Hlavní obsah

Komfortní dům s italskou elegancí vynikne i ve středočeském městě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středomoří je pro mnohé z nás krajinou našeho srdce. V historii české architektury zanechala výraznou stopu také řada tvůrců italské renesance. Vliv obou těchto fenoménů může zkušené oko najít v novém moderním domě ve starší čtvrti malého středočeského města.

Foto: Věroslav Sixt, www.mujdum.cz

Obdélníkový dům charakterizuje čitelná horizontální kompozice, zvýrazněná linií balkonů a přesahující střechou. Dům se směrem vzhůru opticky odlehčuje, suterén je obložen těžkým kamenem, přízemí keramickým obkladem, patro má jen lehkou hladkou omítku.

Článek

Pozemek na jihozápadním svahu, částečně stíněný vzrostlými borovicemi, nabízí kromě blahodárné sluneční lázně také širokoúhlý výhled do kraje. Architekt Adam Fröhlich, inspirován klidnou jižní atmosférou tohoto mikrosvěta, přistoupil k návrhu domu pro čtyřčlennou rodinu se záměrem tyto hodnoty plně využít, čerpat z konceptu renesančních vil a zároveň uplatnit soudobé stavební materiály a technologie.

Foto: Věroslav Sixt, www.mujdum.cz

Přesahující střecha spolu s venkovními žaluziemi přirozeným způsobem zabraňují přehřívání interiéru.

„Klienti si nepřáli avantgardní solitér, ale dům, který se přizpůsobí stylu i měřítku okolní zástavby, poskytne rodině hodně slunce a světla, dostatečné zázemí, pocit pohody a moderní komfort. Inspirovali jsme se italskou renesanční architekturou, která reprezentuje klasický a nadčasový archetyp pohodlného a elegantního bydlení," vysvětluje architekt.

Foto: Věroslav Sixt, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) závětří 2) předsíň 3) hala 4) obývací pokoj 5) kuchyň + jídelna 6) pracovna 7) relaxace 8) koupelna + WC 9) terasa.

Dům je umístěn v severní části pozemku a uvolňuje maximální prostor pobytové zahradě, příjezdová cesta vede při západní hranici parcely tak, aby zaujímala jen nezbytnou plochu. Obdélníková stavba nastavuje svou delší, bohatě prosklenou „tvář" slunnému jihozápadu, zatímco severní fasáda je kompaktní a uzavřená, s minimálním počtem oken.

Foto: Věroslav Sixt, www.mujdum.cz

Kuchyň je vybavena linkou s lakovanými a dýhovanými dubovými dvířky. Od obytného prostoru ji odděluje polovysoká zídka.

Vstupní partie a schodišťová hala rozdělují dispozici na společný obytný prostor s jídelnou a kuchyní a protilehlou servisní část se zázemím, pracovnou a relaxační místností. Obývací prostor pokračuje za čelní prosklenou stěnou terasou, která je částečně stíněna přesahujícím horním podlažím a z boku chráněna zdí.

V horním podlaží se nacházejí tři ložnice a pracovna, lemované a propojené na jižní straně průběžným balkonem. Zóna rodičů je oddělená - užívají vlastní šatnu, koupelnu a samostatný balkon. Garáž a technické zázemí domu jsou zapuštěny do terénu, vjezd vymezuje od hlavního vstupu do domu opěrná stěna.

Obdobně jako na fasádách renesančních paláců, můžeme i na tomto domě sledovat kompoziční princip odlehčování stavby směrem vzhůru, vyjádřený moderním způsobem - použitím materiálů odlišných barev a struktur.

Foto: Věroslav Sixt, www.mujdum.cz

Půdorys patra: 1) hala 2) pracovna 3, 4) dětský pokoj 5) koupelna + WC 6) ložnice rodičů 7) koupelna + WC 8) šatna 9, 10) balkón

Na „těžkou" suterénní část obloženou kamenem navazuje přízemí obložené cihelnými pásky, dům zakončuje „lehké" patro s hladkou omítkou. Tento statický princip pevně a přirozeně zasazuje dům do terénu. Předsazené vertikální stěny s režným obkladem a zvýrazněné schodišťové těleso v ose vstupu zosobňují další z principů klasické architektury - vertikální propojení podlaží v rámci fasády.

Přesahující střecha spolu s venkovními žaluziemi přirozeným způsobem zabraňují přehřívání interiéru, takže není nutné instalovat klimatizaci. Výrazná horizontální linie střechy evokuje představu hlavní římsy, dalšího typického znaku renesanční architektury.

Foto: Věroslav Sixt, www.mujdum.cz

K lesklým velkoformátovým obkladům ve „středomořských“ tlumených barvách vybral architekt do koupelen bílou sanitární keramiku Ideal Standard.

Foto: Věroslav Sixt, www.mujdum.cz

Všechny tyto materiálově-výrazové prostředky však neslouží jako samoúčelný prvek určený estetickým záměrem, ale odrážejí vnitřní uspořádání. „Dům by měl i navenek být obrazem dispozičního řešení, měl by jasně naznačovat provozní systém, vnitřní logiku a funkci," vysvětluje Adam Fröhlich.

Konstrukce zděného domu zahrnuje řadu technických detailů, motivovaných snahou vytvořit příjemné komfortní bydlení a dosáhnout harmonických čistých tvarů, ploch a hmot. K jednolitému vzhledu přispívají například předokenní žaluzie zabudované do okenního nadpraží tak, že se na fasádě nijak neprojeví, a zaatikové žlaby, které odvádějí vodu ze střechy do dešťových svodů.

Foto: Věroslav Sixt, www.mujdum.cz

Dům je umístěn v severní části pozemku a uvolňuje maximální prostor pobytové zahradě.

Prostor pod šikmou střechou je odvětráván, aby se místnosti ve druhém podlaží v létě nepřehřívaly a dům nemusel být vybaven nákladnou klimatizací.

Technické údaje

Zastavěná plocha 134 m²

Užitná plocha 180 m²

Konstrukce betonové základové pasy, železobetonová základová deska, obvodové nosné zdivo Porotherm, filigránové stropy z betonových panelů, betonové schodiště, krov ze sbíjených dřevěných vazníků

Výplně otvorů okna dřevěná euro s izolačními dvojskly a bezpečnostní fólií Connex, vnitřní dveře dýhované do obložkových zárubní

Vytápění ústřední plynové, podlahové vytápění + koupelnové radiátory + krb s krbovou vložkou

Odhadovaná cena stavby 6 500 000 Kč

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám