Hlavní obsah
Interiér domu je zařízený v kombinaci retro a severského stylu. Foto: VK Real (16x)

Kombinace retra a severského stylu dodala interiéru potřebnou lehkost

Manželé Mariana a Oldřich koupili dům v Praze k investičním důvodům. Mají spolu tři děti, a tak počítají s tím, že jim nemovitost přijde v budoucnu vhod. Dům obýval donedávna starší manželský pár a jeho zařízení zůstalo nezměněno zhruba od 60. let minulého století. Mladí majitelé proto jako první krok museli nechat stavbu rekonstruovat a její interiér přiměřeně modernizovat.

Interiér domu je zařízený v kombinaci retro a severského stylu. Foto: VK Real (16x)
Kombinace retra a severského stylu dodala interiéru potřebnou lehkost

O návrh a zařízení všech prací požádali manželé realitní makléřku a homestagerku Danielu Koubovou. Ta zajistila renovační firmu a truhláře, po zjištění možných a technicky realizovatelných úprav navrhla nejprve změny v dispozici jednotlivých podlaží, poté také vymyslela nové zařízení domu.

Majitelé si přáli pokud možno zachovat alespoň některé kusy původního nábytku, výsledný styl je tak organickou kombinací retro a severského stylu. Celek působí lehkým, svěžím dojmem, ovšem při zachování pocitu útulnosti, který Čechům někdy u čistě severského stylu může chybět.

Pohled od vstupu do domu směrem do obývacího pokoje.

Foto: VK Real

Stavba má tři podlaží, jedno podzemní se vstupem na zahradu, přízemí a první patro. Celková podlahová plocha, včetně garáže, činí 300 m². Jistou zvláštností byla trojice kuchyní, na každém podlaží byla jedna.

Ve všech obytných místnostech jsou nyní nové dubové parkety, v ostatních prostorech zůstala zachována původní mramorová podlaha. Na stěnách se bílá výmalba střídá s s plochami v příjemných světlých barvách.

Foto: VK Real

Sloučením dvou pokojů v přízemí vznikl pěkně velký společenský prostor s kuchyňskou, jídelní a společenskou zónou.

Foto: VK Real

Největší proměnou prošlo přízemí domu, které nemělo právě šťastnou dispozici. Autorka návrhu nové podoby interiéru jako první krok zrušila kuchyň v přízemí, která byla v bezprostřední blízkosti vstupu do domu, nechala ji přepažit, nově vzniklé místnosti využila jako šatnu (která má okno) a technické zázemí domu, kde je pračka, sušička atd.

Hezkým nápadem jsou hexagonální úložné prostoryv obývacím pokoji pod poličkou předpokládající umístění ploché televize.

Foto: VK Real

Druhou velkou úpravou bylo odstranění příčky mezi dvojicí pokojů. Vznikl nový společenský prostor s plochou 40 m², který v sobě spojuje kuchyňský kout, jídelnu a obývací pokoj.

Celek je laděn do již zmiňovaného stylu s náznaky retra a s využitím světlých pastelových barev.

Toaleta vznikla ze skladu v suterénu s využitím původních koupelnových skříněk.

Foto: VK Real

Poslední větší změnou v přízemí bylo zrušení samostatného WC, nově je umístěno v koupelně, kde vanu nahradil sprchový kout. Místo původního WC je komora, do níž se vstupuje z kuchyně.

Dětská pokoj je laděn do živé, jarní zelené barvy.

Foto: VK Real

Jedním z přání majitelů domu bylo zachování ducha původního interiéru a pokud možno i nábytku. Jak ale autorka proměny po konzultaci s truhlářem zjistila, původní komody, knihovnu ani jídelní stůl nemělo smysl renovovat. Řemeslník proto vytvořil jejich repliky a vše sjednotil s kuchyňskou linkou.

Ložnice je v prvním patře.

Foto: VK Real

V ložnici je velké množství úložných prostorů díky dvěma stěnám s vestavnými skříněmi.

Foto: VK Real

V patře došlo k jediné změně, zmizela kuchyň. Na jejím místě je nyní dětský pokoj, jemuž vládne veselá jarní zelená barva, decentně tlumená šedými a bílými tóny.

Uspořádání suterénu se příliš nezměnilo, spíše jeho vzhled. Červené polstrování baru nahradilo dřevo.

Foto: VK Real

Obložení části stěn a krbu původní břidlicí v suterénním prostoru působí nezvykle a zajímavě.

Foto: VK Real

Proměnou prošlo také zařízení suterénu, z nějž se vychází na zahradu za domem. V jedné z místností, která sloužila původně jako sklad, je nově toaleta, velká relaxační místnost zůstala zachována i s kuchyní, její vzhled se ovšem změnil. Zmizelo původní červené polstrování baru, které nahradilo dřevo. To vytváří jistý kontrast k obkladům z přírodní břidlice, kterou je obložena nejenom kuchyň, ale také krb na dřevo.

Křesílka a komody patří ke kusům nábytku, které se podařilo zachovat. Čela komod jsou pouze nově polepena tapetou.

Foto: VK Real

Z tzv. relaxační místnosti v suterénu se vychází ven na zahradu.

Foto: VK Real

Jak poznamenává autorka návrhu a realizace, kuchyň v suterénu bylo praktické zachovat už jenom kvůli letnímu grilování na zahradě, noví obyvatelé tak nebudou muset s každým kouskem nádobí po schodech do horní kuchyně.

Původní zařízení domu

Foto: Archiv majitelů domu

Plán suterénu před (vlevo) a po rekonstrukci

Foto: KV Real

Plán přízemí před (vlevo) a po rekonstrukci

Foto: KV Real

Plán patra stav před (vlevo) a po rekonstrukci

Foto: KV Real

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků