Hlavní obsah

Když se použité spotřebiče vracejí zpět do hry

Právo, Vlaďka Merhautová

Nerada se zbavuji spotřebičů jen proto, že už nejsou moderní. Pokud to děláte, můžete mít dobrý pocit z jejich opětovné prospěšnosti. Stále víc lidí se totiž zapojuje do projektu Jsem zpět, díky němuž jsou sbírány funkční spotřebiče, které uživatelé již nechtějí a po odborném posouzení dál slouží potřebným. Pochopitelně s garancí bezpečného provozu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nabídku prvních použitých spotřebičů neziskovým organizacím věnujícím se obecně prospěšné činnosti rozjela společnost Elektrowin na sklonku roku 2014.

Už bezmála stovka vyřazených spotřebičů schopných dalšího provozu našla své nové uplatnění u potřebných. Mezi první obdarované patřily klokánky a azylové domy Fondu ohrožených dětí (FOD) v Praze, Brně nebo Dlouhé Loučce. Získal je také Modrý klíč, který poskytuje sociální služby dětem i dospělým s mentálním a kombinovaným postižením. Několik mikrovlnek, pračku nebo vařič užívá od listopadu loňského roku například třebíčské občanské sdružení Vrátka, které zaměstnává handicapované.

Další požadavky přicházejí z komunitních center pro volný čas nebo ze sportovních klubů. Jsou postupně uspokojovány s ohledem na hlavní podmínku účasti v projektu, tedy vyloučení jakéhokoli komerčního využití darovaných spotřebičů.

Podle předsedy FOD Jana Vaňka jsou všechny letos získané spotřebiče bezporuchové a slouží velmi dobře. „Projekt Jsem zpět nám přinesl především velkou finanční úsporu. Kdybychom je museli všechny nakupovat, dělalo by to víc než čtvrt miliónu korun,“ říká. „Nemusím zastírat, že je to v době, kdy se potýkáme s finančními problémy, obrovská pomoc.“

Kde nabídnout spotřebič

Dárcům slouží webový formulář na stránkách www.jsemzpet.cz, kde mohou nabídnout svůj spotřebič k opětovnému použití. Prvním krokem tohoto projektu bylo vybudování specializované sběrné sítě. Pomohli ji vytvořit autorizovaní servisní gestoři, kteří jsou viditelně označeni jako místa zpětného odběru a přípravy k opětovnému použití. Ti na základě stanovených kritérií vybírají vhodné elektrospotřebiče, provedou na nich potřebné opravy a potvrdí, že budou dále bezpečně fungovat.

Na tuto možnost pamatuje i zákon o odpadech, ve kterém je opětovné použití zmiňováno, což ale dlouho zůstávalo jen teorií, zejména kvůli nákladům na technické přezkoušení nezávadnosti daného elektrozařízení.

S převedením této legislativy do praxe si poradila právě výše zmiňovaná akciová společnost. O náklady se dělí výrobci elektra, kteří jsou do tohoto kolektivního systému zapojeni.

Projekt má i známé patrony, ujali se ho herec Pavel Nový, ochrnutý Muž roku 2009 Martin Zach a spisovatel Michal Viewegh. Všichni tři zažili návrat do života na vlastní kůži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám