Hlavní obsah

Moderna na rakouském venkově: jednotný povrch a žádný střešní převis

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní architektura může mít mnoho podob. Většina z nich má ale jedno společné - svého diváka rozhodně nenechají vlažným a zaryjí se mu hluboko do paměti. Příkladem je splněný sen obyvatele rakouské obce Eidenberg, jehož domek je dobře rozeznatelný už z dálky.

Foto: Prefa

Rodinný dům s jednotným povrchem z kompozitních panelů je v rakouském Eidenbergu vidět už z dáli. Stojí ve svahu, ve čtvrti Mühlviertel.

Článek

Nalézá se ve čtvrti zvané Mühlviertel a poutá pozornost každého, kdo jej zahlédne. „Stavět bez střešního převisu, to byla pro mě otázka estetiky - obyčejný dům jsem nechtěl,“ říká stavebník. Jeho záměr byl jasný. Chtěl rodinný dům s fasádou a střechou ze stejného materiálu. Jako ideální se pro takový záměr nabízel objekt s plochou střechou, nicméně tento nápad správa obce zatrhla.

„Měla tam být alternativa se sedlovou střechou a já pak naštěstí narazil na kompozitní panely. To byla jedna z mála možností, jak fasádu i střechu zhotovit z jednoho materiálu a přitom se vyhnout střešnímu převisu.“

Foto: Prefa

Jednotný materiál střechy i stěn a stavět bez střešního převisu. To byly zákaldní požadavky zadavatele.

Nový projekt už obec posvětila, a tak klempíři pokladli 160 m2 střechy a fasády hliníkovými kompozitními panely v barvě brown grey (hnědošedá). Předtím ale bylo třeba zhotovit vodotěsné podstřeší. Proto na fasádu i střechu nejprve položili plastovou vodotěsnou izolaci pro ploché střechy s odvodňovací funkcí.

Svým způsobem se něco z původního plánu ploché střechy přece jen zachovalo, jak s úsměvem podotýká stavebník. Izolace pak samozřejmě zmizela pod pokládkou kompozitních panelů, které řemeslníci k hliníkové konstrukci přinýtovali.

Foto: Prefa

Konpozitní hliníkové panely lze ohýbat a překládat přes roh.

Při té příležitosti klempíři vytvořili pevné a kluzné body. Pevné body fixují jednotlivé panely ve stejné poloze, kluzné body pak umožňují dilataci materiálu. Rozměry celé konstrukce pro nýtování firma vypočítala z větrné a sněhové zátěže, ovšem vzorec, který panely vytvářejí, byl dílem architekta.

Výsledkem je jednotná vnější vrstva s jasnými liniemi pokrývající stěny i střechu domu, který navíc v očích majitele nehyzdí střešní převis.

Foto: Prefa

Milovníci moderní architektury si přijdou na své.

Kompozitní hliníkové panely

jsou sendvičové desky tvořené dvěma hliníkovými plechy o tloušťce 0,5 mm s vypalovaným lakem, mezi nimiž je 3 mm silné polyetylenové jádro. Možnosti využití jsou neomezené, jak v interiéru, tak exteriéru. K podkladu se mohou šroubovat, nýtovat anebo lepit. Lze je upravovat ještě na staveništi, buď ohýbat, nebo překládat přes roh. Stavebník se tak vyhne stykovým spárám, které by se pak schovávaly pod krycími nebo lemovacími plechy. Panely je možné barvit do mnoha odstínů a výjimkou není ani imitace přírodních povrchů, jako je kámen či dřevo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám