Hlavní obsah

Lampy a lampičky pro interiér i zahradu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nástěnné, volně stojící, stropní, závěsné – takové mohou být pokojové i venkovní lampy. Mají různé tvary a velikosti. Patří mezi doplňková svítidla, která zútulňují interiér nebo dodávají magické světlo večerní zahradě.

Foto: EGLO

Stolní svítidlo Pritty v provedení matný nikl, maximální příkon 1x60 W, výška 250 mm, cena 949 Kč.

Článek

Vysoké lampy s širokým stínidlem i docela malé lampičky v podobě klasické lucerny nádherně osvítí bytové prostory, terasu, balkón nebo zahrádku.

Můžeme je použít na chodbu, do koupelny, kuchyně, obývacího a dětského pokoje a samozřejmě i do ložnice. Vykouzlí klidnou atmosféru, zároveň nás bezpečně navedou ke vstupním dveřím, osvětlí pracovní plochu nebo knížku, kterou čteme v posteli před usnutím. Vybíráme je podle stylu, svého osobního vkusu, ale hlavně účelu.

Foto: IKEA

Stojací lampa Ratvik má výšku 116 cm, průměr stínidla 31 cm. Světlo se rozptyluje skrze bambus a vytváří na stěně originální světelné efekty. Cena 1290 Kč.

Při nákupu nezapomínáme ani na přirozenou intenzitu denního světla a barevnost stěn v pokoji, které se světlem „reagují“. Platí pravidlo: hladké a lesklé plochy světlo odrážejí, tmavé a strukturované světlo pohlcují. Každá místnost je tedy jiná.

Lampa nad jídelním stolem

Neopakovatelná je ta stahovací se širokým stínidlem. Můžeme jich nad stolem použít hned několik, protože podstatné je, aby stolovací plocha byla po celé délce rovnoměrně osvětlená. Vzdálenost lampy od jídelního stolu má být přibližně 55 cm.

Foto: IKEA

Modrá závěsná lampa Hektar má průměr stínidla 47 cm, výšku stínidla 47 cm, cena 1690 Kč.

Kreativita v obývacím pokoji

Obývací prostor je pro lampy a lampičky jako stvořený. Velká stojací lampa s textilním stínítkem u křesla, nebo menší ve stejné kolekci na stěně umějí rozptýlit měkké světlo a vytvořit opravdovou pohodu. Šikovné je, když jsou vybavené stmívačem a my podle nálady můžeme regulovat intenzitu světla.

Foto: A LA MAISON

Lampa na čtení v obývacím pokoji nemá jen užitnou hodnotu, ale je to dekorace, která podtrhuje celý styl interiéru.

Doplňkové lampy jsou tady pro krásu, aby nasvítily dekorace, obrazy, knihovnu. Když je správně umístíme v prostoru, mohou rovněž opticky oddělit zóny s odlišnou funkcí (společenská, relaxační).

Foto: BELLAROSE

Krásná dřevěná stolní lampa v bílé barvě je potažena, má 40 W žárovku, přívodní kabel i s vypínačem je dlouhý 200 cm. Rozměry lampy: výška 61 cm, šířka 30 cm, průměr cylindru 30 cm, cena 2083 Kč.

Foto: OBI

Stolní lampa Bombai v provedení zelená s textilním stínítkem. V interiéru vytváří příjemnou útulnou atmosféru.

V koupelně hlavně bezpečně!

V tomto relaxačním prostoru obvykle chybí denní světlo a my si musíme vystačit s umělým. Lampičky jsou obvykle přisazeny nad zrcadlo nebo z obou stran vedle něho, aby rovnoměrně osvětlovaly tvář. Svítidla jsou v prostoru, kde jsou vodní páry a stříkající voda, proto mají vždy ochranné krytí proti vodě.

Vestavěná stropní svítidla musí mít ochranu minimálně IP 43, přisazená na stěně mají ještě vyšší hodnotu ochranného krytí.

Stmívače do dětského pokoje i ložnice

V království dětí i v ložnici rodičů jsou báječné lampičky, které lze ovládat přímo z postele. Bezvadné jsou ty, které mají praktický stmívač, díky němuž můžeme podle libosti regulovat intenzitu světla. Je to dobré třeba ve chvíli, kdy potřebujeme světlo přitlumit, protože partner chce odpočívat.

V dětském pokoji pak může taková lampička sloužit i jako tzv. bludička, při níž se malé děti cítí bezpečně a nebojí se tmy.

Foto: EGLO

Stolní svítidlo Rondo je báječné i do dětského pokoje. Průměr svítidla 300 mm, cena 599 Kč.

I na psacím stole bude lampa, ale trochu jiná. Měla by mít kloubové rameno, aby s ní šlo natáčet na plochu a regulovat sklon jak právě potřebujeme. U praváků bude lampa stát na psacím stole vlevo, u leváků vpravo. Nesmí příliš osvětlovat ani stínit, jinak nás budou bolet oči a začneme být unavení.

Lampy i lucerny na zahradě

Zahrada, třeba i maličká, je báječným obytným prostorem. Využíváme ji s radostí půl roku a nemůžeme se dočkat, až vysvitne první jarní sluníčko. Je to naše oáza klidu, ať už jsme pěstitelé s rukama zabořenýma v hlíně nebo na ní spíše relaxujeme pod pergolou. Ani zahrada se podobně jako interiér neobejde bez osvětlení.

Foto: EGLO

Na zahradě potřebujeme osvětlení v blízkosti komunikací – chodníků a cestiček. Jsou zde pro naši bezpečnost a orientaci.

Za samozřejmost se považuje světlo u vstupu do domu, které má funkci hlavně orientační: osvětluje cestu, příjezdovou komunikaci a spolehlivě nás dovede ke dveřím. Podobně je světlo důležité i v blízkosti altánku, besídky nebo pergoly. Může jít o svítidlo nástěnné, ukotvené pevně na domě nebo zapuštěné podél chodníku.

V zadní části zahrady, u branky, sloupků, můžeme pro bezpečnost instalovat speciální svítidlo, které reaguje na pohyb (vybavené je detektorem, až 500W halogenovou žárovkou). Osvětlí nejen pobíhajícího pejska, ale třeba odradí ke vstupu do zahrady i nežádoucí osobu.

Foto: EGLO

Kolekce moderních lampiček na zahradu, které mají dekorativně nasvítit okrasný strom, keř, vodní jezírko.

Protože venkovní svítidlo musí celoročně odolávat dešti, větru, sněhu a výkyvům teplot, volíme výhradně výrobky určené do exteriéru (odolné materiály: tvrzený plast nebo slitinu hliníku a oceli). Vždy myslíme na styl domu: k moderní stavbě se hodí jednoduché tvary, klasický dům či chalupu můžeme osvítit lampou ve stylu lucerny s krásným kováním.

Venkovní svítidlo je vždy označeno značkou IP, následně dvojčíslem, a tento údaj nás informuje o stupni ochrany před vniknutím cizího předmětu (první číslo) a před vniknutím vody (voděodolnost). Platí: čím vyšší číslo, tím větší ochrana.

Noční hra světla a stínu

Na zahradě se uplatní i osvětlení ryze užitkové, které nasvětlí pracovní plochu: mj. u grilování, v místech, kde sekáme dřevo, přesazujeme rostliny apod. Pro potěšení oka jsou i tady světla dekorativní, jež modelují noční zahradu za pomoci světla a stínů.

Taková svítidla jsou u jezírek, potůčků, fontán, zajímavých soch, okrasných keřů nebo solitérních stromů. Preferujeme u nich spíše rozptýlené světlo, které neoslňuje a umístíme je dále od posezení. V noci budou lákat hmyz, který by nás mohl obtěžovat.

Foto: PHILIPS

Venkovní nástěnné svítidlo Paris v podobě lucerničky. Výška 24 cm, barva černá. Patice E27 pro světelný zdroj o maximálním výkonu 60 W, cena 617 Kč.

Všechna venkovní svítidla je moudré promyslet a instalovat s odborníkem, nejlépe ve fázi, kdy zakládáme zahradu. Později už se nám nebude chtít ničit vzrostlou zeleň. Ale i tak nemusíme zoufat, protože jsou tu solární svítidla, která přes den nabije slunce a v noci vydrží svítit až 8 hodin. Jsou cenově dostupná (od 100 Kč), vybavená zapichovacím trnem, takže je bez problému podle libosti přemístíme.

Světelné zdroje

Podle vzniku světelného záření se dělí na teplotní (klasické a halogenní), výbojné a LED diody.

Obecně platí: do svítidel, která potřebují hodně světla a svítí dlouhodobě, se vyplatí zářivky. Uspoří až 80 % energie. Nevýhoda: delší doba startu do plného výkonu.

Pro dlouhodobé svícení s menší intenzitou (dekorativní doplňková svítidla) zvolte LED diody s dlouhodobou životností a nízkou spotřebou energie.

Reklama

Související témata:

Související články

Svítidla v bytě ovlivňují psychickou pohodu

Když se vracíme z práce domů, bývá už šero, a tak v interiéru svítíme. S kvalitním osvětlením a vhodným zdrojem nejsou oči unavené, nespotřebujeme ani tolik...

Výběr článků

Načítám