDP Ivory

Pelety se vyrábějí lisováním dřevních zbytků na pilách. Pro jejich výrobu se používají hobliny, štěpka a piliny.

Foto: CDP Ivory

Čím kvalitnější pelety, tím vyšší výhřevnost a méně popela. U kvalitních dřevních pelet by to mělo být méně než jedno procento z původního množství paliva.

Existují i rostlinné pelety (ze sena, slámy), mají ale nižší výhřevnost a po spálení zůstane víc popela. Průměrně velký dům spotřebuje v topné sezoně 6 až 8 tun pelet. Pro uskladnění jedné tuny je zapotřebí 1,5 m3. Lze pořídit i speciální silo, do něhož se při závozu pelety nafoukají.

Spolehnout se můžeme i na kvalitní dřevěné válcové brikety z pilin a hoblin (dub, buk, smrk) bez dalších pojiv a příměsí, ale také na brikety z uhlí.

Klasikou jsou dřevěná polena o různých délkách a průměrech, jejichž velikost volíme podle rozměrů topeniště/ ohniště. Jejich vlhkost by neměla překročit 20 %, jinak se teplo spotřebuje na její odpaření, čímž vznikají nežádoucí spaliny a interiér se vytápí pomalu.

Může se vám hodit na Seznamu:

Okolí spotřebiče

Podlaha má být vzhledem k hmotnosti krbových kamen dostatečně pevná a nosná.

Máme-li v interiéru dřevěnou podlahu, položíme v okolí kamen či sporáku podložku z plechu nebo z tvrzeného kaleného skla. Na zemi může být i keramická dlažba.

Správný výkon

Určuje ho velikost vytápěného prostoru v m3 (plocha x výška místnosti).

Vycházíme z předpokladu, že 1 kW vyhřeje v průměru asi 30 m3. Hodně ovšem záleží na tom, jak je dům starý a izolovaný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám