Hlavní obsah

Ložnice připravená k odpočinku

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ložnice je soukromá, noční část bytu, která má být umístěna v klidové zóně. Tedy dále od kuchyně, obývacího pokoje. Doporučuje se ji situovat směrem od hlavní ulice a jiných zdrojů hluku. Není to odkládací prostor ani pracovna. Správně má být vzdušná, jednoduchá, pouze s nábytkem, který je nezbytný z hlediska funkčnosti.

Foto: Kvalitex

V zimě si dopřejte stylové povlečení z vánoční kolekce. Elegantní motiv sněhových vloček je v nabídce ve čtyřech různých barvách. Povlečení je z velmi jemné a hustě tkané 100% bavlny, která dýchá, odvádí vlhkost.

Článek

Dříve se preferovala ložnice orientovaná na sever, protože je to nejchladnější místnost, na spánek vhodná. Ale také nejtemnější. Možná proto se nyní ložnice volí na východ, případně jihovýchod, abychom se sluníčkem ráno vstávali.

Také se snažíme zpříjemnit si ložnici kvalitním umělým světlem, příjemným povlečením a doplňky.

Základ ložnice: Postel

Musí být pevná, kvalitní. Z rozmanitých materiálů je nejvhodnější masivní dřevo: vysoká kvalita, pevnost, dlouhá životnost. Dřevo z masivu rovněž krásně voní, je příjemné na dotek a působí elegantně.

Neméně podstatný pro zdravý spánek je i rozměr postele: u délky postele platí jednoduché pravidlo: k vlastní výšce je třeba přičíst 25 cm. Šířky bývají standardizované. Při jednolůžkových je to 80, 90 nebo 100 cm. U dvoulůžkových bývá šířka od 140, 160 a 180 cm i 200 cm.

Foto: Javorina

Postel Aira má celomasivní rám z dubového dřeva a stylové moderní čalounění. Je vyšší, umožňuje pohodlné vstávání. Cena 39 172 Kč.

Do postele patří vysoce kvalitní matrace. Šikovné jsou taštičkové v tvrdém a středně tvrdém provedení s jádrem, které dokonale kopíruje tvar lidského těla. A k tomu rošt, nejlépe z dubového masivu.

Karanténu využil šikovný tatínek k výrobě překvapení pro dceru

Tipy a trendy

Praktické doplňky

Vzhled interiéru výrazně ovlivní třeba koberce. Vykouzlí útulnost, tlumí hluk a jsou komfortní pro bosou nožku.

Stejně tak je důležité ložní prádlo: vybírejme pro nás příjemné barvy, ale zajímejme se rovněž o to, jak je příjemné na dotek. Za nejkvalitnější se považuje egyptská bavlna. Je jemná a s dalším praním se stává ještě jemnější.

Foto: Javorina

Pro chvíle lenošení je skvělá deka Lana, která je v nabídce v šesti barevných provedeních. Kombinace vlny a kašmíru ručí za dlouhou životnost. Cena 2996 Kč.

Hrajte si se světlem. Přirozené denní světlo je důležité pro naši pohodu a náladu, ale umělé lze regulovat, tlumit a vykouzlit s ním určitou náladu.

Nezbytné jsou stolní lampičky, které spolehlivě osvětlí stránku knížky. Preferujte jednoduchý tvar a textilní stínítko.

Foto: Astoreo

Osvěžovač vzduchu s přírodním bambusem krásně provoní místnost. Při vyprázdnění zásobníku se sám vypne a potěší i nízkou spotřebou 12 W. Cena 1399 Kč. Stolní lampa Lifetime má dřevěnou trojnožku a stínítko z vyztužené tkaniny. Cena 239 Kč.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

V jakém povlečení se vám bude krásně usínat

Příroda se pozvolna ukládá k zimnímu spánku. A nostalgická nálada dopadá i na nás. Máme chuť opět vytáhnout vonné svíčky a na pochmurné počasí se dívat skrz...

Výběr článků

Načítám