Hlavní obsah

Majitelka si zařídila byt, kterému vládne jednoduchost

Skandinávský styl bydlení si v poslední době získává stále více příznivců i v našich zeměpisných šířkách. Světlý a vzdušný styl učaroval i paní Kláře, která si s novým domem splnila i sen zařídit ho celý ve své vlastní režii.

Foto: www.modernibyt.cz

Jednoduchý čistý styl prozrazuje vášeň majitelů pro skandinávský design. V celém přízemí domu je podlahové topení, do patra zvolili topná tělesa, která pružněji reagují na potřebnou změnu teploty.

Článek

Klára a Ondřej se seznámili v Ondřejově rodném městě Vsetíně, kde také nějakou dobu žili, ale protože Klára je patriot, toužila se vrátit do rodného Zlína. Zda to byl osud nebo náhoda, to už se nikdo nedozví, ale na návštěvě u známých ve Zlíně objevili manželé novostavbu rodinného domu, který se jim velmi líbil a navíc byl k prodeji.

Foto: www.modernibyt.cz

Prostor pod schody byl v původním projektu určený pro pračku se sušičkou, ale Klára se rozhodla pro úložné prostory, které fungují zároveň jako spíž na potraviny.

Dům měl upravenou venkovní fasádu, okna, dveře, zkultivovaný pozemek, ale uvnitř byl ve fázi hrubé stavby. Developer, od kterého dům během 14 dnů koupili, nabídl, že interiér dokončí, ale manželé odmítli, protože už měli svoji vlastní představu.

Původní byt měli zařízený minimalisticky ve světlých odstínech, což přenesli i do svého nového bydlení. Klára si však zamilovala skandinávský styl, který vše ještě obohatil.

Foto: www.modernibyt.cz

Majitelka se držela pravidla - co je na stropě, to je kulaté. Dnes by místo vysokého lesku na kuchyňské sestavě i skříňkách v obývacím pokoji volila matnou variantu.

Foto: www.modernibyt.cz

Celou kuchyň navrhla majitelka sama. Vysoké skříně umožňují využít prostor až po strop. V kuchyni je i několik vychytávek, které nejsou na první pohled vidět, ale byly pro truhláře skutečným oříškem.

Dispozice byla daná, jedinou menší změnu udělali v přízemí. Ondřej totiž vyrůstal v domě se saunou, a proto sauna byla jeho velkým přáním.

Foto: www.modernibyt.cz

V přízemí domu mohou majitelé relaxovat v sauně, prostorný sprchový kout je příjemný bonus.

Aby pro ni získali místo, posunuli toaletu a ubrali část hostinského pokoje v přízemí, který následně přebudovali na technickou místnost a sklad, protože v domě není půda ani sklep.

Foto: www.modernibyt.cz

Křeslo, které je výrazným prvkem obývací části, přinesl Ježíšek a vyřešil tak manželský spor o vzhled čtecího koutku. I tady si Klára pohrála s krásnými doplňky designových značek.

Do celého domu zvolili manželé podlahu z vinylových dílců francouzského výrobce Gerflor. Na schody, které jsou nepřehlédnutelnou a designově čistou záležitostí, použili stejné lamely vinylu, pouze za tepla ohnuté a vytvarované tak, aby přesně kopírovaly tvar schodiště.

Foto: www.modernibyt.cz

Zábradlí se stalo dominantou chodby v patře. Nechybí ani vestavné úložné prostory a obrazy, které jsou ještě netypicky opřené o stěny.

Původního snu o skleněném zábradlí vedoucím až do patra se vzdali a zvolili schodiště v baťovském funkcionalistickém jednoduchém stylu, které bylo zároveň finančně schůdnější variantou.

V severském stylu

Inspiraci Klára hledala na internetu, zejména u českých blogerek prezentujících skandinávský styl. Některé z nich se časem staly i jejími kamarádkami, proto když potřebuje něco dokoupit a doladit, má se s kým poradit, což je podle jejích slov velmi příjemné.

Foto: www.modernibyt.cz

Pracovna, kterou využívá hlavně Ondřej jako svoji studovnu, slouží i jako pokoj pro hosty a časem z něj bude druhý dětský pokoj. Z toho důvodu ji Klára zařídila neutrálně a soustředila se spíš na zajímavé doplňky.

Klára se netají tím, že zbožňuje švédskou Ikeu, takže manželé nakoupili skříňky do jídelny, komody a knihovny do ložnice a pracovny právě tam. Ostatní nábytek včetně kuchyňské sestavy nechali podle jejího návrhu vyrobit na zakázku.

Foto: www.modernibyt.cz

S jednoduchým a strohým designem postele z Ikea jsou majitelé spokojeni. Celkový dojem severského stylu dotvářejí noční stolky značky Kartell, svítidla Louis Poulsen, věšáky Dots od Menu.

Navrhování kuchyně bylo pro Kláru výzva, protože najít kuchyň za dobré peníze, která by zároveň byla designově přijatelná, aniž by se musela vzdát svých požadavků, se ukázalo jako nelehký, ale splnitelný úkol. Kuchyň nakonec vyrobil šikovný truhlář na míru. Stropní svítidla jsou záměrně nenápadná, Klára má ráda opakující se prvky, proto vše, co je na stropě, je kulaté, i digestoř.

Výrazným solitérem je svítidlo nad jídelním stolem z Tchiba a stojací lampa v jednoduchém minimalistickém designu značky Zuiver.

Foto: www.modernibyt.cz

V dětském pokoji si Klára vyhrála nejen s barvami stěn, které sama malovala, ale také s doplňky oblíbených severských značek. Dekoraci křížků a domečku vytvořila pomocí washi pásek.

Foto: www.modernibyt.cz

Praporkovou girlandu a dekorační polštářky ušila šikovná paní z Fleru, motiv křížků se objevuje také na věšáčcích, které Klára plánuje časem přemalovat na černo. Vše se vyvíjí a mění.

Při zařizování dětského pokoje se chtěla záměrně vyhnout typicky dětské modři, proto zvolila ve skandinávských interiérech velmi populární barvu máty, kterou zkombinovala s šedou a bílou.

Interiér celého domu krásně dolaďují doplňky značek Madam Stoltz, Bloomingville, Design Letters, Menu, Hay, Louis Poulsen, Arne Jacobsen.

Foto: www.modernibyt.cz

Minimalistická, barevně neutrální koupelna je nadčasová a její vzhled lze měnit libovolnými barevnými doplňky. Závěsné skříňky a deska z běleného povoskovaného dubu odpuzující vodu jsou vyrobené na míru.

Na konci našeho povídání mě Klára poprosila, zda by mohla naším prostřednictvím poděkovat manželovi za úžasnou trpělivost a podporu a svému tatínkovi za vše, co pro jejich dům vlastními silami vyrobil.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Edita Erbsová, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám