Hlavní obsah

Majestátní vila Imperial je dodnes architektonickým skvostem Františkových Lázní

Novinky, Text: Jana Horváthová, editace: Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V oblíbených Františkových Lázních se v blízkosti promenády, přímo v centru lázeňských parků v zeleni, nachází monumentálně působící vila Imperial. Nádherná stavba z konce 19. století je dodnes chloubou proslulého lázeňského města, které stojí za pozornost.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Vila s adresou: Dr. Pohoreckého 3, čp. 151, Františkovy Lázně

Článek

Návrh vily pro hoteliéry Thomase a Rosinu Wolfových vypracoval architekt Gustav Wiedermann. Je bezesporu nejdůležitější architekt, který ve Františkových Lázních působil. Bez nadsázky můžeme říci, že podoba Františkových Lázní na počátku 20. století byla převážně jeho dílem.

Stavba slouží jako hotel dodnes

Vila sloužila jako lázeňský hotel a od svého vzniku až do doby po druhé světové válce patřila hoteliérské rodině Wolf-Stresnaků. V roce 1951 pak připadla Československým státním lázním.

V současnosti patří hotel společnosti Františkovy Lázně a stále slouží svému původnímu účelu.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Interiér stavby má hodně honosného ducha.

Architekt Gustav Wiedermann se proslavil zejména návrhem trojice pravoslavných chrámů ve Františkových Lázních, Karlových Varech a Mariánských Lázních. Wiedermann se stal ve Františkových Lázních váženým občanem a řada nejrůznějších zájmových spolků a korporací ho jmenovala svým čestným členem. Zastával dokonce post starosty Františkových Lázní.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Chloubou stavby jsou sochařsky ztvárněné detaily.

Vznosná budova vily Imperial byla řešena ve stylu neorenesance a má elegantní podobu. Umístění vily ve volném parku, kde se pohledově neuplatňuje okolní městská zástavba, podtrhuje její monumentální tvary.

Současný vzhled vily je ale dílem nástavby posledního patra s velkou sloupovou lodžií, která vznikla podle plánů z roku 1927. Jejími autory byli stavební inženýři Franz a Karl Proschovi z Františkových Lázní.

Původní objekt byl pouze dvoupatrový. Obzvlášť působivé jsou na stavbě dnes otevřené lodžie, které jsou v prvním patře vynášeny iónskými sloupy a ve druhém patře nosnými sochami žen (karyatidami).

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Nákres vily a její přístavby.

Původní tvar vily měl být v průběhu let doplněn o několik přístaveb, které měly zvýšit komfort navyšujícího se počtu lázeňských hostů. Přístavba terasy proběhla v roce 1928 souběžně se zásadní přestavbou objektu. Tou bylo už zmíněné nastavení budovy, které zásadním způsobem změnilo vzhled stavby.

Celý objekt vily byl podsklepen. V podzemním podlaží se kromě běžných sklepů nacházela kuchyň, vinný sklep, sklep s ledem pro úschovu potravin, sklep na uhlí, výtah do horního patra a ostatní provozy nutné pro chod luxusního lázeňského domu. Do vily se vcházelo hlavním vchodem do vstupního prostoru, který byl bohatě ozdoben.

Luxusní nádech dodává vile bohatě dekorované zábradlí, sloupy a pilastry obložené umělým mramorem ve světlé barvě i samostatná zrcadla v pozlacených rámech.

V přízemí vily byly umístěny sály jídelen s bohatě zdobenými stropy, čítárna, kancelář a ostatní provozy. V patrech pak bylo možné z chodby vejít do jednotlivých pokojů. Vždy v nárožních místnostech pak byly umístěny salony.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám