Hlavní obsah

Mobilní zastřešení využijete od jara do podzimu

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes nepřízeň počasí se po tři roční období dá koupat v zahradním bazénu nebo trávit volný čas na terase. Také své auto můžeme mít stále na očích, i když bude chráněno jako v garáži. Stačí si pořídit mobilní zastřešení.

Článek

Sortiment výrobků mobilního zastřešení se označuje jako 3Seasons (česky 3 roční období). I v chladnějších jarních a podzimních měsících si díky němu můžeme prodloužit pobyt na zahradě. A v zimě splní roli třeba úložny zahradního nábytku a nářadí.

Cena za sezonní mobilní přístřešek se liší podle typu, rozměru, složitosti provedení, výplně a barvy. Obecně se pohybuje mezi 60 000 Kč až do milionu.

Zastřešení se vyrábí na míru podle přání zákazníka a až na výjimky lze všechny modely upravovat. Čím větší bude jeho plocha, tím spíš musíme počítat s povolením stavebního úřadu. Zabírá-li zastřešení plochu do 25 m2, povolení není třeba. Vzdálenost od hranice pozemku musí být ale zachována, tedy nejméně 2m.

Tvarů a využití je více

Veškerý sortiment výrobků zastřešení je dostupný v několika tvarových variantách.

Podle tvaru se rozlišují dva typy konstrukce: buď s plynule klenutou střechou a stěnou (např. model Veranda NEO), nebo varianta s lomeným přechodem a ostrými hranami (např. model Corso).

Půdorysně tyto konstrukce mohou být čtvercové, obdélníkové, oválné (např. model Sunhouse) nebo kulaté (např. model Orient či Orlando).

Podle účelu použití se rozlišuje několik specializovaných zastřešení: POLL Program - zastřešení bazénů, SPA Program - zastřešení vířivých van. Takzvaný HOME Program pak nabízí variabilní zastřešovací systémy, které jsou vhodné nejen pro bazény, ale pro zastřešení verandy, terasy, altány apod.

Z čeho se vyrábí zastřešení

Zastřešení na bazény, vířivé vany a terasy patří mezi lehké a přenosné hliníkové konstrukce. Přesněji - jde o konstrukční hliníkové slitiny (podle evropské normy ČSN EN 755-2).

Hliníkové profily jsou vždy povrchově upravené. V barevném provedení je na výběr přírodní elox (tedy stříbrná barva), nebo komaxitová barva bílá, béžová, zelená, antracitová či imitace dřeva.

Výplň konstrukce tvoří dutinkové polykarbonátové desky:

  • jednokomorové (tloušťka 8 a 10 mm) a tříkomorové (10 mm) s lepšími tepelně izolačními vlastnostmi,
  • kompaktní bez komůrek (tloušťka 3 a 4 mm).

Typ polykarbonátu ovlivňuje i propustnost světla. Čirý kompaktní je opticky téměř totožný s běžným sklem. Komůrkový čirý má mírně sníženou světelnou propustnost. Tzv. kouřový přirozeně tlumí světlo.

Komponenty, díly a spojovací materiály se vzhledem k agresivnímu venkovnímu prostředí vyrábějí výhradně z nerezového, hliníkového a plastového materiálu.

Vstup do zastřešení zajišťují otvíravé, přesuvné či rozsuvné dveře (možnost s pevným nebo přerušeným prahem). Velmi praktické jsou tzv. boční dveře umožňující vstup do zastřešení ze strany. Ve větších nebo kupolovitých zastřešeních je praktickým řešením okno, umožňující ventilaci vzduchu.

Teplo z přírody

Samotnou konstrukcí a její výplní je zastřešení hlukově a tepelně izolováno od okolí jednokomorovým a tříkomorovým polykarbonátem.

Polykarbonátové desky způsobují tzv. skleníkový efekt. Za slunečných dnů se vlivem přímého slunečního záření vzduch uvnitř zastřešení ohřívá. Platí to i pro dny oblačné s rozptýlenými slunečními paprsky.

V noci a v chladných dnech jsou v zastřešeném prostoru minimální tepelné ztráty. Zjara na počátku sezony i na podzim při slunečním svitu dosahuje teplota uvnitř zastřešení pokojové teploty. Zastřešením lze zvýšit vnitřní teplotu o 6-10 °C oproti vnějšímu prostředí.

Tmavší barvy polykarbonátu ve srovnání s bezbarvými ale nepatrně teplotu snižují (o zhruba 1-2 °C).

U modelů připojených k domu zastřešení navíc eliminuje tepelné ztráty v přilehlém objektu. Izoluje také přilehlou stavební konstrukci od vnějšího prostředí a vyrovnává tepelné rozdíly vnitřního a vnějšího prostředí. Tak lze výrazně ušetřit za vytápění domu.

