Hlavní obsah

Moderní dřevostavba v duchu ekologické architektury sází na kontrasty

Pod pláštěm napohled výrazné moderní dřevostavby najdeme vztah ke krásné přírodě moravskoslezského venkova. Druhý pilíř stavby tvoří nízké náklady na provoz domácnosti.

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Architektonický výraz domu sází na kontrasty. Směrem k ulici se tyčí dvoupodlažní hmota s výraznou červenou omítkou, do zahrady směřuje přízemní přístavba s dřevěným obložením. Na jižní fasádu architekt navrhl atypický dřevěný slunolam.

Článek

Mladá dvojice si vybrala k bydlení místo na okraji obce na slezsko-polském pomezí, hranice parcely je vzdálena 200 metrů od státní hranice s Polskem. Protože mají vztah k místnímu prostředí, rozhodli se oslovit architekta Michaela Kocycha, který se zabývá tvorbou úsporné ekologické architektury, především nízkoenergetických a pasivních dřevostaveb.

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Nízkoenergetický koncept znamená především kompaktní tvar a místnosti dimenzované úměrně svému účelu.

„Manželé si původně představovali přízemní dům na způsob bungalovu," vzpomíná architekt na začátky projektu. „Na sousedních parcelách však již byly postaveny dvoupodlažní rodinné domy. S ohledem na vazbu k okolí jsme nakonec došli ke kompromisu - kombinaci přízemního a dvoupodlažního objektu. Navzájem se navenek odlišují nejen tvarově, ale i barevně a materiálově."

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Společný obytný prostor se dělí na obývací pokoj se sezením a „jídelní“ část. Kuchyňskou linku rafinovaně zakrývá krbové těleso. Interiér příjemně prosvětluje řada rovnoměrně rozmístěných stropních svítidel.

Vzhledem k tomu, že dům se nachází v zóně venkovského bydlení, zahrnoval územní plán požadavek na sedlovou střechu. I zde je výsledek kompromisní - dvoupodlažní část domu má sedlovou střechu s nízkým sklonem, přízemní trakt ploché zastřešení.

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) zádveří 2) technická místnost 3) chodba 4) koupelna + WC 5) dětský pokoj 6) kuchyň + jídelna 7) sezení 8) terasa 9) garážové stání.

Stavba je umístěna ve východní části pozemku, v přímé návaznosti na příjezdovou cestu. Směrem k západu se rozprostírá protáhlá, mírně svažitá rekreační zahrada. Ze situace na pozemku se odvíjí i dispoziční uspořádání. S ulicí sousedí dvoupodlažní část, v jejímž přízemí se nachází zádveří, dětský pokoj, technické a sociální zázemí a jednoramenné schodiště.

V patře jsou v souladu s dnešním standardem umístěny ložnice rodičů, domácí pracovna a koupelna s WC. Směrem do zahrady navazuje přízemní blok s plochou střechou, který slouží jako společná obytná místnost. Krbové těleso, umístěné volně v prostoru, odděluje kuchyňskou a jídelní zónu a sezení. Z jižní a západní strany navazuje dřevěná terasa.

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Společný obytný prostor se dělí na obývací pokoj se sezením a „jídelní“ část. Kuchyňskou linku rafinovaně zakrývá krbové těleso. Interiér příjemně prosvětluje řada rovnoměrně rozmístěných stropních svítidel.

Interiér domu řešili majitelé zčásti „ve vlastní režii." V logické návaznosti na konstrukci stavby se tu uplatňují přírodní materiály, především dřevo, a červená barva. Obytný prostor tak koresponduje s červenou fasádou a propojuje se s exteriérem. Zařízení domu navrhl designér Ivo Prokel.

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Půdorys patra: 1) chodba 2) pracovna 3) ložnice rodičů 4) koupelna + WC 5) střešní terasa.

Dispoziční i technické řešení domu respektují zásady nízkoenergetických dřevostaveb. „To znamená v první řadě kompaktní tvar a místnosti dimenzované úměrně svému účelu. Prosklené plochy jsou orientovány na jižní a západní stranu a generují pasivní tepelné zisky, severní fasáda má jen minimum oken nezbytné velikosti," vysvětluje architekt Kocych.

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Vybavení dětského pokoje nakoupili majitelé domu z velké části v obchodním domě IKEA.

Sendvičový obvodový plášť zajišťuje dobré tepelně-izolační vlastnosti, zděné krbové těleso přináší tepelnou akumulaci, která „čistým" dřevostavbách chybí. Dům je vytápěn tepelným čerpadlem (systém země/voda) a vybaven podlahovým vytápěním, takže roční náklady na provoz domácnosti (vytápění a ohřev teplé užitkové vody) nepřesahují 24 000 Kč.

Technické údaje

Užitná plocha 130 m²

Konstrukce betonová základová deska, dřevěná rámová konstrukce typu two by four, dřevěný krov, sendvičový obvodový plášť (skladba: sádrokarton, OSB desky, minerální vlna 140 mm, OSB desky, 60 mm minerální vlna, provětrávaná fasáda s vnějším obložením ze smrkových palubek), dvoupodlažní část domu zvenku zateplena kontaktním zateplovacím systémem a omítnuta, střešní krytina titanzinek, asfaltový modifikovaný pás

Výplně otvorů dřevěná eurookna, vnitřní dveře dýhované do obložkových zárubní

Vytápění ústřední, tepelné čerpadlo systém země/voda, podlahové vytápění + radiátory, krb s krbovou vložkou

Odhadovaná cena stavby 2 500 000 Kč (bez vybavení interiéru)

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám