Hlavní obsah

Kvalitní těsnění - malá, ale důležitá část každého okna

Právo, Gisela Růžičková

Těsnění v našich oknech je sice rozměrově malá, ale důležitá část funkčního těsnicího celku okna. Jaké jsou jeho možnosti a co vše dnes oknům nabízí, nám přiblížil Ing. Miroslav Culka, obchodní ředitel společnosti Dafe-plast.

Foto: Minirol

Efekt izolace oken zvýší exteriérové zaomítací rolety.

Článek

Okenní těsnění je skrytým prostředníkem, který pomáhá interiér izolovat. V zimě zamezuje ve velké míře průniku chladného vzduchu z exteriéru a také zabrání průchodu teplého vzduchu ven.

Foto: Dafe – plast

Hliníkové okno posuvné sklopné – horní detail těsnění

Standardně je těsnění u plastových a hliníkových oken i eurooken provedeno z umělého materiálu pryžové konzistence a nachází se po obvodu celého okenního rámu i otvíravého křídla.

Moderní okna se vyznačují více vrstvami těsnění, což hojně využívají stavitelé nových domů, kteří počítají se řízenou výměnou vzduchu a rekuperací. I pro starší budovy se ovšem takto dobře utěsněná okna hodí, je jen na zvážení odborníka, jakou míru těsnosti zvolit.

Materiály a vlastnosti

Pryžové natahované těsnění EPDM (Ethylen Propylen Dien terpolyMer) je nejčastěji užívaným materiálem, který těží z přírodních pružných vlastností kaučuku. Jeho životnost je minimálně stejně dlouhá jako životnost samotného okna. Pro okenní těsnění se hmota používá již přes dvacet pět let.

Foto: Vekra

Nadčasové řešení pro maximální úsporu je okno Premium EVO se speciální výztuhou s přerušeným tepelným mostem. Prostup tepla oknem Uw: 0,70 W/m2K, počet těsnění 3, stavební hloubka 82 mm a počet komor 6.

Tento materiál je velmi pružný, a to i při nečekaných výkyvech teplot. Rozpětí stálosti hmoty se pohybuje od -40 °C do +80 °C a ani při působení UV záření nedochází k její degradaci. Je odolná proti stárnutí a má vysokou tvarovou stálost, špatně absorbuje vodu a je parotěsná. Pro okna to znamená těsnění stabilní kvality, i když jsou vystavena extrémním podmínkám.

Natahované těsnění z EPDM neztrácí své schopnosti a při zpracování EPDM na oknech je třeba vzájemné napojení samostatných kusů těsnění. Na preciznosti napojení totiž závisí kvalita těsnosti oken, a proto je vždy nutné tento produkt vybírat u dodavatele s kvalitní výrobou a zpracováním.

Foto: TP eurookna

Dřevěné eurookno Economy Gold 68 s tepelnou izolací celého okna: U=1,3 W (m2. K) a zvukovou izolací: 31 dB, dvojitým těsněním a celoobvodovým trojpolohovým kováním Sigenia Aubi Favorit.

Extrudovaná guma nové generace je druhým používaným materiálem pro okenní těsnění, který se využívá pro plastová okna. Na rozdíl od natahovaného těsnění EPDM je tato extrudovaná guma již součástí okenních plastových profilů, ze kterých se okno a jeho rám svařují.

Během procesu výroby plastového okna je zároveň svařováno i toto těsnění. Díky tomu je zajištěna ještě větší těsnicí izolace okna, protože těsnění je pevně pospojováno po celém obvodu a nikde nevznikají nepropojené spoje. Je samozřejmé, že pak daný svar na těsnění je třeba řádně začistit a zajistit v jeho místě ideální pružnost.

Jiný profil a kotvení

Okenní těsnění se svým profilem a kotvením liší pro různé typy oken. Vše v podstatě vychází z různých výrobních postupů u dílčích typů oken.

Plastová okna jsou těsněna natahovaným těsněním EPDM nebo extrudovaným těsněním nové generace. Volba těsnění probíhá již s volbou typu okenního rámu.

Foto: Dafe-plast

Plastové okno - vlevo detail tří řad horního těsnění. Vpravo detail spodního těsnění – tři řady.

Při užití extrudované gumy nové generace se hmota umisťuje přímo do dílčího okenního profilu – polotovaru, z něhož se vlastní okna vyrábějí. Při výrobě rámu se všechny spoje, včetně těsnění, svařují zároveň. Natahované těsnění EPDM se naopak vsazuje do připravené drážky v okenním rámu.

Pro hliníková okna je těsnění v totální většině používáno z natahovaného EPDM materiálu a do okenního rámu je aplikováno až po všech výrobních operacích, ve kterých se svařují dílce okna, včetně jeho následných povrchových úprav.

„Těsnění se totiž nesmí nijak povrchově upravovat, aby zůstaly zachovány jeho ideální pružné vlastnosti a odolnost proti stlačení.”

Foto: Dafe-plast

Okno hliníkové, EPDP těsnění křídla

„Okenní těsnění EPDM pro naše hliníková okna je vždy v černé barvě kvůli ideální kombinaci se standardní černou barvou zasklívacího rámečku, pak vypadají hliníková okna designově velmi pěkně.“

Dřevěná okna a eurookna pracují s podobnými principy jako okna s EPDM natahovaným těsněním – do dřevěného rámu je vyfrézována drážka, do níž je dodatečně těsnění vtlačováno.

Počet těsnění v okně

Okna skrývají dvě, někdy až tři řady takového těsnění. Je samozřejmé, že se zvyšujícím se počtem řad těsnění se izolační schopnost okna ještě zvyšuje, další řada těsnění má také příznivý vliv na snížení hluku v místnosti, přicházející z exteriéru.

Většinou platí jednoduché pravidlo: pokud je použito v okně dvojsklo, používá se systém se dvěma řadami těsnění. U trojskla pak tři řady těsnění. Ale vždy záleží na přání zákazníka a jeho představě o tepelné pohodě v interiéru. Existují i okna s dvojskly a třemi úrovněmi těsnění.

Tip pro ještě lepší těsnění
Doprovodným prvkem přispívajícím k vyššímu efektu izolace oken jsou předsazené okenní rolety. „Regulace světla, hluku i teploty, to jsou hlavní užitné vlastnosti předokenních rolet. V principu napomáhají chránit okno před prochlazením anebo naopak přehřátím vzduchu v interiéru. Spolu s kvalitně těsnícím oknem jsou tak ideální kombinací k udržení příjemné tepelné pohody v domě či bytě. Jejich zatažením také prodlužujeme celkovou životnost okna, protože není vystaveno přímému slunečnímu záření, které má na materiál oken neblahý vliv, okenní těsnění nevyjímaje,“ představuje užitečný doplněk oken Radek Havelka z firmy Minirol.

Okna s vyšší těsností jsou ideálním řešením zejména pro domy s řízeným větráním, rekuperací a celkově pro domy, u kterých počítáme s těsnou a nepropustnou obálkou.

Pružnost a elán těsnění

U extrudované gumy se těsnění umývá standardně s čistěním vlastních oken a rámů. Nepoužívají se zásadně jakákoli rozpouštědla a agresivní chemické látky. Natahované těsnění EPDM vyžaduje trochu více pozornosti, neboť přírodní materiál může vysychat a těsnění by se mohlo k sobě lepit.

Foto: RI okna

Okenní profil Salamander® 3D® Luxus je vysoce kvalitní stabilní profil se středovým těsněním. Vyznačuje se ladným oblým provedením rámu i křídla. Má vynikající zvukově a tepelně izolační vlastnosti, ale také vysokou estetickou hodnotu.

Proto výrobci doporučují údržbu speciálním mazacím přípravkem. Frekvence mazání je individuální. Obecně lze mazat těsnění s údržbou pantů okna, což znamená jednou ročně. Že je těsnění potřeba promazat, zjistíme také tak, že okno drhne a těsnění se na sebe lepí.

Výměna těsnění možná, ale…

V původních starších dřevěných oknech lze vyměnit i přidat nové těsnění a zvýšit tak jejich izolaci. Dokonce materiály přídavného těsnění jsou kvalitnější. Tento krok ale závisí na kondici okna a na stavu okenních rámů. Dřevěné rámy nesmějí být zdeformované či jinak mechanicky poškozené.

Foto: TP eurookna

Dřevohliníkové okno Mira Gold 78 Alu s tepelnou izolací okna: U=0,9 W (m2. K) a zvukovou izolací: 34 dB, dvojitým těsněním a celoobvodovým trojpolohovým kováním Sigenia Aubi Titanium, ventilací, speciální povrchovou úpravou a odolností proti vloupání.

V případě plastových oken lze zvážit výměnu těsnění, ale musíme zhodnotit celkový stav oken. Třeba plastová okna z devadesátých let většinou již nesplňují ani jeden z dnes požadovaných parametrů. Výsledný efekt dodatečné výměny těsnění tedy přímo závisí na kvalitě rámu.

Těsnění podle typu dveří

Těsnění oken se neliší jen užitými materiály, rozlišovat můžeme i podle systému kování balkónových dveří či velkoformátových typů zasklení.

U otočných dveří má těsnění udělaný tzv. břit neboli praporek, který dosedne k ploše okna a po otočení kliky a utažení kování se ještě více přitáhne, čímž dojde ke stlačení všech těsnění k sobě a okno se tak ideálně utěsní.

Foto: Dafe-plast

Posuvné sklopné plastové dveře – detail spodního těsnění

Posuvné dveře měly původně kartáčové těsnění. To ale s nástupem masivnější tepelné izolace vystřídalo také natahované EPDM kaučukové těsnění nebo extrudované gumové těsnění nové generace. Okno se díky svému kování z těsnění nadzvedne, čímž se odlehčí posuv a tím o sebe jednotlivé části těsnění nedrhnou. Při uzavření kliky se přemístí křídlo okna zpátky dolů a tím se dotěsní do svých poloh.

Na co si dát pozor při rekonstrukci

Osazujeme-li okna do staršího domu, konzultujeme míru těsnosti nových oken s jejich výrobcem/dodavatelem. Ne vždy je dokonalá těsnost oken žádoucí. Vždy je třeba zvážit umístění okna a spotřebičů, které se užívají k provozu, např. plynové karmy.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Zvýšený výskyt oxidu uhelnatého bez odvětrávání nás může vážně ohrozit! Seriózní dodavatel tato rizika zná a navrhne ideální řešení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám