Hlavní obsah

Květinové vánoční výzdobě letos dominuje bílá

K Vánocům v řadě rodin již tradičně patří kromě jiného i květinová výzdoba. Podle letošních trendů bude mezi barvami dominovat bílá, kombinovaná s tradičními vánočními odstíny: červenou, zlatou a stříbrnou, uvedla učitelka floristického designu z Floristické střední školy v Hradci Králové Radka Jedličková.

Článek

"Letos určitě vládne a základem trendů je bílá barva, doplněná některou z dalších barev, například fialovou či stříbrnou," řekla floristická designérka. Po bílé by měli letos sáhnout také vyznavači přírodních materiálů, kteří ji mohou při výrobě adventních věnců, svícnů a dalších dekorací kombinovat se zelenou barvou konifer. "V minulých letech se bílá objevovala ve vánoční výzdobě v kombinaci s šedou a dokonce i černou, letos je nová v tom, že je k ní vždycky přidaná jiná barva, která vedle ní vypadá luxusně a rozzářeně," řekla Jedličková.

Bez ohledu na módní trendy stále platí, že lidé mohou k vánoční výzdobě svých bytů použít tradiční barevné kombinace, například červenou barvu, slaměné či zlacené vánoční ozdoby. "Pokud chceme trvanlivou dekoraci, která nám vydrží po celý advent, může být vyrobena i z trvanlivějších materiálů, například dýhy, bukvic či kůry," dodala Jedličková.

Módní trendy nejsou povinné

Při přípravě květinové výzdoby před svátky by lidé měli zvážit, zda se bude hodit do jejich interiérů. "Rozhodně není nikde psáno, že všichni musí mít výzdobu podle trendů," řekla učitelka, která zájemce o výrobu vánočních dekorací upozorňuje na časovou náročnost.

"Lidé se mohou obrátit na profesionály, kteří by měli odvést luxusní práci. V případě, že se do výroby pustíme sami, tak hraje roli, že máme radost z celého tvoření, a mnoho lidí baví něco vyrábět," řekla Jedličková.

Upozornila také na to, že mnoho ozdob, které používají floristé, je v České republice obtížně k sehnání. "Lidé musí pátrat po obchodech či na internetu, ale hodně přízdob si mohou sami vyrobit, například z ozdobných drátků a dalších materiálů," dodala.

Foto: Mlejnková Alexandra, ČTK

Studentky Floristické střední školy připravují vánoční výzdobu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám