Hlavní obsah

Místo klasického domu si vybrali srub, kvůli nižším nákladům i kráse dřeva

Právo, Gisela Růžičková

Srub na jižním okraji Prahy v Přírodním parku Botič-Milíčov lze charakterizovat jako dům s tělem i duší dřeva. Je postavený podle vlastní představy a požadavků majitelů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednopodlažní srub je postaven z lepeného třílamelového hranolu, z kvalitního finského smrku.

Článek

Mladý pár se rozhodl pro atypickou stavbu z třílamelových lepených hranolů (205 mm) z kvalitního finského hoblovaného smrku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pozemek kolem domu, velký 800 m2, se v současné době upravuje.

„Dřevěný srub jsme si vybrali, po konzultaci s otcem, z mnoha důvodů. Nejen kvůli kráse masivního dřeva nebo ekologickému způsobu a krátké době výstavby, ale také pro úspory v nákladech na bydlení. Lákala nás jednoduchá montáž, ale i příjemné a zdravé klima v interiéru,“ vysvětluje hostitelka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Z předsíně orientované na sever se vstupuje do hlavní společenské části, ložnic a koupelen.

Charakteristické prvky

Jednopodlažní dům s garáží a terasou moderního střihu je nízkoenergetický s difúzně otevřenou konstrukcí. Je navržen v jedné výškové úrovni, přestože pozemek je z jedné strany svažitý.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Příjemné klima díky dřevu a hodně světla, které propouští prosklená stěna na jižní straně.

Na atypickém vzhledu má zásluhu zejména plná výška stropů, které zevnitř opisují tvar sedlové střechy. V nejvyšším bodě je světlá výška pět metrů.

Nepřehlédnutelným prvkem celé jihozápadní strany domu je prosklená stěna, dokonale prosvětlující obytnou část s obývákem, kuchyní a jídelnou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stěna mezi obývákem a ložnicí je obložena umělým kamenem, který se doplňuje se dřevem.

Na společenskou zónu navazuje klidová s ložnicemi, šatnou a hygienickým zázemím.

Pohodlná dispozice domu

„Zatím tu bydlíme krátce, ale dispozičně dům odpovídá našim představám o pohodlném bydlení. Interiér celého domu jsem pojednala industriálně ve stylu hi-tech, čemuž odpovídá nejen bytové zařízení, ale i doplňky, které se podílejí na útulném prostředí,“ obhajuje své nápady paní domu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kuchyň ve stylu hi-tech navrhla sama hostitelka.

Dnes manželé oceňují i to, že se poměrně dlouho zabývali návrhem a oddělili noční a denní část domu. Jsou spokojeni i s právě vznikající terasou propojenou francouzským oknem s obývacím prostorem. Na terasu použili tepelně upravené dřevo ThermoWood, které má vynikající užitné vlastnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V prostoru zůstalo místo i pro jídelní kout.

Za dobrý tah považují hostitelé i dvě koupelny pro zajištění většího soukromí. Ta menší patří k dětskému pokoji, velká navazuje na ložnici rodičů a poměrně velkorysou šatnu.

Kvalitní materiály

Eurookna s trojsklem jsou kvalitní a neměla by se rosit. V domě je teplovodní podlahové vytápění. V hlavním prostoru zvolili manželé vinylovou podlahu, která má spoustu dobrých vlastností. Kromě toho, že je odolná, dobře imituje dřevo.

A protože je rozloha obytné části 51 m2, nemuseli prostor opticky zvětšovat. Zvolili stejně hnědý dekor dřeva.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Velkorysý obývací prostor, čítající 51 m2, propojuje obývák, kuchyň a jídelnu.

Tím, že je podlaha celoplošně lepená, má výborné akustické vlastnosti a je také vhodná pro teplovodní podlahové topení. Podlahová krytina je zároveň odolná i vůči vlhkosti a vodě, takže se snadno udržuje.

V ložnici a dětském pokoji dali majitelé přednost kvalitním dřevěným podlahám, v koupelnách a předsíni zvolili dlažbu kvůli jednodušší údržbě.

Nízkoenergetický dům

Od srubu s použitou technologií lepených hranolů majitelé logicky očekávají úsporný provoz. Jako zdroj vytápění zvolili tepelné čerpadlo vzduch/voda a teplovodní podlahové vytápění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dětský pokoj, zatím nezařízený, patří půlročnímu synovi.

Podle letošní mírné zimy se zatím nedají odhadnout celkové náklady na topení a provoz domu. Ale dům je koncipován jako nízkoenergetická dřevostavba.

Foto: Petr Hloušek, Právo

První z koupelen patří k dětskému pokoji a je laděna do příjemné zelené barvy.

Konstrukce zatím pracuje

„Bydlíme tu chvíli a postřehli jsme, že si dřevěná konstrukce sedá. Markantní je to v koupelně, kde se dokonce uvolnily obklady ve sprchovém koutu. Věříme, že příčinou není nekvalitní montáž ani materiál,“ konstatuje hostitelka. A jak dům funguje z hlediska akustiky?

„Říká se, že dřevo nese zvuk, a já to mohu jen potvrdit. Několikrát jsme zaznamenali v prostoru mezi ložnicí a obloženou stěnou v obytné části či koupelny zvuky, což je dáno jakostí srubových stěn.“

Co ještě chybí?

S létem plánují majitelé vedle terasy instalaci whirlpoolu.

„Vodu na osvěžení v létě považujeme za nezbytnou, ale bazén jsme zavrhli hlavně proto, že je poměrně náročný nejen jeho provoz, ale i údržba vody. V delším horizontu plánujeme instalovat venkovní žaluzie, které zamezí přehřívání domu v horkých dnech a naopak vytažené žaluzie na podzim či v zimě pomohou interiér zahřát. A samozřejmě také kvůli bezpečnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vedle prostorné ložnice je praktická šatní skříň a komoda.

Průběžně se upravuje zahrada, kde by měly zaznít tropické prvky v podobě bílého písku a kačírku, bambusu a borky. S návrhem pomohl kamarád, s realizací zahradnická firma,“ vysvětluje hostitelka.

Konec dobrý…

V průběhu výstavby se ukázalo, že je dobré pracovat jen s firmami, které mají s dřevostavbami praktické zkušenosti.

V důsledku toho, že si investoři vybrali firmu špatně, prošla si majitelka celým procesem výstavby a dá se říct, že nastudovala vše kolem dřevostaveb. Stavba se dokončila dlouho po původně avizovaném termínu kvůli nedodržení technologických postupů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Druhá koupelna s rohovou vanou a sprchovým koutem je laděna do tmavší lila barvy.

„Přes tyto negativní zkušenosti nelitujeme, že jsme si srub pořídili. Je v něm dobré klima a žije se nám tu skvěle,“ dodává na závěr majitelka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám