Hlavní obsah

Jaký je rozdíl mezi rychlým a pomalým odšťavňováním

Novinky, nes

Úroda ze zahrádek a záplava čerstvého ovoce v obchodech přímo vybízejí k jejich zpracování a výrobě domácích šťáv. Pojďme si proto připomenout, jaký je rozdíl mezi rychlým a pomalým odšťavňováním.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na trhu jsou čtyři základní typy odšťavňovačů: odstředivé, šnekové, dvouhřídelové a mechanické.

Zatímco odstředivé zaujmou především velkou rychlostí přípravy šťáv (a při použití speciálních sít i pyré), zbývající jsou určeny trpělivějším uživatelům rozhodnutým vymačkat suroviny do poslední kapky.

Foto: Catler

Odšťavňovač potravin s extraktorem pyré Catler JE 4011

Foto: Eta

Nerezový odšťavňovač ETA Fresher s výkonným motorem se zpětnou vazbou automaticky reguluje výkon motoru podle momentálního zatížení.

Rychlé odstředivé odšťavňovače, které jsou na trhu zastoupeny početněji, jsou vybaveny síty, přes která se získaná šťáva cedí. Získaný produkt má obvykle vodovou konzistenci a případně i chuť. Na hladině bývá menší vrstva pěny. Takto získaná šťáva je určena k okamžité spotřebě.

Odstředivé odšťavňovače se proto uplatní v rodinách, kde je zvykem vyrobit šťávu ve větším objemu a hned ji také vypít. Ideálně se v těchto přístrojích zpracovávají hlavně tvrdší plodiny, jako jsou jablka, mrkev, řepa.

Foto: Kulina

Multifunkční odšťavňovač Vita Juicer Novis v sobě ukrývá technologii kombinující lis na citrusy a odstředivku se sítem.

Foto: Gorenje

Odstředivkový odšťavňovač Gorenje JC801G patří k levnějším na trhu.

Ten, kdo si při výrobě ovocných šťáv rád dá na čas a hodlá zpracovávat nejen tradiční ovoce, ale třeba i různé druhy bylinek, měl by při výběru určitě zabrousit mezi šnekové a případně dvouhřídelové odšťavňovače pracující na principu tzv. pomalého odšťavňování.

Zvládají zpracovat prakticky veškeré druhy plodů, včetně náročnějších měkkých druhů ovoce, jako jsou bobuloviny, anebo naopak hodně tvrdé druhy zeleniny, případě oříšky.

Šťáva jimi získaná je hutnější, má sytější barvu a lze ji po určitý čas skladovat v ledničce.

Foto: Sana Products

Odšťavňovač Sana Juicer EUJ-707 by Omega za 10490 Kč patří k nejkvalitnějším modelům ve kategorii šnekových přístrojů. Je vyroben z BPA free materiálů a ukrývá v sobě kvalitní motor pracující o rychlosti 70 otáček za minutu.

U šnekových modelů je dobré zvážit, zda vybrat horizontální model nebo vertikální (určuje se podle orientace šnekové hřídele).

Obecně se uvádí, že práce s vertikálními modely je pohodlnější a méně namáhavá, neboť do nich není třeba pěchovat zpracovávané plodiny pod takovým tlakem.

Foto: Concept

Šnekový lis nově zařadil do své nabídky český výrobce Concept.

Dvouhřídelové modely by měl volit určitě každý, kdo bude často zpracovávat listovou a kořenovou zeleninu. Výtěžnost těchto odšťavňovačů, tj. množství šťávy získané z dané suroviny, je nejvyšší ze všech druhů přístrojů.

Jistou nevýhodou je ovšem poněkud složitější čištění a větší síla potřebná k pěchování plodin.

Foto: www.atranet.cz

Inovovaný dvouhřídelový odšťavňovač GreenStar Elite využívá místo šroubů k uchycení rychloupínací klipy, prodává se za 16 700 korun.

Mechanické odšťavňovače jsou volbou pro domácnosti, kde se budou připravovat ovocné šťávy jen občas. Práce s nimi je stejně náročná jako pomalá.

Šťáva z nich je ovšem stejně kvalitní jako z nízkootáčkových lisů. Je jí ovšem méně. Zejména v porovnání s dvouhřídelovými modely.

Foto: Angel

Angel Juicer 8500S za 34 890 Kč kombinuje systém dvouhřídelového odšťavňovače s jednošnekovým. Kromě zpracování snad všech surovin vyrobí i dětskou stravu, sojové mléko, tofu, ořechové máslo nebo vylisuje odmočené obiloviny a semena pro tzv. seed juice.

Kolik stojí
Ceny odšťavňovačů se pohybují od několika stokorun za nejlevnější odstředivé modely, až po několik desítek tisíc korun. Za částky okolo 6000 až 7000 korun lze pořídit nejdražší odstředivé přístroje, za částky okolo 3000 korun lze kupovat už první šnekové odšťavňovače. Nejlevnější dvouhřídelové se prodávají od 12 000 korun výše.

Reklama

Výběr článků

Načítám