Hlavní obsah

Japonská zahrada promlouvá skrze kameny

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vášeň pro unikátní krásu přírodního kamene a pro vše, co z něho lze vytvořit, provází Milenu Hrtusovou, majitelku rodinné firmy Kameny CZ, od začátku podnikání. Navíc ji spojila s láskou k japonským zahradám.

Foto: Petr Horník, Právo

Rulové oblázky a skály z přírodního kamene jsou vhodné do každé zahrady, skalky nebo jako obsyp ke květinám či stromům. Skály symbolizují pevnost, sílu, stálost a nezlomnost.

Článek

V části Valašského Meziříčí zvané Bynina nalezneme poněkud netypickou prodejnu s kamennými obklady, venkovní a interiérovou dlažbou, se zídkami a s dalším přepestrým sortimentem, který se z kamene vyrábí.

Foto: Petr Horník, Právo

Bílý onyxový monolit vyniká na břidlicové drti blízko zeleně.

Foto: Petr Horník, Právo

Solitérní kámen je vždy zárukou exkluzivní a originální dekorace v japonské zahradě, zejména poblíž tvarovaných buxusů a borovic.

Foto: Petr Horník, Právo

Posedět můžeme na hladkých kamenech nebo žulových lavičkách, které dobře absorbují teplo z okolí.

Právě zmíněné výrobky jsou často důvodem, proč zákazníci přijíždějící z celé republiky záhy berou do ruky mobily a fotoaparáty, aby zvěčnili krásná kamenná zákoutí japonské zahrady, která se rozléhá vedle nákupního areálu na ploše 1000 m2.

Foto: Petr Horník, Právo

Japonská lampa Mini Lantern, vyrobená ze šedé žuly, je tichým světelným společníkem v zahradě, když se stmívá.

Foto: Petr Horník, Právo

V minulosti bylo v Japonsku běžné chovat v zahradách živé vodní ptáky, kapry i želvy. Postupně se od chovu živých zvířat upouštělo, zvířata se v zahradách zabydlela aspoň ve své kamenné podobě.

Foto: Petr Horník, Právo

Japonská lampa Kasuga z unikátního vápence měří 210 cm. Obecně je spodní část lamp spojena s prvkem chi, symbolem země. Část nad podstavcem lampy souvisí s prvkem sui, který značí vodu. Díl, do něhož vkládáme čajovou svíčku, reprezentuje světlo - ka.

Jsou v ní k vidění typické prvky japonských zahrad jako např. kamenné lampy, solitérní kameny, sochy určené pro vstupní bránu, sochy zvířat i Buddhů či pítka, tzv. cukubai, určená k očistě rukou před čajovým rituálem.

Vše je umístěno v zeleném prostředí tvarovaných tisů a borovic, klikaté cesty z kamenných nášlapů a z břidlicových pražců lemují kvetoucí azalkové keře a buxusy, zastřižené do tvaru koulí.

Foto: Petr Horník, Právo

Pítka cukubai se používala především v čajových zahradách, lemovala jejich vstup. Před konzumací čaje totiž bylo třeba se nejprve rituálně očistit.

Foto: Petr Horník, Právo

Sochy Buddhy v různých podobách jsou nedílnou součástí japonských zahrad. Ležící Buddha láká k meditativnímu odpočinku.

Foto: Petr Horník, Právo

Elegantní vápencová zahradní japonská lampa bude chloubou a ozdobou každé zahrady. Její umístění by mělo chránit dům před zlými duchy.

Zahrada leží převážně na rovině, symbolizuje vodní plochu. Tvoří ji ale také vyvýšené ostrůvky s dřevinami, okrasnými kamennými monolity, často vysypané barevnými valouny, dekorativní kamennou drtí a kůrou z ruly, která chrání povrch půdy před nadměrným vypařováním vody, zaplevelením.

Výhodou také je, že na rozdíl od klasického mulče neslehne, nehnije, ani vítr ji nerozfouká.

Foto: Petr Horník, Právo

Vstupní bránu do japonské zahrady tvoří dvě okrasné sochy z vápence. Vystoupáme k nim po břidlicovém schodišti.

Foto: Petr Horník, Právo

Nášlapy z ruly vedou kroky návštěvníka do různých zákoutí zahrady.

Foto: Petr Horník, Právo

Pískovcové kuličky mají průměr přibližně 10 cm, nejkrásnější jsou vždy v několika kusech vedle sebe.

Sochy, lampy, fontány se v zahradě v průběhu času mění tak, jak firma postupně obměňuje starší kousky sortimentu za nové. A samozřejmě, stejné nezůstávají v průběhu let ani rostliny.

Nestálá podoba zahrady tak připomíná nekončící proud přítomných okamžiků, z nichž je každý jiný, a přitom tvoří nit jednoho života.

Foto: Petr Horník, Právo

Lampa Pagoda ze šedé žuly měří 250 cm, ruční opracování z ní dělá originální výrobek. Působí čistě a jednoduše, přitom je nositelkou významné symboliky - pět pater symbolizuje zemi, vodu, oheň, vítr a oblohu.

Foto: Petr Horník, Právo

Kamenný obloukový mostek využijeme u jezírek nebo nad kačírkem.

Foto: Petr Horník, Právo

Povrch žulových koulí je upraven speciální metodou, tzv. pemrlováním, údery kladivem (pemrlice) opatřeným na ploše kovovými jehlany.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám