Hlavní obsah

Luxusnímu bytu se čtyřmi terasami vládne český design

Mladá česká rodina si oblíbila často navštěvovanou Vídeň natolik, že zde koupila luxusní byt o rozloze téměř 200 m2. Přestože je v okolí mnoho showroomů s nábytkem významných návrhářů a výrobců z celého světa, v bytě převládá český design a jedinou grafikou na zdi je portrét Václava Havla…

Foto: www.modernibyt.cz

Českou tvorbu v interiéru zastupují výrobci sedacího nábytku jako Mminterier a Ton, vázy od Ronyho Plesla nebo grafika Václava Havla. Zajímavý světelný efekt vytváří stojací lampa Wa Wa Terra vybavená LED diodami, cena lampy 39 500 Kč.

Článek

Proč jste si pořídili byt ve Vídni?

Vídeň známe už mnoho let, jezdili jsme sem za příbuznými, kteří sem kdysi emigrovali, i na výlety a občas také nakupovat. Není určitě náhoda, že byla Vídeň několikrát zvolena městem, kde se nejlépe bydlí, a porazila i taková města, jako je Curych nebo Seattle. Proto jsme se rozhodli vytvořit si zde svůj druhý domov.

Foto: www.modernibyt.cz

Úzké schodiště je hned naproti vstupním dveřím v nižším patře bytu. Dubová podlaha – stejná jako v celém bytě – je použita nejen na stupnicích, ale také na podstupnicích. Zajímavou dekorací je velkoplošný obraz opačně stékajících kapek.

Je nějaký rozdíl v kultuře bydlení v Rakousku a České republice? Jsou ve Vídni jiné trendy v oblasti architektury a designu než v Praze?

Architektura a design se od Prahy mnoho neliší, vždyť jsou ta města kousek od sebe v jedné střední Evropě a ještě relativně nedávno byla obě v jednom státě – Rakousku-Uhersku. Čím se ovšem od Prahy velmi liší, je jednak podstatně větším pořádkem, kvalitnějšími ulicemi, čistým metrem, čistými tramvajemi a upravenou zelení.

Foto: www.modernibyt.cz

Hlavní obytný prostor v nejvyšším patře domu je přístupný pouze z výtahu určeného výhradně majitelům bytu, který sem vede z podzemních garáží. Vstup do bytu ze společného schodiště je o patro níž.

A úplně nejvíc tím, jak se k vám chovají místní lidé. Ať už jsou to prodavačky v obchodech, pokladní v muzeu, úředníci na úřadech, lidé na ulici, kterých se potřebujete zeptat na cestu nebo je jen tak potkáte. Všichni se chovají slušně, chtějí vám pomoci, umějí se usmát, pozdravit a poděkovat. Také to dělá bydlení příjemnějším.

Foto: www.modernibyt.cz

Jednoduchost a lehkost prostoru, která se stala hlavním motivem interiéru, podtrhli designéři typem použitého stínění. Nenápadný úložný prostor pod francouzskými okny slouží také jako podstavec pro sousoší Rodina od Jiřího Ježe.

Nelákalo vás koupit starší byt v centru? V čem podle vás spočívají výhody novostavby na kraji města?

Nelákalo. Nejsme zvyklí bydlet v centru velkého města, máme raději vesnici, ze které se rychle dostaneme do města. A přesně tak je umístěn náš byt. Je na okraji města mezi vinicemi, obklopený spoustou krásných vil a domů, a do centra dojedete tramvají za necelých 30 minut.

Foto: www.modernibyt.cz

Přes malé rozměry dětského pokoje je zde dostatek vestavěného úložného prostoru a tři lůžka – třetí lze vysunout z dolní postele. Barevné zdobení stěn působí jako tapeta, ale jedná se o stabilnější výmalbu.

Za hlavní výhodu tohoto typu bydlení považuji klid a blízkost zeleně. Novostavby také lépe odpovídají současným nárokům na bydlení – velká okna, terasy, podzemní parkování, otevřené prostory… To většina bytů ve starších činžovních domech nenabízí.

Foto: www.modernibyt.cz

Oběma patry procházející vertikální členění prostoru je zdůrazněno malbou stěn přírodním šedohnědým tónem, vytvářejícím kontrastní podklad nejen pro lakovaný nábytek, ale i pro efekty umělého osvětlení.

Měli jste vlastní představu o interiéru, nebo jste vše nechali na odbornících? Jaký byl postup při rekonstrukci a zařizování prostoru? Nastaly nějaké nečekané komplikace?

Vlastních představ jsme měli před samotným zařizováním spoustu, ale naštěstí jsme nechali vše na lidech z Nabito, jejichž práci jsme viděli v pořadu Bydlení je hra. Během několika málo dnů nám předložili návrhy, jak by si byt představovali, ty jsme odsouhlasili a okamžitě začaly všechny práce.

Foto: www.modernibyt.cz

Postel s potlačenou základnou je doplněna čalouněným obkladem po celé ploše stěny. Jako centrální osvětlení je zde použito svítidlo Caboche Soffitto od designérky Patricie Urquioly, cena svítidla 23 425 Kč.

Nebyli jsme se na místě ani jednou podívat a za necelé dva měsíce od prvního setkání bylo všechno k naší naprosté spokojenosti hotovo. Tak jak to vidíte na fotografiích.

Byt je plný českého designu, nechybí zde ani portrét Václava Havla. Připomínáte si tak domov, nebo chcete českou kulturu přiblížit přátelům z Vídně?

Portrét Václava Havla zde máme proto, že si ho vážíme a bez něho bychom možná dnes do Vídně ani jezdit nesměli. Nábytek vybírali lidé ze studia Nabito především tak, aby se nám líbil, ale je pravda, že naším společným cílem bylo alespoň částečně zprostředkovat ducha naší země rakouským přátelům. Ukázat jim, že český design a česká kultura je plnohodnotnou součástí evropské kultury.

Foto: www.modernibyt.cz

V bytě jsou čtyři terasy. Majitelka oceňuje možnost vybrat si podle momentální potřeby tu, na kterou zrovna svítí slunce (v zimě), nebo kde je stín (v létě).

Byt působí velmi prostorně, není zde mnoho nábytku ani úložných skříní a polic. Vyplývá to z vašeho přístupu k bydlení, nebo jde o přizpůsobení se možnostem tohoto bytu?

Byt prostorný skutečně je, má skoro 200 m2. A nábytku je v něm přesně tolik, kolik ho potřebujeme, takže částečně jde opravdu o náš přístup k bydlení. Máme sice mnoho dětí, a proto také mnoho věcí, ale všechno se podařilo krásně uložit a schovat. Vyhovuje nám jednoduchost.

Byt má čtyři terasy. Využíváte opravdu všechny? Nedoporučili byste čtenářům, kteří uvažují o výstavbě domu, místo čtyř menších teras například dvě větší?

Čtyři terasy mají obrovskou výhodu v tom, že je vždy alespoň jedna, na kterou svítí sluníčko, a vždy alespoň jedna, na kterou ne. V parném létě hledáte tu bez a ve studené zimě tu s. (Kromě toho můžete nechat děti na té terase, která je nejdál, a nevadí vám, že křičí.)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám