Hlavní obsah

Majitel vytvořil pro rodinu komfortní domov v pánském stylu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro svoji rodinu žijící v Hradci Králové vytvořil majitel komfortní domov, který už na první pohled prozrazuje vytříbený pánský styl. Rozhodně se mu vyplatilo ponechat designérovi volné ruce.

Foto: Lukáš Hausenblas

Nábytek je zhotovený na míru podle návrhu Petra Tůmy v kontextu s navazující jídelnou a kuchyní.

Článek

Zázemí prostorného bytu skýtá dostatek pohodlí početnější rodině i výhledově. Společenská zóna je otevřená, působí velmi vzdušně a volně propojuje kuchyň s jídelnou i obývací prostor, na který za sklem navazují venkovní terasy.

Svoji terasu má také ložnice, koupelna a každý ze tří dalších pokojů.

Foto: Lukáš Hausenblas

Chodba je prakticky vyhrazena úložným prostorům.

Do bytu je možné vystoupat po schodišti, ale i přijet výtahem.

Efektně i prakticky

Styl nábytku je jednoduchý, upozorňuje na sebe jen nenápadnými detaily – úzkými negativními spárami, které v nábytku tvoří tmavé kontury. Na ně pak v kuchyni navazují tenké plechové police, také decentní kovový rám nad ostrůvkem, který nese polici z lehce kouřového skla, a tenká keramická pracovní deska.

Foto: Lukáš Hausenblas

Jídelnu volně navazující na kuchyň efektně vymezuje dřevěný obklad stěny a části stropu se svítidly (Brokis) Lucie Koldové, stůl doplňují židle Leaf (TON).

Černé kovové prvky prolínají ve stejném duchu celý interiér. Nábytek je z větší části vyroben z matného vysokotlakého laminátu, který je nejen pohledově atraktivní, ale i praktický.

Na povrchu tohoto vysokotlakého laminátu v hlubokém matu totiž neulpívají otisky prstů a perfektně se hodí nejen do kuchyně, ale i do jiných místností v interiéru.

Foto: Lukáš Hausenblas

Podlahu celé společenské zóny kryje keramická velkoformátová dlažba 1×1 m (Fiordo Victory).

Foto: Lukáš Hausenblas

„Abych vyvážil opakující se odstíny šedé, začlenil jsem do materiálové skladby přírodní dub v podobě obkladů, jídelního stolu, židlí a nik,“ vysvětluje svůj přístup designér Petr Tůma ze společnosti Sargánek kuchyně a interiéry a pokračuje v popisu práce.

„U dodavatele si vybírám nejpěknější svazky dýh, které se hodí přímo pro daný interiér. Některé dýhy mají větší podíl suků a trhlin, jiné méně. U náročnějších zakázek, jako byla tato, volím svazky s vhodnou kresbou pro konkrétní nábytkové sestavy a určuji skladbu sesazování dýh (orientaci), tzv. sesazenky. Po zadýhování kolegové ve výrobě vše ručně přetmelí tmavým tmelem a vybrousí. Výsledkem je zvýraznění nádherné kresby dřeva, suků a trhlinek, které zvýrazňují jeho přirozenost a činí ho ještě atraktivnějším. Každý kus nábytku je originál.“

Atraktivní akcenty

„Ve studentských pokojích jsem použil přírodní dub v podobě podlahových lamel. Ze stejného materiálu je pak vyrobena postel a noční stolek,“ říká designér.

Aby interiér bytu nepůsobil příliš jednotvárně, rozhodl se udělat v ložnici a v koupelně malou změnu.

Foto: Lukáš Hausenblas

Také pokoje chlapců, které poskytují maximální komfort a soukromí, jsou zhotoveny z nábytku (Sargánek kuchyně a interiéry) vyrobeného na míru ve stylovém souladu celého interiéru bytu podle návrhu designéra.

Místo přírodního zvolil tentokrát tmavší odstín dubu, přičemž se stále držel původní barevné kompozice. Čalouněné čelo postele je v netradičním tvídovém vzoru, jako doplněk se k tomuto jednoduchému stylu skvěle hodí. Vše do sebe hezky zapadá.

V případě, že si majitel přeje dívat se i v ložnici na televizi, pomocí dálkového ovládání si ji vysune z komody před lůžkem.

Foto: Lukáš Hausenblas

Ložnice je vyrobena na míru v tmavším odstínu dubu v kombinaci s bílou barvou. Nabízí dostatek úložných prostorů. Čelo lůžka je čalouněno textilií v tvídovém designu.

Vybavení koupelny včetně keramické dlažby i obkladů řešil designér v součinnosti s koupelnovým studiem ATG v Olomouci a s Atelierem Libra.

Nedílnou součástí tohoto logicky navrženého interiéru je i atraktivní osvětlení. Umožňuje plynule regulovat intenzitu světla a designem samotných svítidel ho nepochybně krášlí.

Foto: Lukáš Hausenblas

Koupelna nabízí možnost sprchování i náruč vany (Villeroy & Boch).

„Ze všeho nejvíc bych chtěl vyzdvihnout práci svých kolegů v naší výrobě, kteří dokázali nábytek vyrobit s maximální přesností i s citem pro design. Spoustu detailů jsme vymýšleli společně, jen tak se nám podařilo docílit skvělého výsledku.

Při výrobě používáme nové technologie, které nám umožňují vyrábět složitější a přesnější výrobky. Stále je ale mnoho věcí, které se nedají vyrobit jinak než ručně. V těchto případech přichází na řadu právě řemeslná zručnost a bohaté zkušenosti našich řemeslníků,“ vyjadřuje dík a ocenění svým kolegům designér.

Foto: Lukáš Hausenblas

„Vzhledem k tomu, že nám klient ponechal volné ruce, mohl jsem téměř bez zásadních úprav realizovat většinu svých myšlenek. Interiér jsem navrhoval podle nejnovějších trendů, které při své profesi sleduji u svých oblíbených italských a německých výrobců nábytku na internetu nebo například na nejznámější výstavě nábytku v italském Miláně. Na celkový koncept dohlížel Atelier Libra.“

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Může se vám hodit na Firmy.cz:
Návrhy bytových interiérů

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám