Hlavní obsah

Jídelna je přístavem domova, dejte si záležet na jejím vybavení

Právo, Karolina Černá

Spojuje rodinu – ke společnému stravování se u jednoho stolu scházejí ideálně všichni její členové. Někdy se přidají přátelé či hosté. A všichni potřebují mít dost místa. Existuje mnoho způsobů, jak si hrát s jídelnou! Nabízíme několik tipů.

Foto: Ikea (5x)

U stolu se schází celá rodina a nemusí to být vždy jen kvůli jídlu. Rozkládací typ Stornäs pro 4 až 6 osob. Rozměry 147/204 x 95 cm za 5990 Kč.

Článek

Praktické je pořídit rozkládací jídelní stůl, k němuž pohodlně zasedne šest až osm osob, což odpovídá rozměru desky 100 x 200 cm. Kvalitní bytelný kus, nejlépe z dřevěného masivu, bude dlouholetou dominantou jídelny.

Zato židle se střídají podle toho, zda na ně usedají malé děti, dospělí nebo někdo s omezenou pohyblivostí. Jejich obměna je naštěstí snazší i levnější než pořízení stolu. Novým potahem, barevným nátěrem či zakoupením designových židlí rychle osvěžíme vzhled interiéru.

Dominantní stůl

Velikost stolu vychází z rozměrů komfortní zóny pro stolování jedné osoby, tj. hloubka 40 x délka 60 cm. Dvěma osobám stačí čtvercový stolek 80 x 80 cm, pro čtyři osoby je vhodný obdélníkový rozměr 90 x 160 cm.

Dva vedle sebe sedící dospělí tak mají nejen pohodlí pro stolování, ale mezi sedícími naproti sobě zbude místo pro výzdobu, mísu s polévkou, talířky s dezertem. Optimální výška stolu je 75 cm.

Foto: Ikea

Nástěnný sklápěcí stolek je řešením třeba do kuchyňských koutů či malých bytů. Stačí dvěma strávníkům. Cena 799 Kč.

Dalším kritériem je stabilita, dostatečně pevná horní deska i konstrukce pod ní (podnož). Nejhůře na tom po letech užívání bývají samostatné nohy šroubované do desky. Stabilnější jsou podnože tvořící tzv. otevřený rám (celosvařená konstrukce podpírající desku a čtyři nohy).

Nejstabilnější pak uzavřený rám, tzn. dvě nohy (opora po celé šířce stolu), dvě výztuhy pod deskou, jedna spodní výztuha u podlahy je častější u pracovních stolů.

Foto: Bonami

Rozkládací jídelní stůl Millie se může pochlubit dubovou konstrukcí podnože a lakovanou MDF deskou. Rozměry 95 x 180 cm za 16 799 Kč.

Dřevěné stolní desky jsou oblíbené pro svou originální krásu, která se díky povrchové úpravě (voskování, impregnace) lehce udržuje. Nejpoužívanější je laminovaná dřevotříska a dýhované desky.

Výjimečně se objevují bezpečnostní sklo, umělý nebo přírodní kámen. Pro příjemnější opření rukou volíme desku s oblými hranami, přes které také přirozeněji přepadají kraje ubrusu.

Foto: Bonami

Stůl Almond Dinnig vyniká přepychovým rozměrem 95 x 220 cm. Cena 12 999 Kč.

Židle tvrdé i měkké

Pohodlné je měkké polstrování na sedáku i opěrce, které odolává otěru i špíně, přičemž ho snadno vyčistíme. Celoplastové, celodřevěné tvrdé židle vybavíme dekorativními textilními podsedáky s odolnou potahovou látkou a kvalitní výplní, ideálně z paměťové pěny.

Foto: Ikea

Měkké podsedáky a polštáře zpříjemní posezení na dřevěných židlích i v ratanovém křesle v jídelně ve stylu Provence.

Foto: Bonami

Růžová židle Zuiver OMG Velvet má konstrukci z ocele, plastu a překližky, polstrování je z pěny. Rozměry hl/v/š 56 x 80 x 51 cm. Cena za sadu 2 kusů je 8439 Kč.

Židle má být stabilní, odpovídající naší fyzické konstituci. Dětské jídelní židle s područkami, zábranou a oporou nohou mohou být i rostoucí. Velkým školákům dopřejeme klasickou židli, pro menší vzrůst výškově nastavitelnou.

Pro zdravé sezení vybíráme plnou oporu zad sahající nad ramena, mírně prohnutou v oblasti beder, případně lehce zvýšené postranní lemy sedáku, které brání přepadání do stran. Kolena a sedák by měly svírat pravý úhel, jemně zaoblený snižující se okraj je šetrnější k žilnímu systému.

Foto: Ikea

Židle Stefan z masivu vynikají stabilitou. Cena 499 Kč/kus.

Oddělená neoddělená

Jen málokterý domov se může pochlubit samostatnou jídelnou. Většinou je součástí kuchyně, obývacího pokoje nebo tvoří přechodovou část mezi nimi. Kam jídelní prostor situovat?

Rozhodně nesmí překážet, při průchodu kolem něj bychom neměli vybírat ostrou zatáčku nebo se sunout za židlemi těsně podél zdi.

Foto: Trachea

Jídelní prostor situujeme do klidnější části místnosti, stranou od frekventovaného průchodu.

Stůl postavíme stranou frekventovaných zón, mezi ním a dalším nábytkem by měl být metr volného místa.

Komfortní je, když sedící u stolu mají za opěradlem židle volných aspoň 50 cm pro bezpečné vstávání, případně pro pohyb kolem obsazeného místa.

Foto: Ikea

Jako předěl mezi kuchyňskou přípravnou a jídelní částí poslouží policový díl Kallax. Cena 1990 Kč.

Můžeme-li si v jedné místnosti dovolit oddělení jídelního koutu, použijeme k tomu třeba policový díl, barový pultík na konci kuchyňské linky.

Ve větším pokoji instalujeme sádrokartonovou polopříčku, celoskleněnou průhlednou či neprůhlednou stěnu, posuvné dveře, které dočasně rozdělují kuchyni a jídelnu s obývákem na dvě samostatné části.

Foto: J. A. P.

Celoskleněná stěna ve funkci polopříčky odděluje kuchyň od jídelního koutku.

Vzájemné ladění

Jídelní prostor by si měl vzhledově rozumět s okolním vybavením interiéru. Volíme proto materiály, barvy a doplňky jako osvětlení, které korespondují s tou částí místnosti, k níž chceme jídelnu opticky vztáhnout.

Nezapomínáme ani na detaily, např. kovové nohy židlí mohou ladit s kovovými úchytkami na kuchyňských dvířkách, nad stůl zavěsíme svítidlo z kolekce, z níž pochází centrální osvětlení, stojací i stolní lampy v obývací zóně.

Foto: Trachea

Prvky, které opticky vztahují jídelní stůl k obýváku: barva nábytkových dvířek je o odstín světlejší než židle a květináč; rámy nábytku, jídelní stůl a obrazy jsou bílé; modré stěny ladí s kobercem, kovové nohy židlí se stojanem lampy.

Foto: Trachea

Prvky, které opticky vztahují jídelní stůl ke kuchyni: dřevěná deska stolu a zadní stěna kuchyňské linky; barva židlí a dolních dvířek i boční stěny; kovové nohy stolu, židlí a vestavné spotřebiče.

Pozor na barvy! Světlejší působí optimističtěji, opticky zvětšují prostor. Oranžová a červená zvyšují krevní tlak, působí hřejivě, podporují chuť k jídlu. V modrozelené jídelně naopak budeme podvědomě vnímat chlad, apetit se snižuje.

Foto: Dulux

Hřejivá červená na zdech stimuluje a podporuje chuť k jídlu.

Osvětlení

Foto: Möbelix

Závěsná svítidla nad stolem nesmějí vadit ve výhledu, ani překážet při vstávání, natož svítit do očí.

Foto: Möbelix

Jídelna může být i romantická, stačí nám pár luceren, svíček a elegantní měkké židle.

Kouzlo malé proměny

V interiéru se nemusíme bát kombinovat dvě různá dřeva, pokud jsou v blízkém odstínu. Více než dvě se však obecně příliš nedoporučuje.

Foto: Balakryl

Původní jídelna měla nakročeno k tzv. severskému stylu – bílá výmalba, masivní dřevěný stůl, židle s kónickými nohami. Tento styl však rozhodně není omezen jen na černo-bílou kombinaci.

Foto: Balakryl

Černou barvu můžeme zapojit ve větší místnosti, v malém prostoru však působila příliš kontrastně. Židle proto nátěrem získaly jemnější šedohnědý, pastelově šedý a světle šedý matový odstín.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám