Hlavní obsah

Komfortu lze docílit i ve velmi malé koupelně

Právo, Gisela Růžičková

Vybavit komfortní a zároveň funkční koupelnu na malém prostoru je náročné pro odborníka, natož pro laika. Jde totiž nejen o sladění barev a dekorů, ale především o volbu sanitární keramiky a její správné rozmístění.

Foto: SAPHO (2x)

Koupelnový nábytek Melody je určen pod umyvadlo z litého mramoru s hloubkou jen 37 cm. Je ideální do menších koupelen. Řada Melody nabízí také doplňkové skříňky, a to policové nebo s prádelním košem. Cena 3590 Kč.

Článek

Plánujeme-li rekonstrukci, nebo třeba chceme jen malou koupelnu vylepšit, je na místě konzultovat záměr s architektem či designérem.

V opačném případě se budeme držet pravidel, která pomohou z prostoru vytěžit co nejvíce.

Foto: JIKA

Horká novinka - toaleta Dino Rimless bez oplachového kruhu (3026 Kč) je k dispozici jako závěsná, díky rozměrům 35 x 53 cm ji lze využít i do stísněných prostor.

K těm základním patří správné využití prostoru, vhodné osvětlení i pečlivý výběr materiálů a tvarů.

Vana, nebo sprchový kout?

Vana a sprchový kout patří k základnímu vybavení koupelny. Do malé koupelny se většinou obojí nevejde. I když ani vany se v malém prostoru nemusíme vzdávat.

Dnes už se objevují v mnoha velikostech, tvarech a dokonce i v atypických provedeních - např. praktické zkosení vany ušetří spoustu místa. Kromě rozměrově menších lze vybírat i vany s nižší hloubkou.

Foto: VAGNER PLAST

Příznivci koupání si mohou dopřát v koupelně malých rozměrů i rohovou vanu Adorie (5306 Kč) o rozměru: 135 x 135 x 43 cm.

Foto: BETTE

Vana Comodo (od 21 660 Kč) splňuje nejvyšší nároky na estetiku a pohodlí. Designová řada nabízí i umyvadlo. Všechny produkty jsou ze smaltované titanové oceli.

Výhodou je, že se dá ke každé vaně nainstalovat sprchová zástěna nebo závěs. Pro malou koupelnu nejsou tabu ani rohové vany.

Proto předtím, než se rozhodneme pro jednu z variant, zvážíme obě možnosti. V případě, že vana brání volnému pohybu po koupelně, dáme přednost sprchovému koutu s hlubší vaničkou.

Foto: JIKA

Vanička Padana (od 5985 Kč) z litého mramoru, který je tvárný, vysoce trvanlivý a odolný proti nárazu, dodá koupelně noblesu a umožní kombinace s mnoha typy sprchových koutů.

Foto: SALONI

Pro obklad série Arca (rozměr 31 x 60 cm za 599 Kč/m2) platí, že obdélníkové tvary s horizontálním umístěním prostor opticky rozšíří, vertikální položení naopak oddálí strop.

Také koupelna se sprchovým koutem si zaslouží zpracování grafického návrhu v 3D rozměru a konzultaci s odborníkem, týkající se velikosti sprchového koutu, systému otevírání dveří, materiálu a typu rámu a odtoku.

Koupelnu na 3D obrázcích si lépe představíme a navíc můžeme svou představu změnit dříve, než v koupelně začnou rekonstrukční práce.

Foto: LAUFEN

Dominantou nové kolekce INO je jedinečné umyvadlo, které společně s odkládací plochou a skříňkou vytváří jednolitý kus. Lehko omyvatelná polička je navržena pro umístění ke zdi a nabízí variantu s umístěním napravo či nalevo od umyvadla.

Foto: TRACHEA

Kromě toho, že zrcadlo je nezbytným doplňkem každé koupelny, umí opticky zvětšit i sebemenší prostor.

Sprchový kout má mít rozměr minimálně 80 x 80 cm, ale je nutné počítat se stejně velkým prostorem před ním. Čtvrtkruhový tvar sprchového koutu zabere méně místa než čtvercový.

Máme-li v koupelně nevyužitý kout, zvažme, zda by se do něj nedala umístit nika se sprchou.

Foto: LE BON

Místo navíc získáme třeba systémem univerzálních vysokých skříní ve všech typech dýhy, dřevodekoru i lakované. Skříně mají praktické otvírání Push open, lze je opatřit výklopným košem na prádlo, zásuvkou či sadou polic o volitelné šířce.

Vynikne i atypické umyvadlo

Záleží na tom, kolik prostoru v koupelně vyčleníme pro vanu nebo sprchový kout. Zbývá-li ještě dost místa, můžeme jej využít pro umyvadlo klasické.

V opačném případě nám musí stačit malé umývátko. Umyvadlo s baterií v rohu vybereme tehdy, nevyhovuje-li nám umyvadlo se středovou vodovodní baterií.

Foto: SAPHO

Rohová koupelnová skříňka Pulse, geniální řešení od designéra Ondřeje Petra. V nabídce pravá i levá varianta skříňky (75 x 52 x 45 cm), kterou lze doplnit galerkou s halogenovým osvětlením,12 990 Kč.

Umyvadlo rohové nebo otočné lze umístit nad vanu, výrazně šetří místo.

WC jako součást koupelny

Propojení WC s koupelnou volíme v případě, že tomu nebrání dispozice bytu. Dají se tak získat cenné centimetry i prostor pro další zařizovací předměty.

Ale pozor, toto řešení s sebou nese, hlavně v početnějších rodinách, omezení plynulého střídání při ranní hygieně ve všedních dnech!

Foto: VIEGA

Místo v malé koupelně ušetří i moderní tenké předstěnové prvky, např. modul Mono Tec-WC (5920 Kč bez DPH), určený pro zazdění, má pouhých 8 cm.

V malé koupelně se spokojíme s klozetem, jehož délka sedu je kolem 50 cm. Raději se vyhneme osazení WC do rohu, kde zabere zbytečně dost místa. Také počítáme se stejně velkým volným prostorem před mísou pro nohy. Pro snadnější úklid dáme přednost závěsnému systému.

Když si nemůžeme dovolit bidet, pořídíme si bidetové sedátko na toaletu, které má hned několik funkcí, např. automatické sklápění nebo tři druhy sprch: komfortní sprcha, lady sprcha, bidetová sprcha. Má také nastavitelnou teplotu vody i sedátka a různou intenzitu proudu vody a pozice trysek.

Optické zvětšení koupelny

Velké ploché zrcadlo nad umyvadlem nesmí chybět ani v malé koupelně. Jeho efekt se dá podpořit bodovým osvětlením.

Světlo: čím více prostor prosvětlíme, tím bude působit vzdušněji. Nejméně vhodné je centrální osvětlení, použijeme raději jasná bodová světla.

Foto: JIKA

Podumyvadlové skříňky CubitoN (od 3624 Kč) doslova dýchají minimalistickým pojetím, nabízejí přitom maximum účelně využitého prostoru.

LED osvětlení v podobě voděodolných pásků vytvoří zajímavý efekt. Máme-li koupelnu bez okna, zvážíme jiný zdroj přirozeného světla, např. luxfery.

Koupelnu také zvětší tenké vodorovné proužky, které vytvoříme listelami či mozaikou.

Světlejší odstíny velkoformátových obkladů koupelnu zvětšují. Dlažbu volíme o pár odstínů tmavší nebo stejný odstín. Odborníci doporučují kalibrované obklady se začištěnými spárami, které se pokládají co nejblíže k sobě, čímž se prostor sjednotí.

Důmyslné úložné prostory

Použít můžeme závěsné hrazdy na pověšení ručníků, vestavné koše na prádlo, dělené zásuvky pro kosmetiku, skleněné a drátěné programy zase zajistí lehkost a vzdušnost. Místo kolem zrcadla osadíme poličkami na přípravky denní potřeby.

Foto: LE BON

V koupelně oceníme výklopnou zrcadlovou skříň s výkonným LED osvětlením, plynulým a lehkým otvíráním. Zrcadlové boky umožňují tuto skříň kombinovat s jakýmkoliv nábytkem. K vnitřnímu vybavení patří zrcadlo, el. zásuvky a stavitelné skleněné police.

Pračka v koupelně

Pračky s horním plněním bývají obvykle užší a v době mezi praním můžou posloužit jako odkládací prostor.

Nad pračku s bočním plněním lze umístit speciální umyvadlo s odkládací plochou.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám