Hlavní obsah

Koupelna pro seniory má být bezpečná a pohodlná zároveň

Právo, Sylva Svobodová

V koupelně při osobní hygieně strávíme spoustu času. Platí to dvojnásob u starších osob, zvláště když mají sníženou mobilitu, jsou částečně handicapované. V tomto případě je volba správné sanity na prvním místě. Koupelna musí být totiž za každých okolností pohodlná a bezpečná.

Foto: Ravak

Termostatická baterie s přesně nastavenou teplotou nás nikdy neopaří. Ani když o baterii nechtěně zavadíme. Vhodné nejen pro seniory, ale i děti.

Článek

Toaleta, umyvadlo, sprchový kout a vana – vybavení, které používáme denně. S přibývajícími roky se vyplatí vybavení koupelny přizpůsobit našim potřebám: volíme sprchový kout se sedátkem, sedací vanu, výše usazenou toaletu (nejlépe sprchovací), naklápěcí zrcadlo apod.

Foto: Siko Koupelny

Výklopné sedátko vhodné k montáži na zeď se standardní nosností 90 kg, cena 1240 Kč.

Sprchování bez úskalí

Očista pod sprchou je rychlá, zdravá, dobře hospodaří s množstvím vody a šetří tak náklady na provoz domácnosti.

Foto: Ravak

Sprchový kout s nízkou vaničkou a jednoduše otevíratelnými dveřmi je pro seniora komfortní. Nezapomeneme na protiskluznou úpravu sprchy (podložky).

Pro bezbariérové sprchování je důležitá protiskluzná podlaha a odtokový žlab, který se prodává v šířce od 300 do 1050 mm. Ideální umístění je podél zadní stěny ve vzdálenosti zhruba 100 mm. Aby voda stekla, kam má, pečlivě se vyspáduje od koutů dveří směrem ke žlabu i od obou stěn.

Foto: Ravak

Sprchový kout Walk–In nepotřebuje sprchovou vaničku a je naprosto bezbariérový. Vhodná je dlažba s odtokovým žlabem nebo vpustí.

Na podlahu vybíráme výhradně protiskluznou dlažbu, lépe maloformátovou, která umožní přesnější spádování. Rovněž větší počet spár snižuje nebezpečí uklouznutí. Vstup do sprchovacího koutu má být široký alespoň jeden metr, protože tak bude volně průchozí i pro invalidní vozík.

Foto: Jika

Zdravotní umyvadlo Jika Mio s šířkou 64 cm je vhodné hlavně pro osoby na vozíku, protože se díky vykrojení přední části pohodlně dostanou k baterii. Cena 1695 Kč.

Pozor na opaření

Pro rodiny s dětmi i seniory je vhodná termostatická sprchová baterie, protože když o ni omylem zavadíme, teplota vody zůstane stejná. Baterie má totiž na ovládací hlavici viditelné označení teploty vody s blokačním tlačítkem. Obvykle je nastavena tělu příjemná teplota 38 °C (po zmáčknutí zarážky nastavíme jinou teplotu vody).

Foto: Jika

KOupelna bez překážek

Baterii napojíme na co nejdelší hadici, protože se pohodlně vysprchujeme na všech částech těla a nemusíme se natáčet (vhodná je délka 150 cm a více).

Teplota vody se díky termostatu nezmění, ani když proud vody několikrát po sobě zastavíme, zvládá i výkyvy tlaku a tak nárazové změny teplot ve sprše nezažijeme. Termostatické baterie podle typu provedení pořídíme zhruba od 2600 Kč.

Tip na koupelnu bez překážek

Správná koupelna nemá v prostoru žádné překážky, jen pomocníky. Patří mezi ně záchytná madla, která jsou umístěna na stěně, vedle umyvadla, toalety i ve sprše. Příjemný je klozet ve zvýšené poloze, protože se na něj dobře usedá, ale hlavně zvedá.

Foto: Siko Koupelny

Nastavitelné vanové sedátko (polypropylen) s nosností 90 kg. Cena 650 Kč. Výrobce Bemeta.

Umyvadlo je bez přepadu a má praktické vykrojení v přední části: to ocení nejen vozíčkáři, ale všichni, kdo chtějí pohodlně manipulovat s baterií.

Šikovné je i naklápěcí zrcadlo. Cena umyvadla v klasicky bílé barvě je 1695 Kč, kombiklozet vyjde na 3395 Kč, pevné madlo o délce 55 cm na 2370 Kč.

Foto: Siko Koupelny

Koupelnové bezpečnostní předložky do vany, materiál PVC, výrobce Multi, cena 199 Kč.

Sedací vana a speciální schůdky

Pro seniora preferujeme sedací vanu, kde je uvnitř dobře vytvarované (výlisek) nebo sklopné sedátko. Umožní to příjemnější a ne tak namáhavé zvedání z horké vody, které je pro starší osobu náročné.

Foto: Siko Koupelny

Vanové sedátko s opěrkou (materiál polypropylen) s nosností až do 90 kg. Cena 1190 Kč.

Myslíme i na bezpečný vstup do vany: pomohou nám madla nebo speciální schůdky postavené přes okraj vany. Na trhu jsou i vany s otevíratelnými dvířky na boční straně, ale svou cenou (od 50 do 90 000 Kč) jsou méně dostupné.

Každou vanu určitě vybavíme protiskluznou podložkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám