Hlavní obsah

Malé spotřebiče, které uvaří i pro velké jedlíky

Právo, Karolina Černá

Kuchyňské spotřebiče specializované na rychlou přípravu našich nejoblíbenějších jídel jsou vítanými pomocníky v každé domácnosti. Umíme si ale vybrat správně?

Foto: Philips

Smoothie mixer Avance ProBlend 6 3D má výkon 1400 W a rychlost až 35 000 ot/m, takže připraví jemnější smoothie a směsi s ideální texturou. Cena od 2499 Kč.

Článek

Zakoupíme jen ty opravdu potřebné, protože kapacita úložných prostor v kuchyni má své limity. Zajímáme se také o různé varianty jednoho produktu, nabízené funkce a vlastnosti materiálů, z nichž je vyroben.

O výrobku se informujte

Kromě vzhledu a ceny spotřebiče bychom měli zohlednit jeho údržbu a čištění. U malých elektrospotřebičů většinou není povinný energetický štítek, s ohledem na úsporu se můžeme ptát na příkon, který postačí ke zhotovení pokrmu či nápoje.

Foto: Datart

Opékač topinek Philips Viva Collection se může pochlubit vedle své klasické funkce i ohříváním a rozmrazováním. Cena od 999 Kč.

Třeba varná konvice potřebuje pro rychlou přípravu příkon aspoň 2000 W. Ideální je taková, u níž můžeme nastavovat teplotu podle potřebného provozu.

Skrytá topná spirála netrpí usazováním vodního kamene, avšak samotné ohřívání vody zase trvá déle než v případě viditelné spirály. Konvice může být chráněná proti chodu naprázdno, který by poškodil přístroj atd.

Foto: Hp tronic

Rychlovarná konvice RK­4053 od společnosti Concept je zhotovena v nadčasovém designu, který působí elegantně a hodí se do každé moderní kuchyně. Má dvojnásobný bezpečnostní systém. Cena od 899 Kč.

Stranou nesmějí zůstat ani informace o životnosti výrobku, záruce, zajímáme se o možnost jeho opravy, případně servis. Mnohé firmy kvůli tlakům na recyklaci a omezování spotřeby nabízejí pozáruční servis včetně oprav.

Iniciátorem boje proti nekvalitnímu zboží, které se rozbije brzy po uplynutí záruční lhůty, nelze ho již opravit nebo se to z cenového hlediska ani nevyplatí, je společnost Opravárna. Mimo jiné síťuje hobby opraváře, odborné servisy a Sdružení českých spotřebitelů (více na opravarna.cz).

Foto: Philips

Do kuchyně vybíráme malé spotřebiče, které skutečně využijeme. V ideálním případě hledíme spíše na kvalitu zpracování než na vzhled a nízkou cenu.

Foto: Concept

Digitální odšťavňovač LO7070 Sinfonia v nerezu oslní nejen svým vzhledem, ale také kvalitním zpracováním. Je zárukou vysoké výtěžnosti a jednoduché obsluhy. Díky XXL otvoru pojme i celé plody. Cena od 2499 Kč.

Podobným aktivitám nahrává boj za lepší opravitelnost výrobků a přechod na cirkulární ekonomiku bez zbytečného odpadu, který vyhlásila Evropská komise a v roce 2017 potvrdil Evropský parlament.

Zkuste více funkcí v jednom

Při výběru multifunkčních spotřebičů musíme být zvláště opatrní, obecně máme zažito, že právě takové produkty se lehce pokazí. Spoléháme se proto na ověřené výrobce, případně recenze od zákazníků.

Foto: Datart

Pro grilování masa, ryb, zeleniny i pečiva je vhodný raclette gril, který nabízí grilovací plotnu (žebrovaná/hladká) s nepřilnavým povrchem (22x52 cm) a sedm grilovacích pánviček s nepřilnavou vrstvou, určených k souběžné tepelné úpravě různých příloh.

Trendem jsou elektrické chytré hrnce vhodné k opékání, dušení, vaření v páře, pod tlakem i k zapékání, které využije snad každá rodina.

Nechybějí kávovary určené k přípravě několika druhů káv, výjimkou nejsou ani rychlovarné konvice, které nabízejí několik programů ke zhotovení různých druhů čajů, ohlídají správnou teplotu a dobu louhování. Nabídku může doplnit speciální program pro ledový čaj, svařené víno nebo cider.

Multifunkční robot Gratus Storio může zvládnout šlehání, mísení, hnětení, mixování, strouhání, mletí masa, plnění uzenin, protlačení strojového cukroví, dokonce i výrobu domácí zmrzliny, ledového krému včetně mraženého jogurtu. V jeho a podobných případech je však důležité nepoztrácet sadu nástavců a doplňků, které však lze komfortně skladovat.

Foto: Catler

Indukční Multicooker zajistí vaření, pečení, dušení, smažení, vaření v páře i pod tlakem. Má čtyřzónový ohřev indukční cívkou pro rychlé a rovnoměrné ohřátí povrchu hrnce. Cena 13 990 Kč.

Foto: Philco

Elektrická konvice Catler SP 8010 ohlídá teplotu vody a dobu louhování pro několik druhů čajů, ve speciální nádobě Glass Pot o objemu 500 ml vykouzlíme z ovoce a zeleniny nejen čatní a různé omáčky, ale také výbornou rýži, rozpustíme čokoládu pro fondue.

Zvažte, co potřebujete

Při koupi kuchyňského spotřebiče se má zákazník zamyslet nad tím, jakým způsobem ho bude používat a jak často.

Třeba u sušiček potravin jsou pro sušení masa vhodné sušičky s příkonem minimálně 500 W, naopak pro sušení bylin stačí příkon do 300 W.

Funguje jednoduchá úměra: čím vyšší příkon, tím kratší doba sušení. Důležité je i technické řešení přístroje. Třeba u grilů topná spirála integrovaná přímo do grilovací desky zamezuje unikání tepla nesprávným směrem.

Z rychlovarných konvic jsou úspornější typy s regulací teploty, při které se má konvice vypnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám