Hlavní obsah

Kvalitní osvětlení vykouzlí v interiéru jasnou i hřejivou atmosféru

Právo, Gisela Růžičková

Při výběru interiérového osvětlení se ujistíme, zda budeme světlo používat jako centrální nebo spíš ke čtení či dokonce k pouhému navození atmosféry. Například při výběru stolní lampy musíme vědět, jestli ji budeme využívat k práci, či děti k psaní úkolů nebo nám bude sloužit jen jako kulisa při debatě s přáteli.

Článek

Často si nevíme rady, jaký typ osvětlení se hodí do interiéru. Vybírat můžeme mezi dvěma druhy, a to tzv. osvětlením prostředí a funkčním osvětlením.

Osvětlení prostředí může zvýrazňovat konkrétní část interiéru, ale mohou to být i svítící objekty, které vytvářejí hřejivou atmosféru. A také nepřímé osvětlení skryté za falešným stropem, ozařující zeď příjemným světlem.

Funkční osvětlení poskytuje samotné světlo. I tady rozlišujeme základní a orientační osvětlení s nižším světelným výstupem a osvětlení na čtení. Pro sjednocení interiéru se vyplatí pořídit si ucelené série svítidel, které se dají použít do všech místností.

Intenzita osvětlení

Vypočítat nebo navrhnout optimální osvětlení v místnostech je závislé na vnímání světelné pohody každého individuálně. Někdo má radši v obýváku intenzivní světlo, jiný spíš komorní osvětlení.

Intenzitu světla lze regulovat lustrovými stmívači umístěnými na vypínači a vytvořit si tak příjemnou atmosféru třeba při posezení s přáteli. Ale intenzitu světla ovlivní také malba stěn. Syté a tmavé stěny světlo více pohlcují. Rovněž lidé s mírně opotřebovanou sítnicí mohou místnost vnímat méně nasvícenou než mladí lidé.

Při zařizování je důležité nepřímé světlo, které oko vnímá jako odraz. Hladké plochy světlo odrážejí silněji než strukturované a světlé barvy více než tmavé. V bytě s malými okny a tedy nedostatkem denního světla dáme přednost světlejším barvám.

Umístění funkčních svítidel pečlivě naplánujeme, zejména tehdy, použijeme-li stolní nebo stojací lampu jako účelové osvětlení. V takovém případě má být spodní okraj stínidla tak vysoko, aby světlo dopadalo na pracovní plochu.

Při nepřímém osvětlení se odstíněné světlo odráží od stěn a stropu. Existují různé možnosti nepřímého osvětlení prostoru. Světelný zdroj může být sloučen se stropní obrubou, krycí lištou na stěně nebo lištou na záclony, ale i namontován do svítidel osvětlujících stěny nebo stropy.

Měl by se vždy nacházet v dostatečné vzdálenosti od osvětlované plochy, aby mohl vrhat široký kužel světla. Důležité je, aby se nacházel nad výškou očí. Svítidla osvětlující stěnu se montují na stěnu do výšky nad 170 cm, zvláště když nejsou kryté stínítkem.

Typy svítidel

Stropní svítidla používáme nejčastěji jako hlavní osvětlení místností. Vyrábějí se v různých provedeních, ať už jde o materiály či barvy. Nejširší skupinu tvoří stropní ucelená svítidla v krásných designech, která jsou doménou bytů s nižším stropem. Označují se také jako stropnice. Do této kategorie patří svítidla přisazená a polopřisazená v moderním i klasickém vzhledu. Třeba svítidla s barevným sklem v teplých barvách vytvářejí měkké příjemně rozptýlené světlo v celém obytném prostoru.

Vestavná stropní svítidla a downlighty se používají zejména při montážích do sádrokartonových podhledů. Nacházejí uplatnění nejen na chodbách a v koupelnách. I když fantazii nebo záměru architekta se meze nekladou, lze je použít i v jiných částech interiéru. Kvůli bezpečnosti se v posledních letech používají i vestavná svítidla k nasvícení schodiště. Vestavná stropní svítidla doplňují různé světelné zdroje - halogenové, zářivkové, úsporné i kompaktní. Ve srovnání s klasickými bodovými svítidly poskytují mnohem větší intenzitu osvětlení.

Nástěnná svítidla volíme obvykle jako doplňkové osvětlení místnosti. Setkáváme se s nimi na chodbách, v koupelnách a také v obývacích či dětských pokojích. Nástěnnými svítidly ze stejné série obvykle doplňujeme centrální osvětlení. Také v tomto případě máme na výběr trendové i stylové kusy. Podobné je to s nabídkou materiálů, kde vyniká sklo, plast i kov. Na stěnu lze instalovat i některá stropní přisazená svítidla, kde je podmínkou pouze uchycení stínidla. Tuto možnost výrobci obvykle uvádějí.

Závěsná svítidla se hodí do prostor s vyšším stropem i do míst, kde chceme osvětlit jen část místnosti, dejme tomu jídelní stůl. Mohou vytvářet přímé i nepřímé osvětlení, podle konstrukce, kterou zvolíme.

Skleněná závěsná svítidla osvětlí rovnoměrně celý prostor, zatímco svítidla s plechovým stínítkem osvítí pouze určité místo. Měkké a příjemné světlo vytvářejí dekorativní závěsná svítidla s textilními stínítky. A potřebujeme-li nasvítit lépe jídelní stůl v kuchyni, použijeme stahovací svítidlo, kterým měníme výšku osvětlení podle potřeby.

Svítidla šetřící náklady za elektřinu
Svítidla šetřící náklady za elektřinu jsou k dostání ve velké škále světel - zápustné bodovky, lankové a tyčové systémy, osvětlení nad obrazy, zápustná svítidla do sprchových koutů, i LED diody do spár mezi obklady.

Lustry jsou klasika. Uplatníme je v reprezentačních místnostech, ale i v obyčejném obýváku, ložnici, kuchyni či jídelně. Záleží jen na stylu, který zvolíme. Od klasických závěsných svítidel se lustry liší svou konstrukcí. Jednotlivá svítidla mají samostatná ramena nebo centrální konstrukci zavěšenou u stropu. Rozeznáváme klasické lustry - kované, skleněné nebo ověskové se třemi a více rameny, na jejichž konci jsou umístěny světelné zdroje. Dále rustikální neboli selské lustry. Ty jsou obvykle kované, železné nebo dřevěné. A také designové kusy charakteristické konstrukce, ale rozmanitější v použitých materiálech.

Pokojové lampičky se osvědčily na čtení a také jako náladová doplňková svítidla. Podle toho, k jakému účelu je potřebujeme. Od lampičky na noční stolek očekáváme dostatek světla, dekorativní lampičky se podílejí spíš na příjemné atmosféře.

Stolní lampy používáme u pracovního stolu tak, aby světlo dopadalo na pracovní plochu pod úrovní očí. Naštěstí je z čeho vybírat, lampy jsou dobře regulovatelné i výškově nastavitelné tak, aby osvítily pracovní plochu.

Nutný je ovšem dostatečný výkon lampy, ať už ji používáme v pracovně nebo dětském pokoji. Na pracovních lampách se nevyplatí šetřit.

Stojací pokojové lampy slouží jako doplňkové osvětlení, nebo na čtení. I když výkonná halogenová stojací lampa může nahradit hlavní zdroj světla. Stojací lampy používáme také jako dekorační funkční prvek. K dostání jsou halogenové či zářivkové a mohou být i stmívatelné.

Praktické jsou kombinované lampy s jemným nepřímým měkkým světlem a bodovkou na čtení. Některé typy mají regulaci pro oba dva světelné zdroje. Vybírat lze hospodárné lampy s úspornými žárovkami i dekorativní lampy opatřené textilním či papírovým stínítkem, které slouží více k relaxaci než k práci.

Výhodou všech lamp a lampiček je možnost přenést je jinam. Když se nám lampa na jednom místě okouká, přeneseme ji na jiné místo.

Nástěnné lampy najdou uplatnění v celém interiéru. Vyniknou v chodbě stejně tak jako v ložnici u postele nebo u křesla. Už z estetických důvodů bychom na ně neměli zapomínat. Tak jako téměř všechny druhy osvětlení, i nástěnné lampy se dají regulovat.

Rady & tipy

Instalace a bezpečnost:

  • Při instalaci bereme v úvahu, že každé osvětlovací těleso je jiné. Proto si přečteme návod k montáži a přesvědčíme se, zda nevyžaduje trafo. Ne všechny modely jdou zapojit přímo do zásuvky. Zkontrolujeme, jestli je vypnutý přívod proudu, nebo nejsou odkryté dráty atd. S instalací je vhodnější obrátit se na odborníka.
  • Naprostou nezbytností je také bezpečnost nejen při instalaci, ale i při používání svítidla. Např. halogenové a zářivkové lampy produkují teplo. Proto papír, prach i dřevo dáme z jejich dosahu. Zahřívání by mohlo způsobit požár nebo ztrátu barvy.
  • Při výběru osvětlení bereme v úvahu děti i domácí mazlíčky. Použijeme-li bodová světla zapuštěná v podlaze, schodech či zdi, nezvolíme halogenová tělesa. Bývají horká a mohla by způsobit nepříjemné popáleniny. Dáme přednost LED nebo spořicím žárovkám.
  • Osvětlení pro děti má být pod nízkým bezpečným napětím.
  • Koupelnová svítidla vhodná do vlhkého prostředí obsahují krytí proti vodě IP.

Vyrobeno ve spolupráci s firmou Eglo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám