Hlavní obsah

Klasický dům proměnili v nízkoenergetický originál

Právo, Gisela Růžičková

Nízkoenergetický dům ve Starém Hradišti u Pardubic je šitý na míru čtyřčlenné rodině. Majitelé se aktivně podíleli na jeho vytváření. Snažili se spolu s projektantem snížit stavební a v budoucnu i provozní náklady.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kožená sedačka je prototypem domácího pohodlí v kruhu rodiny a přátel.

Článek

Výsledkem spolupráce s architekty byl originální návrh s přímou vazbou ke svažitému pozemku i orientací ke světovým stranám, k nejhezčímu výhledu na Kunětickou horu i k umístění sousedních staveb či inženýrských sítí pro připojení domu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nízkoenergetický dům je postavený v horní úrovni pozemku.

Individuální projekt respektoval i tvar pultové střechy vůči územnímu plánu, povětrnostním a klimatickým podmínkám.

Na podzim 2011 byla položena základová deska, další rok se stavělo a v dubnu 2013 se majitelé už stěhovali.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V dolní části zahrady se nachází garáž, trávník a dětská prolézačka.

Individuální projekt se vším všudy

Inspirací pro naše hostitele byl sice typový dům, ale nakonec si nechali zhotovit studii od architektky, na jejímž základě byl zpracován individuální projekt rodinného domu včetně prováděcích projektů.

Výhodou této spolupráce bylo kromě komplexních služeb i zpracování veškerých technických detailů. Majitelé měli dobrý stavební dozor i projektanty, takže z důležitých konstrukčně technických detailů se skoro vše povedlo. A přestože jde o atypický dům, bylo i zde nutné dělat během zpracování projektu kompromisy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na návrhu praktické kuchyně do tvaru písmene U se podílela majitelka.

Na všechny stavební práce měli subdodavatele, které si sami vybírali. Hrubou stavbu postavila místní firma a další dodavatele doporučil stavební dozor.

K největším přednostem domu patří osobní účast majitelů na jeho vzniku. Dva roky o stavbě přemýšleli a uplatnili své představy nejen o nízkoenergetickém domě moderního střihu s použitím nových technologií a materiálů, ale také o dispozici rozložené do dvou podlaží. Jednoduše hledali a našli řešení, s nímž jsou spokojeni manželé i jejich dcery - čtyřletá a sedmiletá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Veškerý nábytek v přízemí v kontrastní tmavé a bílé je vyroben na míru.

Dům je originálem zvenku i zevnitř, bez zbytečných oblouků, balkónů, zato s krytou terasou navazující na obytný prostor, velkými dřevohliníkovými okny s trojskly doplněnými venkovními žaluziemi. V obou podlažích jsou velké úložné prostory navazující na ložnici a dětské pokoje.

Ekologie a budoucnost

Pro stavbu nízkoenergetického domu nebyla úspora energie na vytápění jediným kritériem. Bylo to hlavně rozhodnutí pro budoucnost. Spojuje komfort bydlení, energetickou a tedy i finanční úsporu, ale stejně tak ekologické smýšlení i správnou volbu stavebních materiálů. Hrubá stavba je postavena z vápenopískových cihel a zateplena polystyrenem. Konstrukce obvodových zdí se zateplením je silná 40 cm.

Majitel si nechal spočítat různé alternativy pro vytápění domu včetně spotřeby a ve finále spojil rozum a emoce:

„Nechtěl jsem topit plynem, ale do domu je přípojka zavedená. Po dlouhém váhání jsem se rozhodl pro plně automatický kotel na pelety, který je umístěn s malým silem v technické místnosti. Silo se plní ručně, vejde se tam tuna peletek a kotel vydrží třetinu roku bez přikládání. Součástí kotle je 30litrová nádrž pro ohřev teplé vody. Hotová je i příprava pro případnou fotovoltaiku nebo solární vytápění. Součástí topného systému je teplovodní vytápění zalité v anhydridu. Nádrž primárně nahřívají pelety nebo elektřina.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Televizní kout s krbem a sedací soupravou, která vyniká designem i zpracováním.

Doplňkovým zdrojem vytápění je krb v obýváku. Ze stejných důvodů jsme si pořídili řízené větrání s rekuperací. Šlo především o přísun čistého vzduchu i o to, aby v chladnějších dnech neunikalo drahé teplo.“

Promyšlená dispozice

Původně byl dům orientován na východ, ale protože je nízkoenergetický, projektanti doporučili otočit ho na jih a oddělit garáž, aby výhled na okolní přírodu zůstal zachován. Obytná plocha domu celkem je 189 m2, v přízemí 149 m2 a nahoře 50 m2.

Ze vstupní haly se jde přímo do propojeného obytného prostoru, který vede na terasu. Po levé straně je umístěna velká pracovna a naproti uzavřená malá šatna pro ukládání bot a kabátů.

Pod zrcadlem je vtipně skrytý rozvaděč elektřiny. Další dveře vlevo vedou do technické místnosti, která slouží zároveň jako prádelna. V klidové zóně se nachází ložnice včetně prostorné šatny, koupelny a toalety.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na ložnici a šatnu navazuje samostatné WC a koupelna se sprchovým koutem.

Obě podlaží propojuje betonové schodiště obložené masivním dubem.

„Nechtěli jsme mít děti na jednom patře, tak vegetují ve druhém podlaží. Mají tu vyčleněné dva pokojíčky, šatnu a koupelnu. Jsou zde poměrně vysoká okna, ale tady to nevadí, naopak. Světla je tu dost, pokoje jsou situované na jih a jihovýchod. Pod stropem je vidět jeden vazník, který jsme tam nechali pro zavěšení houpaček, druhý je skrytý nad stropními podhledy,“ vysvětluje majitel.

Moderní design hraje prim

„Dětské pokoje včetně koupelny jsem zařizovala sama, ale v přízemí už jsem konzultovala barevné ladění i nábytek s architekty. Nábytek do celého přízemí nám rozkreslil podle mého návrhu bytový architekt. Spolupracuje s truhláři, kteří jednotlivé kusy precizně vyrobili na míru. Je to lamino v kontrastní kombinaci bílého lesku s imitací tmavého dřeva. Kuchyňskou sestavu doplňují bílé vestavné spotřebiče včetně indukce, velká pracovní plocha a praktická spíž. Na podlahy v celém domě jsme zvolili vysoce odolný vinyl, který působí jako dřevo teplým dojmem a je příjemný i na chůzi naboso,“ komentuje řešení majitelka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jeden ze dvou vazníků prochází dětskými pokoji a slouží k zavěšení houpačky.

Tapety a barevné odstíny výmalby hostitelka rovněž konzultovala a vybírala s architektkou. V interiéru se na rozdíl od tapet osvědčila dekorativní neutrální barva Hoblio s jednoduchou aplikací a zajímavým vzhledem tkaniny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V dětském pokoji je spousta světla díky orientaci na jihovýchodní stranu.

Aby se propojená místnost v přízemí zateplila, majitelé zrušili troje dveře a plánují si pořídit pod jídelní a konferenční stůl huňatý koberec. Interiér zútulňují nejen záclony v oknech, ale i kožená sedačka ve výrazné červené barvě, která dominuje celému prostoru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Koupelna dcer ve druhém patře je v bílo růžovo šedých odstínech.

Na osvětlení jsou použita obdélníková LED svítidla a větrací mřížky na stropě. Zajímavé jsou i plastové židle u jídelního stolu, které se tvarově hodí k plástvím na lustru. Pozornosti v přízemí neuniknou ani designové bezfalcové dveře na míru, vysoké 235 cm, v temné červeni, lícující s křídlem.

I zahrada má švih

S návrhem zahrady o velikosti 1000 m2 pomáhala architektka, včetně kamenných schodů, které propojují dvě výškové úrovně pozemku. Pak nastoupila zahradnická firma, která zahradu založila, a po roce vše vypadá jinak. Je tu instalovaná automatická závlaha, provedeno napojení na kanalizaci, dešťová voda se přirozeně vsakuje.

Rovné linie záhonů působí příjemným a uklidňujícím dojmem. V budoucnu se o tvarovou dynamiku postarají rostliny pestrých textur, barev a tvarů. Zahrada je založena jako okrasná v ideálním poměru travní plochy ve spodní části a záhonů podél hranic pozemku.

Soukromí, ale i švih a eleganci přineslo zahradě oplocení. Jsou to jednak gabionové ploty s ručně vyskládaným kamenem a plošnými deskami Fundermax v temné červené. Desky vypadají atraktivně, jsou snadno udržovatelné a mají dlouhou životnost.

V zahradě se vyjímá i dlažba Godelmann díky rozmanitosti formátů a zajímavému designovému řešení.

„Tvůrčí debaty s manželkou přinesly racionální přístup kvůli rozpočtu i výběru materiálů. Dům je podle našich představ celý přírodní, barvami i materiály. A kdyby po roce bydlení nepraskl rozvod vody v podlaze, nevylilo se 10 m3 vody a my jsme se nemuseli na tři měsíce vystěhovat, bylo by jen málo věcí, které nás v domě rozčilují,“ uzavírá majitel.

Technické údaje
Studie domu: Ing. Arch. Martina Šotolová Projekt: PK-projekt, s. r. o. Stavební dozor: Limma CZ, s. r. o - Libor Matoušek Nábytek na míru: truhlářství Kamil Kudla Vytápění: automatický kotel na pelety (IZT, regulace Atrea, podlahové topení v celém domě, krb na dřevo, 2 komíny Schiedel - Absolut a Kerastar Okna: bezfalcová - dřevo-hliník Internorm, v obývacím pokoji hliník PKS Větrání: řízené s rekuperací Atrea Stavební materiál: vápenopískové cihly KM Beta Střecha: Bramac Max 7°

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám