Hlavní obsah

Moderní horská chata se stala druhým domovem rodiny

Na horách se majitelé tohoto bytu nenarodili, ale přirostly jim k srdci natolik, že si v Krkonoších vytvořili druhý domov, který je celoročně obyvatelný a dostatečně komfortní pro rodinu se dvěma dětmi.

Foto: www.modernibyt.cz

Část stěny a krb na biolíh jsou obloženy přírodním kamenem rulou. Obkladu se chopil sám majitel. Krbový komín ve svých útrobách z bočních stran ukrývá praktické police.

Článek

Rodina žije v Praze, ale bez častého pobytu na horách by se obešla jen stěží. Než si manželé vyhlédli tento apartmán, pravidelně sem jezdili především v zimě do menšího a méně pohodlného bytu.

Foto: www.modernibyt.cz

Dřevo je použito jako jednotící prvek interiéru, je z něj vyrobena i lavice a odkládací stěna ve vstupní chodbě.

Právě větší komfort, zahrada, jezírko, sportoviště pro děti a možnost celoročního užívání bytu je přimělo ke koupi apartmánu v samém centru Krkonoš.

Tady mají i děti své vlastní království...

Iva: Ano, mají vlastní pokoj, víc místa pro své hračky a celkové vyžití. Apartmán má zhruba 86 m2 a vyhovuje nám i otevřená kuchyň s jídelnou volně propojená s obývacím pokojem.

Ve starém bytě jsme měli oddělenou kuchyň. Nyní zde trávíme mnohem víc volného času, prakticky sem jezdíme stále.

Foto: www.modernibyt.cz

Pracovní desku zhotovil kameník z černé žuly. Ze stejného materiálu je vyroben i dřez. Doplňuje ho baterie Blanco. Kromě výsuvné digestoře jsou všechny spotřebiče značky Miele.

Mimo zimní sezónu chodíme po lese, na výlety, jezdíme na kole. Děti nebaví nudné cesty, rády skáčou po kamenech a ujdou tak hodně kilometrů. Vytvořili jsme si tu svoji zahrádku, kde nám roste tráva, kvetou hortenzie a rododendrony, a také tu grilujeme.

Prvotním záměrem ale byla zimní rekreace a lyžování. V interiéru je vše upraveno s ohledem především na zimní vyžití, například dostatek úložných prostorů pro zimní sportovní výbavu a oblečení.

Foto: www.modernibyt.cz

Autorka interiéru - kulatý jídelní stůl je zhotovený na zakázku z teakových trámů starého rozebraného mostu. K pohodlnému usednutí slouží židle DSR Charlese a Ray Eamesových doplněné kožešinami.

Kdo vám pomáhal s úpravou interiéru?

Iva: Opět jsme se obrátili na architektku Adélu Středovou ze studia Room Architects. Její práci jsme už znali a byli s ní spokojeni. Pracovala na našem domu a jiném bytě. Tento projekt byl už třetí. Rozhodně jsme neměli potřebu experimentovat s někým jiným.

Foto: www.modernibyt.cz

Osvětlení relaxačního koutu se sedací soupravou (Natuzzi) plněnou peřím zajišťuje nástěnná verze lampy Tolomeo od Artemide. Taburety čalouněné kůží jsou zhotoveny na zakázku. Slouží jako přístavné stolky i k usednutí.

Záměrně jste si zvolili byt v přízemí?

Iva: Zcela záměrně jsme vybrali přízemní byt s předzahrádkou, jsme tak zvyklí z našeho domu. Jakmile se oteplí a vysvitne slunce, rádi trávíme hodně času venku. Máme tak lepší přehled o dětech na hřišti či u jezírka a rychlejší přístup k nim a také využíváme terasu ke grilování a posezení s přáteli.

Foto: www.modernibyt.cz

Dětský pokoj zhotovený na míru Dušanovi a Olivii.

Upravovali jste nějak dispozice bytu?

Architektka Adéla: Výrazně, nic není podle původního plánu. Tento byt je ve skutečnosti jeden a půl apartmánu. Šatna, která měla být zcela logicky u vstupu do interiéru, byla na konci apartmánu. Kuchyň byla tam, kde je koupelna a obývací pokoj v místě dětského pokoje.

Měli jsme štěstí, vše bylo ve fázi, kdy bylo možné zasáhnout. Něco jsme museli respektovat – okna, instalační šachty apod., ale měli jsme ještě příležitost se s tím rozumně vypořádat.

Foto: www.modernibyt.cz

V interiéru jsme na přání majitelů pracovali s kamenem a dřevem, nemohli jsme opomenout krb ani šatnu. Šatna je dost prostorná, je tu místo i pro pračku se sušičkou. Nad topením je nika s drátěnými policemi, kde se oděvy i obuv spolehlivě dosuší. Netísnily nás žádné striktně dané mantinely. Snažila jsem se co nejvíc vyhovět touze paní domu po větší kuchyni, ale víc se mi to už nepodařilo.

Iva: Nakonec se sem vešla chladnička s mrazničkou, vestavná trouba i mikrovlnná, myčka i varná deska s digestoří, která je výsuvná a umístěná vzadu za ní. Pracovní deska má totiž větší hloubku, což je při užívání praktické i příjemné.

Je zajímavé vidět dřevo i na stropě.

Architektka Adéla: Původně jsme pro drsnější vzhled interiéru plánovali na stěny i strop pohledový beton, ovšem vloudila se chyba. Při jedné z kontrol stavby majitelé objevili beton natřený na růžovo. Šlo o penetrační nátěr. Bohužel nijak, ani broušením, nešlo uvést vše do původního stavu tak, aby byly patrné otisky bednění. Došlo tedy na štuky a bílou výmalbu.

Foto: www.modernibyt.cz

Ložnice je vybavená dřevěným lůžkem, které už majitelé měli a přáli si ho ponechat. Vestavné skříně jsou zhotovené na míru.

Iva: V interiéru jsme ale s nějakou barvou počítali, jen jsme zpočátku nevěděli, která to bude. Postupně jsme dospěli k použitému odstínu modrozelené.

Dřevo tu hraje prim – to k horám patří!

Architektka Adéla: Od počátku jsme měli jasno, že sem použijeme dub. Na podlaze nejsou masivní prkna, přestože to tak vypadá, ale třívrstvá dřevěná podlaha rustikálního výrazu. Masivní dubová prkna by mohla v prostředí s velkými teplotními rozdíly a s nestabilní vlhkostí pracovat.

Dřevo interiér zútulňuje a zatepluje, proto jsme ho použili také na strop. Zároveň slouží jako jednotící prvek interiéru a také jako světelná rampa. Nad jídelní stůl jsme osadili zářivkové svítidlo a po okrajích stran LED diody.

Foto: www.modernibyt.cz

Z důvodu nenavyšování rozpočtu byly obklady předepsané developerem ponechány a doplněny dřevěným obkladem stropu i smaltované vany (Kaldewei) a dalšími dubovými skříňkami. Keramické umyvadlo značky Kolo je doplněno baterií Hansgrohe.

Co zde máte nejraději?

Iva: Posezení tady u stolu s rodinou nebo návštěvami. Děti by jistě řekly, že svůj pokoj. Když jsme sem jezdili první měsíc, tak nechtěly chodit ani ven, pořád si hrály ve svém pokoji.

Mám ráda i kuchyň, přestože je malá, vařím v ní ráda. Všichni si moc užíváme terasu s velkým teakovým stolem, kam rádi usedáme, jakmile se venku trochu oteplí nebo svítí sluníčko.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám