Hlavní obsah

Karlovarská vila od neznámého architekta vyniká terasovou zahradou

Novinky, text: Lubomír Zeman, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vila hraběte Augusta von Lützow v Karlových Varech je velmi honosnou stavbou, která rozhodně stojí za pozornost. Její bohatě členěná zahrada má romantizujícího ducha a je jako stvořená k večerním procházkám.

Článek

Jedním z prvních vilových objektů v Karlových Varech i v severozápadních Čechách je vila hraběte Augusta von Lützow, pojmenovaná jeho jménem.

Autorství vily zůstává otázkou

Říká se, že byla postavena podle projektu berlínského architekta. V kronice je zmínka, že vilu postavil karlovarský stavitel Johann Knoll (ovšem bez udání, zda stavbu provedl podle svého či cizího projektu). Vzhledem k tomu, že se nezachovaly originální plány, zůstává otázka, kdo byl autorem, stále otevřená.

Svým architektonickým řešením se objekt vymyká všem tehdejším stavbám ve městě. Jednopatrová budova je rozčleněna do tří dílů.

Díky zastřešení vila působí, jakoby měla věžice ukončené pouze přímou zdí, na nároží zpevněnou pilířky. V přízemí byla ve středu stavby původně otevřená lodžie s pilíři, které podpíraly terasu v patře.

Zajímavě byl řešený i interiér včetně dispozice. V přízemí byl sál s koutovými krby, nechyběl salon v patře, který byl převýšený a nad širokým oknem se vstupem na terasu byl osvětlován ještě trojicí kruhových okének.

Pozemek si nechal hrabě bohatě rozčlenit

Pozemek kolem vily nechal upravit hrabě Lützow v romantizující terasovou zahradu s množstvím tajemných zákoutí, jeskyní, doplněnou pergolami, altánky a  promenádami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám