Hlavní obsah

Metodou patchwork nevznikají jen textilie, ale i sklo

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze před nedávnem proběhl Patchwork meeting - rozsáhlá středoevropská přehlídka kombinovaných textilních technik. Ten dokázal, že technika sešívání různých druhů látek k sobě má u nás stále své obdivovatele. A nejinak je tomu v Japonsku, kde se designéři technikou inspirovali i při navrhování skla.

Foto: Nendo, Baker + Bell

Japonští designéři se při navrhování nové kolekce inspirovali tradiční technikou patchwork.

Článek

Sešíváním nesourodých kusů látek k sobě může vzniknout vzorově i barevně zajímavá mozaika, kterou rádi vytvářejí hlavně domácí kutilové. Využít totiž mohou libovolných zbytků látek, které by už jinak neměly upotřebení. U nové kolekce váz je tomu ale jinak. O žádné zbytky rozhodně nešlo.

Foto: Nendo

Design váz připomíná sklo z 80. let.

Japonská designérská firma Nendo navrhla kolekci váz s názvem "Patchwork Glass vase" ze speciálně vytvořených kusů skla. Základní inspirací bylo naše proslulé české sklo. Kolekce objektů byla totiž navržena pro českou firmu Lasvit z Nového Boru.

Foto: Nendo

V kolekci nechybí ani širší dekorační vázy.

Vázy spojují jemné a precizní techniky broušeného skla zdobeného tradičními vzory ze štípaného skla. Kolekce vznikla pro výstavu v italské Dilmos galerii (Milán).

Jednotlivé plátky s různou strukturou byly spojeny k sobě a vytvořily podobnou texturu jako u tradičního patchworku. Při něm ale vznikají hlavně textilie - přikrývky, deky, ubrusy atp.

Foto: Nendo

Některé vázy mají jen jeden vzor a mohou tak sloužit i jako doplňky k patchworkovým vázám.

Metodou patchwork před časem vznikl i nábytek z odřezků a zbytků dřeva od norské designérky Amy Hunting. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám