Hlavní obsah

Koupelnovým trendům vládnou velkoformátové obklady imitující mramor, onyx i beton

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud si chcete zařídit koupelnu podle aktuálních trendů, určitě volte velkoformátové obklady. Jejich předností je jednoduchá údržba a moderní vzhled. Velké oblibě se dnes těší hlavně kopie přírodních materiálů. Hitem jsou onyxy, mramor calacatta, carrara, travertin, oblíbený je i beton, břidlice nebo dřevo.

Foto: New living center (2x)

Luxusní vzhled koupelně dodá mramorový vzor. Efektní je například obklad ze série Marble, barva Calacatta s lesklým povrchem od výrobce FMG Fabricca Marmi e Graniti.

Článek

Velkoformátové obklady jsou dobrou volbou pro jedince, kteří se nechtějí trápit s udržováním spár mezi obklady a dlaždicemi a chtějí si užít efektní vzory ve velkých plochách.

Z hlediska vzorů dnes není problém zhotovit motiv i podle celkem náročného zadání.

Foto: Rako

Koupelně dominuje slinutá glazovaná dlaždice s reliéfem přírodního kamene ze série Como. Díky kombinování základního formátu dlaždice, mozaiky a řezané dekorace s bílými obkládačkami docílíte nadčasového vzhledu koupelny.

Díky 3D technologii se nabídka v posledních letech výrazně rozšířila. Řada obkladů je navíc standardně dodávána v lesklém, matném nebo saténovém provedení.

Foto: Jika

Série Papyrus má reliéf betonové grafiky. Představuje „keramický beton“. Dekorativní plastický reliéf, po kterém je série pojmenována, umocňuje dojem zmačkaného papíru.

„Díky zavedení digitálního tisku při výrobě obkladů a dlažeb se na trhu objevilo mnoho věrných kopií přírodních mramorů, žul, pohledových betonů anebo dlažeb v designu dřeva,” uvedl Pavel Basl, generální ředitel New living center.

„K trendům letošní sezóny patří především obklady a dlažba velkých a neobvyklých formátů, přírodní barevné odstíny v matném provedení, mozaiky kombinující materiály i tvary a plastické 3D obklady,” potvrzuje i Jiří Lipovský, jednatel společnosti Los Kachlos.

Foto: LosKachlos

Velkoformátový keramický obklad s plastickým vzorem Terracruda. Matný tenký obklad lze případně lepit i na původní obklady. Rekonstruovat koupelnu pak lze prakticky bez bourání.

„V koupelnách převládají neutrální barvy a imitace přírodních materiálů, dřeva, kamene a také betonu,” sdělil Marek Vráblík, šéfdesignér značky Rako. Díky široké paletě vzorů na obkladech lze volit celou řadu kombinací.

„Obecně se dá říct, že čím jsou tóny obkladů decentnější a méně výrazné, tím víc by se mělo pracovat s kontrastem, využívat jeho estetickou sílu. Například, když se kombinují hladké a reliéfní povrchy, nebo různé velikosti obkladů. Střídání malého a velkého formátu je zdánlivě banální, na druhou stranu maximálně efektní,” dodal Vráblík.

Formáty se zvětšily do obřích rozměrů 

Dalším posunem v oboru jsou podle Basla dnešní formáty, kde současný největší rozměr keramické dlažby nabízí 160x320 cm v 6mm síle.

Na kuchyňské desky nebo stoly lze podle Basla využít velikosti 160x320 cm v síle střepu 12 mm, kde je mnohem větší materiálová pevnost.

Foto: Newlivingcenter.cz

Obklad a dlažba italského výrobce Rex ze série Alabastri di Rex v barvě Madreperla lucido vychází z předloh přírodních onyxů, což je v oboru keramických obkladů a dlažeb nejtěžší úkol.

„Velkoformátové obklady jsou hitem už řadu let, ovšem v současnosti rostou do skutečně obřích rozměrů - není problém pořídit například formát 3x1 metr a větší. Vyrábí se i ve speciálně ztenčených tzv. slim modelech, které disponují lehkostí, ale také maximální pevností,” sdělil Lipovský.

Foto: Ceramica Sant Agostino, Margraf

Trendem je retro vzor Tartanu v kolekci Tailorart i vzory připomínající písek jako třeba kolekce Finitura Velvet.

Důvodem pro zvyšování obliby velkoformátových obkladů a dlažeb je bezpochyby minimum spár.

„Díky nim vznikají celistvé plochy, které dodávají interiéru úplně novou dimenzi. Co se týče výrobního hlediska, šetří se energie a suroviny. Některé velkoformátové obklady můžeme použít jak na zeď, tak na podlahu. Můžeme také nalepit nový obklad na starý, ale platí, že je třeba mít naprosto rovný podklad,“ uvedl Eduard Justa, konzultant značky Jika pro obklady a dlažby.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám