Hlavní obsah

Jak u nás vznikají domky z lodních kontejnerů

Novinky, Jana Nesvadbová

Čím dál větší popularitě se nejen ve světě, ale také u nás těší domky stavěné z lodních kontejnerů. Jsou relativně levné, do značné míry ekologické, a když se majitelé po čase rozhodnou, mohou se přestěhovat jinam spolu s nimi. My jsme dostali možnost jeden takový navštívit.

Jak vypadá dům vyrobený z lodních kontejnerůVideo: Novinky

 
Článek

„Domy stavíme z vyřazených lodních kontejnerů, takže likvidujeme něco, co by se jinak stalo odpadem, a proměňujeme to na něco nového. Je to klasická upcyklace,” říká Zdena Zlatová zastupující českou značku Blokki.

Firma H3 ateliér, která domky vyrábí, dovezené kontejnery očistí, příliš orezavělé plochy obrousí a natře. Poté vyřízne veškeré stavební otvory, z exteriéru nanese ze všech stran, tedy i ze spodní a vrchní, pěnovou izolaci a následně celý kontejner opláští typem obkladu, který si klient objedná.

Foto: Novinky

Obložení fasády může být například ze sibiřského modřínu. Ten po čase přirozeně zestříbří a domek pak působí v přírodě velice nenánapadně.

„Z lodních kontejnerů je možné sestavovat různě velké domy všech možných tvarů. Je to jako lego. Máme několik designů, ale zákazník si často vymyslí nějaký svůj dům. Zatím největší, jaký stavíme, je z pěti kontejnerů,” pokračuje Zdena Zlatová.

Foto: Novinky

Kontejnery jsou vůči sobě obvykle posunuté. Vzniká tak mnohem zajímavější prostor, než kdyby společně tvořily obyčejný obdélník.

Ke stavbě domů se tradičně používají největší kontejnery, tedy právě lodní. Ty mají rozměry 2,8 x 2,4 x 12 metrů. Už propojením dvou lze vytvořit dům s dispozicí 2+kk o ploše 53 čtverečních metrů.

Ačkoli je třeba mít neustále na paměti, že jde o alternativní styl bydlení, dům při osobní návštěvě překvapí svým zcela přirozeným prostředím a dojmem.

Co všechno si připravit

Přesto, že firma celý dům vyrobí ve svém areálu a na pozemek jej přiveze již hotový na kamionu, není klient ušetřen veškerých starostí s jeho stavbou. Na stavebním úřadě si stále musí podat stavební ohlášení a na odboru územního plánování musí získat územní souhlas. Teprve pak může začít stavět.

Na pozemku pak musí přichystat základy pro dům. Spíše než litá základová deska jsou vhodnější (a levnější) betonové patky, jichž je třeba přichystat pro každý kontejner šest (čtyři v rozích, dvě v polovině délky), které musí být v absolutní rovině.

Foto: Novinky

V luxusnější verzi je možné mít na zemi položené například marmoleum. V podlaze pak může být rozvedené topení.

Dodavatel domu do nákresu pozemku také přesně vyznačí místo, kde musí být přichystané přípojky pro odpad, vodu a elektřinu.

Samotné zařízení domu se pak odvíjí výhradně od potřeb a možností klienta. V luxusní verzi je dům obložený modřínovým dřevem, interiér pak například překližkou s březovou dýhou, stavební otvory jsou vyplněné dřevěnými okny s izolačním dvojsklem, v podlaze může být instalováno podlahové vytápění.

Instalovat lze rovněž elektrické přímotopné radiátory nebo stropní panely, jako záložní zdroj tepla slouží nejčastěji krbová kamna.

Foto: Novinky

Velmi hezky působí obložení a nábytek z dřevotřísky s povrchem z březové dýhy, to vše v hlazené verzi.

Pokud si to klient přeje, je rovněž možné mít kontejnerový dům s tzv. zelenou střechou, v interiéru pak může být i rekuperace, různé druhy podlahových krytin, obkladů, ale také různé úpravy dispozice. Domy jsou stavěné v nízkoenergetickém standardu.

Foto: Novinky

Kontejnerový dům není určený k otmu,a by plnohodnotně suploval dům cihlový nebo dřevěný. Je spíše alternativou k nim. Čím dál více lidí si ovšem právě tuto alternativu volí.

Většina zájemců příbytky z lodních kontejnerů používá k trvalému bydlení. Zejména v dřevěném obložení, doplněném dřevěnou terasou, ovšem mohou stejně dobře fungovat jako rekreační chata.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám