Hlavní obsah

Kobercům inspirovaným tvorbou architektky Zahy Hadid vévodí prolínající se linie

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architektonické a designérské studio Zaha Hadid Design se sídlem v britském Londýně navrhlo kolekci koberců pro thajskou firmu Royal Thai. Nesou prvky známé z děl nejznámější architektky na světě z posledních let - Zahy Hadid, která před několika lety zemřela. Koberce krášlí její oblíbené motivy, ke kterým patří organické linie a prolínání tvarů a vrstev.

Foto: Archiv studia Zaha Hadid Design (5x)

Nechybí koberec inspirovaný buňkami připomínající drahý kámen.

Článek

Tradiční thajský výrobce koberců se dlouhodobě snaží spolupracovat s nadanými lidmi napříč různými odvětvími. Inspiraci pro vznik kobercových kolekcí společnost čerpá z módního průmyslu, přírody i výtvarného umění. Tentokrát ji zaujala architektura věhlasné architektky bagdádského původu.

Foto: Archiv studia Zaha Hadid Design

Kolekce je inspirována tvorbou nejznámější světové architektky Zahy Hadid.

Sbírka koberců se skládá z 22 návrhů inspirovaných čtyřmi tématy, která jsou v díle Zahy Hadid zásadní. Jde o pruhované linie, pásky podobné projekcím, pixelové krajiny a organické buněčné tvary. Paleta vzorů je tak opravdu široká.

Foto: Archiv studia Zaha Hadid Design

Ka každému kousku nejdřív vznikly počítačové předlohy.

Vzory odrážejí i oblíbené téma architektky, kterým bylo prolínání a proplétání různých linií a vrstev. Barevně jde o výrazné kusy, které hýří tyrkysovými, červenými a zelenými detaily.

Foto: Archiv studia Zaha Hadid Design

V kolekci nechybí kousek s hodně oblými organickými tvary.

Koberce jsou určeny předně do restaurací a veřejných prostor, ale hodí se i do luxusněji zařízených interiérů. V minimalistických prostorách se stanou dominantními solitéry, které na sebe budou upoutávat pozornost.

Foto: Archiv studia Zaha Hadid Design

Na kobercích se občas objevují barevné akcenty, které byly typické i pro tvorbu architektky.

Kolekce byla poprvé představena v druhé polovině září na festivalu London Design Festival 2018, který každoročně udává evropské designové trendy. Letos jsou geometrické vzory na kobercích obecně hodně v kurzu. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám