Hlavní obsah

Jednopodlažní rodinný dům sterilitou ani okázalostí netrpí

Už od branky dům působí mile a sympaticky, žádná zbytečná okázalost ani sterilní formalismus, zkrátka dům pro život. Jednopodlažní rodinný dům, který se nachází na svahu hojně porostlém léčivkami, obývá rodina se dvěma dětmi, hlava rodiny - pan Petr - je stavař, paní domu je lékařka.

Foto: www.mujdum.cz

Bránou se dostanete pod garážové stání a zastřešená je i vstupní partie „pro pěší“. Tvar zastřešení i volba krytiny nezapřou souvislost se střechou domu, což je dobrým příkladem práce architekta (v tomto případě majitelů domu).

Článek

„Tohle je už náš třetí dům, ovšem ty předchozí dva – rozměrově větší a menší, jsme nevlastnili, měli jsme je pronajaté,“ vysvětluje pan Petr okolnosti, za jakých se „ladila forma“ jejich současného bydlení na okraji Chebu.

Vyzkoušeli si na vlastní kůži všechny možné varianty a dospěli k tomu, že dům se zastavěnou plochou 122 m2 jim naprosto vyhovuje.

Foto: www.mujdum.cz

Pokud to počasí dovolí, může si rodina užívat díky posezení na zastřešené terase krásné prostředí zahrady. Ve spodní partii okna si všimněte ručně kované dekorativní mřížky pro květinové truhlíky.

Pozemek tehdy koupili od města, a přesto, že byl poměrně malý, velice jim učaroval, zejména tím, že šlo o svah orientovaný na jižní stranu, navíc s nádherným výhledem do krajiny směrem na německé hranice.

Základní tvar domu vychází ze zkušeností z předchozího bydlení, technické provedení logicky zůstalo na panu Petrovi, ale design, vybavení interiérů a barevné ladění nejvíc ovlivnila paní domu.

Foto: www.mujdum.cz

I když dům není nijak velký, uvnitř nás příjemně překvapil svou prostorností. Hlavní obytná místnost v centru dispozice nemá strop obvyklé výšky, jak byste čekali, ale končí až nahoře u střechy, v podstatě tedy jde o halu.

Na tento centrální prostor, kde se odehrává většina života rodiny, navazuje kuchyň s jídelnou, tři pokoje, šatna, technická místnost a koupelna.

Foto: www.mujdum.cz

Kuchyňská linka je barevně sladěná s velkoformátovou dlažbou, barevným nátěrem omítky a dřevěným stropem.

Foto: www.mujdum.cz

Linka je barevně sladěna s velkoformátovou dlažbou, barevným nátěrem omítky a dřevěným stropem.

Dům je nepodsklepený a je založen na základových pasech a betonové desce. Podlahy jsou izolovány polystyrenovou deskou o tl. 10 cm, na ní je teplovodní podlahové topení zalité v anhydritu a moderní linolea.

Foto: www.mujdum.cz

Vysoké stropy poskytly prostor pro vybudování patra v dětských pokojích. Slouží na spaní, dole se uvolnilo místo na hraní a další činnosti.

Foto: www.mujdum.cz

Nábytek z masivního dřeva a vestavěné skříně s dřevodekorem zapadají do přírodního stylu interiéru.

Topení je ohříváno plynovým kondenzačním kotlem s vnitřním zásobníkem pro ohřev teplé vody. Jako doplňkový zdroj tepla slouží krb, ve kterém se přes týden topí spíše sporadicky pro atmosféru, ale o víkendu během topné sezóny krb vytopí hravě celý dům.

Dům nebyl zamýšlen jako nízkoenergetický, ale přesto dosahuje pozoruhodně nízkých provozních nákladů za vytápění: za celý rok se čtyřčlenná rodina vejde do 20 000 Kč, a to včetně ohřevu teplé vody.

Jednak je to promyšlenou konstrukcí domu, zděného z tvárnic Porotherm T Profi s vynikajícími tepelně izolačními a akumulačními vlastnostmi, jednak orientací k jihu (jižní okna zasklená dvojskly využívají pasivní solární efekt).

Foto: www.mujdum.cz

Výmalba v barvách levandule dodala ložnici příjemnou „pastelovou“ atmosféru a zvýraznila dřevěný strop.

Velkou výhodou bylo i to, že zvolený typ tvárnic je vyplněn izolací – nebylo třeba dům zateplovat zvenku, ušetřil se čas i spousta práce. Pálená keramika je dle stavebníků tradiční materiál, na který se lze spolehnout. V době dokonalého utěsňování oken, dveří apod. dává stavbě do vínku také prodyšnost a přirozeně zdravé vnitřní klima.

Zařízení interiéru nezapře talent a cit paní domu pro zajímavé a praktické detaily. Zaujal nás především ohromný dřevěný čtvercový lustr-květináč, který je zavěšen na řetězech nad stolem ve středu hlavní obytné místnosti.

Foto: www.mujdum.cz

Léčivé bylinky z vlastní zahrádky paní domu suší zavěšené na tyči v důmyslné sušárně vybudované v chodbičce v půdním prostoru.

Hlavní plocha zahrady je orientována na jih, kde dominuje bylinková zahrada. Paní domu je totiž lékařka, která se snaží konvenční medicínu doplňovat fytoterapií.

Bylinky si pěstuje sama a díky zkušenosti svého manžela s keramickými cihelnými materiály se zde daří bylinkám, které by na Chebsku jinak nerostly.

Foto: www.mujdum.cz

V prostorné koupelně obložené keramikou s motivem dřevěné textury se našlo místo i pro saunu. Z vany se nabízí příjemný pohled na dřevěné trámy a prkenný záklop střechy.

Kouzlo tkví v tom, že teplomilné rostliny jsou obroubeny klinkerovými cihlami, které přes den načerpají teplo od slunce a celou noc ho potom předávají rostlinám. Je to jednoduché, ale velmi účinné.

(Po sklizni putují léčivky do malé sušárny důmyslně ukryté v prostoru nad podhledem v chodbičce, kam se dostanete po „vytahovacích“ schůdcích.)

Foto: www.mujdum.cz

V severovýchodním rohu pozemku za domem se nachází prostorná zastřešená letní kuchyně s krbem a grilem, napravo – částečně ukrytý pod převisem střechy našel své místo úzký dřevník jednoduché, avšak praktické konstrukce.

V pravé části zahrady se nachází zahradní domek, který slouží pro zvířata, psa a kočku a pro uskladnění zahradní techniky, kol a koloběžek. Místo garáže je ve spodní části pozemku zastřešené stání pro automobil.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 122 m2

Užitná plocha objektu: 104,9 m2

Obytná plocha: 71,7 m2

Konstrukce: základová betonová deska izolovaná 10 cm polystyrenu, zdicí systém Porotherm, obvodové zdivo Porotherm 36,5 T Profi (cihly plněné minerální vatou), fasáda zčásti omítnuta, zčásti obložena cihelnými pásky Terca, dřevěný krov s nadkrokevní izolací (20 cm minerální vaty), střešní krytina Bramac Moravská taška

Dlažby, terasy, schody: cihelný materiál klinker

Výplně otvorů: okna dřevěná s lepeným rámem a izolačními dvojskly, předokenní rolety skryté do překladu (POROTHERM VARIO), střešní okna Fakro s izol. dvojskly, dveře dřevěné do obložkových zárubní

Vytápění: ústřední, podlahové teplovodní, zdroj energie plynový kondenzační kotel, krbová kamna

Wienerberger cihlářský průmysl, a. s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám