Hlavní obsah
Procházkový balkón vytváří ve vzduchu mezi domy smyčku, kterou se dá dojít do vedlejší kanceláře. Foto: Zalewski Architecture Group (3x)

Když se projít, tak jedině na balkón

Jsou nápady, které vyplynou z potřeb určité chvíle, vysvětlují architekti ze studia Zalewski Architecture Group. A přesně tak vznikla idea neobyčejného balkónu, který vzbuzuje stejně tak úsměv odborníků jako nadšení odvážných laiků, kteří by za něj během pěkných letních dnů dali kdeco.

Procházkový balkón vytváří ve vzduchu mezi domy smyčku, kterou se dá dojít do vedlejší kanceláře. Foto: Zalewski Architecture Group (3x)
Když se projít, tak jedině na balkón

„Určitě to také znáte. Další horký den v kanceláři a vy si jen říkáte: Kdybych se tak jenom mohl jít na chvíli projít někam ven. A právě takhle vznikl nápad na vytvoření balkónu, přesněji travnaté cestičky zavěšené ve vzduchu mezi domy před naší kanceláří,“ říkají o svém návrhu architekti z polské Gliwice. Na první pohled bláznivou myšlenku rozpracovali do všech detailů, a tak vznikl projekt nazvaný Walk on (Jít dál).

Cestička s jednou smyčkou je zavěšena na úrovni třetího patra a poněkud osvěžuje vzhled do té doby tuctového dvora pod sebou. Podobně jako většina cest nevede přímo odněkud někam, ale kroutí se a kříží, takže se člověk na tomto neobyčejném balkóně doopravdy příjemně projde a vyčistí si hlavu.

Balkón by byl zavěšený díky lanům ukotveným ve zdech okolních domů.

Foto: Zalewski Architecture Group

Na druhé straně, podobná vzdušná procházka není pro každého. I když je zavěšený balkón navržen s nezbytným zábradlím, ne každému by se pohled dolů pod sebe asi líbil. Architekti proto procházku nabízejí spíš jen odvážnějším jedincům jako alternativní cestu z kanceláře do kanceláře.

Po technické stránce, zdá se, není travnatý chodníček ve vzduchu nijak složitou záležitostí. Aby na cestě byl dostatek zeleně, pojali ji architekti jako jeden velký záhon, či - chcete-li - květináč, který bude třeba hlavně v suchém létě zalévat.

Zároveň bylo zřejmé, že cestu nelze podepřít zespoda, protože by jakákoli konstrukce nejen zaplnila dvůr pod sebou, ale také by jej stínila. Řešením, které se samo nabízí, bylo proto zavěšení na lana ukotvená ve zdech okolních domů.

Pohled ze dvora směrem vzhůru by nemusel být přítomností balkónu zase tolik omezený.

Foto: Zalewski Architecture Group

Z hlediska eventuálního zastínění dvora bylo nutné také vymyslet spodek balkónu. Cesta široká pouhých 80 cm má na spodní straně leštěný plech, který zrcadlí své okolí, takže se při pohledu ze dvora jeví ještě užší.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

„Bývá zvykem, že forma je odpovědí na potřeby funkce. Ovšem někdy forma odpovídá potřebám zábavy. A náš balkón se ubírá právě touto cestou,“ uzavírají polští architekti.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků