Hlavní obsah

Mladá rodina si splnila sen o svobodném domově

Přemýšleli jste někdy o velkém životním restartu? Řada z nás si alespoň jednou za život pohrává s myšlenkou velké změny, ale málokdo ji opravdu uskuteční. Vyžaduje to odvahu, vizi a nemalé úsilí. Přinášíme příběh mladého slovenského páru, který si postupně svůj sen o svobodném bydlení plní.

Foto: Helena Kurusová (9x)

Manželé si přáli snížit náklady na život, díky tomu méně pracovat a trávit víc času s rodinou. Dosáhnout toho chtěli postavením úsporného ekologického domu v permakulturní zahradě, která by jim poskytovala mimo jiné i zdravé plody.

Článek

Za touhou po velké životní změně stála únava z uspěchaného života, v němž hrají prim peníze, účty, hypotéky. Rodina Jána Matúše a Zuzany Matúšové Girgoškové se rozhodla zkusit žít jinak, protože náročné zaměstnání manžela a pocit osamělosti paní Zuzany, která trávila čas doma s malými dětmi, je málem stál rodinné štěstí.

Foto: Helena Kurusová

Matúšovi ve svém novém domově bydlí již téměř dva roky. Chválí si bydlení v mobilním domě, protože díky jeho kvalitě a zdravým přírodním materiálům se z dočasného bydlení stal příjemný domov.

Odvážný pár se rozhodl pro zásadní změnu dosavadního života. Opustili Slovensko a i s dvěma malými chlapci odjeli na tři měsíce na Nový Zéland dobrovolničit na ekofarmách. Tam si vyzkoušeli různá prostředí i druhy ubytování, hodně se poučili o permakultuře a ekologii a tyto myšlenky se staly jejich novou životní filozofií. Restart v tomto duchu začali realizovat hned po návratu domů.

Tady je Matúšovo

Přáli si snížit náklady na život, díky tomu méně pracovat a trávit víc času s rodinou. Dosáhnout toho chtěli postavením úsporného ekologického domu v permakulturní zahradě, která by jim poskytovala mimo jiné i zdravé plody. Rozhodli se tedy pro sad, kde si chtěli postavit slaměný dům.

Foto: Helena Kurusová

Vybavení interiéru bylo vyrobeno z masivního dřeva a materiálů bez použití formaldehydu. Případné škodliviny z ovzduší pohlcují sádrokartonové desky Rigips Activ´Air.

Do hry ale vstoupil lidský faktor a vše se zkomplikovalo. Matúšovi posléze vzdali marný boj s větrnými mlýny a raději změnili své plány.

Zrodila se myšlenka dočasného bydlení v mobilním domku postaveném svépomocí. Tam budou mít zázemí, než se vše vyřeší a budou moci začít se stavbou vysněného „slamáku“. Mobilní dům pak prodají a nový majitel si jej jednoduše odveze.

Foto: Helena Kurusová

Své zkušenosti se stavbou zdravého domu Matúšovi zveřejnili na svém blogu www.lifereset.sk. Svými radami pomáhají těm, kdo chtějí stavět a žít podobným stylem.

Permakultura jako cíl

Od začátku byl domek plánován jako dřevostavba z ekologických materiálů s minimálními rozměry. Jednoduchá obdélníková dispozice má uprostřed malou předsíň a koupelnu, nalevo od vstupu kuchyň s jídelnou, napravo pracovnu se schody do podkroví, kde se nachází dětský pokoj a na galerii spaní pro rodiče. Všichni žijí hlavně venku, na velké terase s pergolou.

O zdravé klima se stará kromě sádrokartonových desek, které čistí vzduch, i dřevěný obklad z červeného modřínu s aromaterapeutickými účinky. Pohodu od podlahy zajišťuje korek a marmoleum. Nábytek je převážně z masivního dřeva bez laminátu či dřevotřísky.

Foto: Helena Kurusová

Pohled ze schodiště do pracovny. Obklad stěny z červeného modřínu má výtvarně působivý efekt a zároveň dům hezky provoní.

