Hlavní obsah

Malý a inteligentně řešený dům v horách

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavě řešený dům navrhli architekti ze španělského studia Dom-Arquitectura. Stojí na úpatí pohoří v kraji Sant Cugat, severně od Barcelony. Stavba v sobě spojuje všechny vlastnosti, které lze v současnosti od moderního objektu očekávat - umí efektivně zacházet s energiemi, je z velké části prefabrikovaná, odpovídá zásadám trvalé udržitelnosti a navíc splňuje hodnoty pro označení za pasivní. Její název zní Studio v lesích.

Foto: Jordi Anguera

Do domu se vstupuje chráněným zádveřím.

Článek

Dům svými rozměry nepatří mezi největší. Svým obyvatelům nabízí obytný prostor na ploše 76 čtverečních metrů. Přesto se do něj podařilo naskládat všechno, co by si člověk mohl k trvalému bydlení přát, a navíc ve velice inteligentním provedení.

Foto: Jordi Anguera

Exteriér stavby je obložen tepelně upravovaným jedlovým dřevem.

Architekti začali promyšlenou orientací stavby nacházející se na úpatí hory. Směrem do údolí a zároveň na jih směřuje jedna z jejích delších stran, která je ze všech čtyř fasád také nejotevřenější.

Díky tomu má dům možnost v chladných zimních měsících získat maximum tepla ze slunce, které bývá tou dobou níže nad obzorem, a jeho paprsky poputují do domu spíše ve vodorovném směru.

Foto: Jordi Anguera

Čelní, jižní strana je maximálně otevřena.

Foto: Jordi Anguera

Jednotlivé zóny interiéru jsou od sebe odděleny spíše intuitivně.

Přehřívání vnitřku domu v letních měsících zabraňuje dva metry dlouhý přesah střechy. Zadní strana domu je pak téměř uzavřena.

Tím vzniká rozdíl mezi tlakem a teplotou v čelní a zadní straně domu, podporující jeho přirozenou ventilaci.

Foto: Jordi Anguera

Přirozeným dělícím prvkem je krb.

Na střeše samozřejmě nechybějí solární panely zachycující energii ze slunečních paprsků a pod domem, který stojí na betonových pilotech a železných nosnících, je umístěno sedm nádrží, do nichž se zachycuje dešťová voda nasbíraná na střeše. Jejich celková kapacita činí 10 kubických metrů.

Voda slouží především k zalévání bylinkové a zelinářské zahrádky, která je hned u domu. (Majitelé mají na pozemku i včelí úl coby zdroj vlastního medu.)

Foto: Jordi Anguera

Veškeré úložné prostory jsou uspořádány podél delších stěn.

Foto: Jordi Anguera

Architekti při návrhu domu vzali v potaz také ekologický dopad jeho výstavby. Předně proto zvolili takové materiály, které pocházejí z blízkého okolí.

Veškeré dřevo pochází z certifikovaných obnovovaných lesů. Mnoho dřevěných částí je navíc prefabrikovaných, což stavbu domu urychlilo a také zlevnilo.

Foto: Jordi Anguera

Hezkým prvkem je chráněná veranda.

Interiér domu je obložen trojvrstvou překližkou z borového dřeva, v exteriéru jsou použity obklady z tepelně upraveného jedlového dřeva, které má vysokou odolnost vůči napadení škůdci i vůči povětrnostním podmínkám.

Foto: Jordi Anguera

Koupelna se sprchovým koutem je umístěna hned vedle vchodových dveří.

Interiér je organizován jako jeden velký otevřený prostor, kde se odehrávají veškeré denní i relaxační aktivity. Rozložení jednotlivých zón je intuitivní.

Přirozeným dělicím prvkem je zhruba ve středu umístěný krb. Veškeré úložné prostory jsou pak orientovány k zadní i přední stěně.

Foto: Jordi Anguera

Uspořádání domu

Foto: Jordi Anguera

Fungování domu v létě

Foto: Jordi Anguera

Fungování domu v zimě

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám