Hlavní obsah

Křesla inspirovaná tvarem mušle se hodí do různých částí interiéru

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plastová křesla připomínající skořápku nebo mušli na subtilnějších nohách jsou v interiérech i obchodech k vidění stále častěji. Mají nádech retra i futuristického stylu. Vznikají podle vzoru slavných křesel od americké designérské dvojice Charlese a Ray Eamesových.

Foto: Out There Interiors, Halla (2x)

Houpací křesílko RAR Rocker Chair Gino a interiér s křesly od Charlese a Ray Eamesových a svítidlem Bike navrženým designérem Robem van Beekem pro společnost Halla.

Článek

Původní houpací křeslo RAR bylo navrženo ve spolupráci se společností Zenith Plastics na soutěž organizovanou MoMa (Muzeem Moderního umění v New Yorku) s názvem Low-Cost Furniture Design (Levný nábytkový design). Dnes se toto křeslo vyrábí z recyklovatelného polypropylenu. Je proto celkem lehké a omyvatelné.

Široký výběr základen křesla umožňuje jeho použití v různých částech interiéru, od jídelny po domácí kanceláře nebo zahrady.

Foto: Vitra, Marc Eggimann

Křesla s názvem DAW a DAX mají sedací část z praktického omyvatelného plastu.

Eamesovi navrhli křesla z kolekce Eames Plastic Armchair v polovině dvacátého století a dali křeslům jednoduché názvy. Židle na kolečkách nese jméno DAL.

Křeslo na nejjednodušších nožkách nazvali DAX, křeslo s jednoduchými křížovými vzpěrami DAW a se složitější DAR. Právě to získalo největší věhlas, jeho základna totiž trochu připomíná Eiffelovu věž. Původní návrhy Eamesových jsou často inspirací pro dnešní návrháře.

Foto: Halla

Studentka produktového designu Martina Doležalová navrhla osvětlení Flou a zakomponovala ho do interiéru s křesly od Eamesových.

Křesla ve tvaru mušlí vznikají v široké škále barev skořepin a provedení čalounění, takže mohou být přizpůsobena pro individuální potřeby.

Nejklasičtější křeslo tohoto typu má bílou plastovou sedací část a nohy z lakovaného javorového dřeva, které jsou zpevněny ocelovými pruty.

Foto: Alax

Křesla se svěžími zelenými prvky Ambientata jsou dostupnou variantou v podobném stylu.

Nábytek tohoto typu perfektně zapadne do interiérů mladších generací zařízených ve stylu retro nebo pop-art. V jednoduchých barvách (bílá, černá) se hodí i do minimalistických prostor a futuristicky laděných interiérů.

Foto: Kare, Out There Interiors

Jenoduché bílé křeslo od designéra Andrease Webera zapadne do pop-artových interiérů s křesly od Eamesových i do interiérů v jednoduchém stylu.

Pokud vybíráte židli pro občasné sezení v kanceláři, vyplatí se zvolit polstrovanou. Případně si ke klasické plastové pořídit podsedák.

Pro tento typ židlí jsou vhodné kulaté barvené sedáky od designérky Helly Jongeriusové.

Foto: Kare, Alax

Křeslo s neotřelými hliníkovmi prvky na jasanových nohách zapadne do honosnějších kanceláří, stejně jako křeslo Ambientata.

Židle má integrované područky a je tak třeba vzít v úvahu, že u jídelního stolu zabere více prostoru.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Na druhou stranu ale trochu plní i funkci křesla, takže je vhodnou variantou, pokud více hostům nemůžete nabídnout pohodlnější posezení v obývacím pokoji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám