Hlavní obsah

Mladá designérka navrhla okno, které se s člověkem vykloní do ulice

Novinky, nes

Velikou pozornost v posledních týdnech vzbuzuje zajímavý projekt mladé argentinské architektky a designérky Aldany Ferrer Garciové. Jeho název zní More Sky (Více oblohy) a nabízí přesně to, co svým názvem slibuje. Je určen zejména obyvatelům bytů v husté městské zástavbě, kteří si mnohdy nemají šanci užít příliš denního světla a pohledu na jasnou oblohu, protože jejich okna jsou stíněna okolními budovami.

Foto: Aldana Ferrer Garciová (5x)

Výklopné okno More Sky mírně zvětší prostor daného bytu a nabídne uživateli lepší výhled na nebe.

Článek

Řešení, které mladá designérka vymyslela a které se snaží uvést na trh, je na první pohled prosté – je jím výklopné okno, které se ovšem nevyklápí dovnitř bytu, ale ven. Ven z bytu, před fasádu domu. Designérka projekt rozpracovala do tří verzí, které se liší způsobem vyklopení okna.

První a odbornými periodiky nejčastěji obdivovaný model nese název Hopper (česky sklopné okno). Předpokládá vyklonění horní poloviny okna, zatímco spodní zůstává fixovaná.

Právě v této podobě nabízí okno nejenom možnost posadit se na parapet a kochat se nebem nad sebou mimo prostor vlastního bytu, ale také se třeba jen pěkně uvelebit a se spoustou světla k dispozici si číst oblíbenou knížku.

Foto: Aldana Ferrer Garciová

Typ Hopper umožňuje vyklonit se bezstarostně z okna a užívat si ničím nerušeného výhledu na nebe nad sebou.

Druhá podoba okna předpokládá jeho vytočení směrem do strany, tj. pootočení kolem jedné z jeho svislých stran. Obyvatel bytu tak opět získá malý soukromý prostor zcela mimo byt, v němž jako by se vznášel nad hlavami lidí na ulici, a zároveň získá opět příjemný výklenek, kam si může zalézt a meditovat nebo jen tak pozorovat okolí z neobvyklé perspektivy. Název tohoto provedení je Casement, okenní křídlo.

Foto: Aldana Ferrer Garciová

K posezení mimo prostor vlastního bytu láká varianta nazvaná podle stylu vyklápění - Okenní křídlo.

Třetí varianta předpokládá vysunutí spodní části okna tak, aby se člověk mohl hlavně snáze vyklánět ven a krytý shora pohodlně pozorovat dění na ulici. Tento model nese název Awning, česky Markýza.

Foto: Aldana Ferrer Garciová

Varianta Markýza je určena hlavně těm, kteří se rádi kochají výhledem do ulice a pozorování cvrkotu pod sebou.

„Představte si ten pocit, že odpočíváte ve svém vlastním soukromém prostoru a všude kolem sebe máte přitom spoustu denního světla. Představte si, že se na svůj pokoj díváte zvenčí, ze svého okna. Představte si, že jste pěkně v teple a suchu, zatímco nad vámi dopadají na sklo kapky deště. Představte si, že sedíte na parapetu okna, popíjíte kávu, zatímco dole pod vámi se po ulici procházejí lidé. To vše je More Sky,“ popisuje podstatu svého díla Aldana, která projekt vytvořila jako svou závěrečnou práci při studiu průmyslového designu na Prattově Institutu v New Yorku.

Foto: Aldana Ferrer Garciová

Porovnání konstrukce a především výhledů z různých variant výklopného okna.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Když se projít, tak jedině na balkón

Jsou nápady, které vyplynou z potřeb určité chvíle, vysvětlují architekti ze studia Zalewski Architecture Group. A přesně tak vznikla idea neobyčejného...

Výběr článků

Načítám