Důležité pojezdy

Zastřešení bývá uložené na pojezdových drahách, kolejnicích z hliníkových profilů, po nichž se segmenty zastřešení posunují (jezdí).

Tento způsob uložení umožňuje, že se jednotlivé díly zastřešení chovají jako vagony na železnici. Stačí odjistit aretační prvky a segment se lehce posouvá po kolejnicích.

Modely zastřešení určené k montáži z části na nosnou zeď používají speciální kolejnice upevněné atypickými kotvícími hmoždinkami a vruty, nebo jsou upevněny chemickými kotvami.

Díky teleskopickému řešení je možné zastřešit velkou plochu, přičemž při odkrytí zabereme minimum prostoru.

Montáž svěřme odborníkům

Montáž tohoto typu zastřešení je náročná a provádět by ji měli profesionálové. Po nekvalitně provedené montáži totiž může dojít ke spoustě problémů, např. jednotlivé díly zastřešení mohou při posunu zadrhávat, dovnitř může zatékat voda, netěsnost mezi segmenty způsobí nedostatečnou tepelnou izolaci.

Montáž obvykle nezabere víc než jeden den. U menších zastřešení trvá pouze 3-4 hodiny.

Kolejnice na zemi se do podkladu upevňují obvykle hmoždinkami a šrouby. Pro správnou funkčnost pojezdů je nutné vytvořit pod kolejnicemi betonový základ.

Konstrukce připojené k domu se kotví hmoždinkami, tzv. chemickými kotvami podobně jako pojezdové kolejnice. Vždy to závisí na materiálu zdi a na tom, zda je použita dodatečná tepelná izolace (minerální vlna, skelná vata, polystyren).

Problém s kotvením na stěnu domu není ani u dřevostaveb. Pouze je nutné připevnit zastřešení do nosných konstrukcí domu. Zastřešení pro automobil (Carhouse) se kotví nerezovými patkami a různými typy kotev vrtaných do podkladu.

Péče o mobilní střechu

Zastřešení můžeme mýt čistou vodou, v případě silného znečištění se omyje znečištěné místo mýdlovou vodou nebo jemnými saponátovými prostředky (např. jar), čistou houbou nebo jemným kartáčem.

Přípravky obsahující benzol, benzín, aceton nebo čisticí prášek se používat nesmějí. Mohly by polykarbonátové desky poškrábat. K čištění tudíž nepoužíváme ani ostré náčiní.

Při použití konstrukce na zastřešení vířivky se doporučuje 2x za rok opláchnout stěny dezinfekčním roztokem, zabráníme tak vzniku plísní. Občas dochází k rosení komůrkového polykarbonátu uvnitř komůrek. Žádný strach - zkondenzovaná voda je z vnitřních prostor dutinek odváděna odtokovými kanálky.

Při nepříznivém počasí a na zimu je přesto nutné zastřešení pečlivě zajistit. Aby se zamezilo riziku odlétnutí při silném větru, zastřešení se musí plně zatáhnout (zcela uzavřít) a k jeho fixaci použijeme všechny aretační prvky. Čelní stěny musejí být rovněž nasazeny a zajištěny, všechny dveře a jiné otvory uzavřeny.

Na zimu postačí pečlivé zajištění dveří, segmentů a oken. Napadne-li sníh, průběžně ho odstraňujeme, a to i malou vrstvu (např. 5 cm).

Mobilní střechy

Mobilní střecha na 30 let

Ideální životnost zastřešení se pohybuje kolem 30 let. Jednotlivé prvky se ale musejí po čase vyměnit, hlavně těsnicí materiál.

Odolnost zastřešení záleží na lokalitě montáže, tedy přímo na místě montáže. Obecně je odolnost proti sněhu 70 kg/m2 a odolnost proti větru 100 km/hod.

Záruční doba je 3 roky na celý výrobek, 5 let na povrchovou úpravu profilů a 15 let na polykarbonát.

Výhody zastřešení

Prodlouží pobyt na zahradě nebo na terase od jara do podzimu.

Rozšiřuje obytný prostor domu.

Zadržuje teplo vytvořené slunečním zářením a zvyšuje tepelnou pohodu uvnitř zastřešení.

V horkých dnech se můžeme těšit z pobytu pod širým nebem, stačí pouze zastřešení plně otevřít.

V zimě poslouží pro uložení zahradního nábytku a nářadí.

Více informací na www.alukov.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Mobilní zastřešení pro tři roční období

O zimní zahradě nebo zimním altánu sní mnoho majitelů rodinných domků. Jenže v případě hezkého počasí by si současně chtěli užívat sluníčka a čerstvého...

Výběr článků

Načítám