Technické zázemí je řešeno s ohledem na ekologii a soběstačnost. Rodina postupně doplňuje technologii domu, která je finančně náročná.

Dům je připraven pro zapojení solárního panelu na ohřev vody a splachování WC dešťovou vodou. Rozvody teplé vody jsou záměrně co nejkratší. Byl to jeden z hlavních faktorů určujících celkovou dispozici domu.

Foto: Helena Kurusová

Podlahy z korku a marmolea jsou přírodní, měkké na chůzi a příjemně teplé na dotek.

K ochraně přírody i energetickým úsporám přispívá zapojení rekuperačního systému Stiebel Eltron, který dodává do domu stále čerstvý vzduch. Energetické ztráty při vytápění minimalizuje podlahové topení (v přízemí) a v patře tepelné čerpadlo vzduch/vzduch Mitsubishi Electric, v případě nutnosti se zatopí v kachlových kamnech.

Foto: Helena Kurusová

Do dětského pokoje se vejde i závěsná houpačka. Přes pochozí prosklenou podlahu je vidět dolů do pracovny.

Absenci kanalizace vyřešili Matúšovi rákosovou čističkou a záložním tříkomorovým septikem. Vše je prodchnuto myšlenkou svobodného, ekologického a soběstačného života.

Rok se s rokem sešel

Matúšovi ve svém novém domově bydlí již téměř dva roky, ale první větší zhodnocení svého bydlení dělali již po roce a další přehodnocení následují.

Chválí si bydlení v mobilním domě, protože díky jeho kvalitě a zdravým přírodním materiálům se z dočasného bydlení stal příjemný domov. To byl jeden z důvodů, proč se stavbou slaměného domu nepospíchali.

Foto: Helena Kurusová

Místo keramických obkladů byla zvolena voděodolná překližka. I díky marmoleu na podlaze a nábytku z masivu působí koupelna teple a příjemně.

Tečku za bytovou otázkou přinesl příchod třetího syna Matěje. Manželé se rozhodli místo stavby nového domu ten stávající jen rozšířit. Z galerie nad kuchyní vznikla nová místnost – uzavřená ložnice, a z východu na terasu se stal průchod do prostorného obýváku.

Foto: Helena Kurusová

Půdorys domu

Kdo tu žije
Zuzana Matúšová Girgošková – novinářka působící v médiích již od svých 17 let. Studovala žurnalistiku, mezinárodní vztahy a diplomacii. Psaní o politice vyměnila za psaní blogu, přednášky a workshopy, právě o rodině a zdravém, šťastném a svobodném životě. Má ráda lidi, přírodu a sílu přítomného okamžiku s nejbližšími.
Ján Matúš – stavební inženýr se specializací na TZB a s důrazem na obnovitelné zdroje. Díky své zručnosti z valné většiny mobilní dům postavil sám. Ján miluje přírodu, běhá a plave venku i v zimě. Jeho velkým koníčkem je zahrada. Stejně jako Zuzana rád cestuje.
Jakubko, Maroško a Matěj – prvorozený Jakubko je velmi zvídavý, ale také velmi upovídaný. Prý po mamince. Chtěl by být fotbalistou nebo cyklistou, ale ještě si nevybral. Mladší Maroško je jak pytel blech a neustále v pohybu. Dokáže si prosadit svou. S láskou se stará o zvířata. A nejmenší Matěj je prostě sluníčko...
Napište nám
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili? Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Kristýna Lišková, www.mujdum.cz

Technické údaje

Užitná plocha: mobilní část 64 m2, přístavba 6 × 4 m

Konstrukce: mobilní část osazena na 22 ­základových patkách, dřevěný rošt, kon­strukci tvoří 2 navzájem sešroubované buňky o rozměrech 3,5 × 10 m, fixní přístavba na betonových pasech vyplněných pěnosklem, sendvičová dřevěná sloupková konstrukce, tepelná izolace Isover Unirol Profi + parozábrana, zelená vegetační střecha

Návrh stavby: Ing. Ján Matúš, Ing. Milan Grega (architektura), doc. Ing. Veronika ­Kotradyová, PhD. (interiér)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám