Hlavní obsah

Jak spolehlivě zkrotit horko v bytě či kanceláři

Právo, Karolina Černá

Dlouhotrvající vedro zatěžuje organismus, který pak napíná síly ke svému ochlazení. Jenže tím trpí mysl, což je nepříjemné zejména v pracovních dnech. Co s tím?

Foto: Dyson (2x)

Technologie Air Multiplier sloupového ventilátoru AM07 zajišťuje příjemný, rovnoměrný proud vzduchu bez poryvů. Cena 11 999 Kč.

Článek

S rostoucí teplotou v místnosti se lidé, kteří těžko snášejí vysoké letní teploty, stávají podrážděnými, netrpělivými.

Horko ovlivňuje i kvalitu spánku, takže v případě odepření odpolední siesty se můžeme v druhé polovině pracovního dne cítit ještě unaveněji než obvykle. Ventilátor prouděním vzduchu pocitově ochlazuje, mobilní klimatizace dokáže teplotu místnosti snížit znatelněji.

Jen šetrné proudění

Lopatkové ventilátory stolní, nástěnné, stropní i stojanové nenecháváme během provozu směřovat k obličeji. Přímé proudění vzduchu způsobuje pálení očí, kůže obličeje, záněty obličejových dutin, hlasivek. Ideálně ventilátor směřujeme proti stěně, aby se proud tříštil a rozbíhal do stran.

Stropní ventilátory ředí vzduch stoupající vzhůru, zpravidla jsou kombinované se svítidlem. Pro dlouhodobější výměnu vzduchu nastavujeme na ventilátoru nižší rychlost, pro rázné vyvětrání maximální.

Foto: Datart

Stojanový ventilátor Rowenta VU5670F0 v sobě kombinuje mimořádnou sílu (70W motor) a ticho (hlučnost jen 35 dB). K dispozici 5 programů, včetně turbo boost funkce, a speciální noční režim pro nerušený spánek. Časovač nastavíme naž na 8 hodin. Cena 2199 Kč

Bezlopatkové ventilátory vzduch nevíří, mohou mít zvlhčovač s funkcí ionizace. Režim sleep minimalizuje riziko prochladnutí v noci. Vyznačují se plynulým tichým režimem a vysokým výkonem.

Foto: Dyson

Stolní ventilátor AM06 udržíme v čistotě snadno. Má dálkové ovládání s magnetickým úchytem a časovač automatického vypnutí s rozsahem 15 minut až 9 hodin. Cena 9499 Kč.

Ventilátory lze v mnoha případech ovládat i dálkově, mívají časovač. Jsou účinné, když jejich kapacita postačuje konkrétní místnosti a počtu osob v ní. Proto sledujeme tzv. vzduchový výkon ventilátoru (m3/h) a potřebný počet výměn vzduchu v místnosti, který vychází z hygienických hledisek.

Např. v obytné místnosti se udrží čerstvý vzduch s 1 až 1,5 výměnami za jednu hodinu provozu průměrného ventilátoru. V kanceláři s počítači je třeba 8 výměn za jednu hodinu.

Správné nastavení

V kanceláři nebo v menším bytě je možným řešením mobilní klimatizace, kterou můžeme přenášet z jedné místnosti do druhé.

Abychom předešli angínám kvůli velkým rozdílům mezi teplotou vzduchu v místnosti a venkovním horkem, nastavujeme klimatizaci maximálně na teplotu o 4 °C nižší proti venku.

Foto: Euronics

Vlevo klimatizace Electrolux EXP09HSECI, vpravo mobilní klimatizace Electrolux EXP12HN1W6

Předností mobilní klimatizace jsou různé funkční režimy. Některé modely umějí chladit, sušit, větrat nebo i topit, takže jsou užitečné také v zimních měsících.

Funkce plně automatického režimu s časovačem ve 24hodinovém cyklu umožňuje nastavit chlazení tak, aby byla místnost na požadovanou teplotu vychlazená v čase, kdy se třeba vracíme z práce. K vybraným modelům klimatizace lze dokoupit také wi-fi modul, kterým klimatizaci ovládneme na dálku aplikací v mobilním telefonu.

V klimatizaci vlivem ochlazování kondenzuje voda, kterou musíme pravidelně vypouštět. Drobnou nevýhodou může být nutnost umístění výfukové trubice klimatizace, která by měla směřovat ven z místnosti, nejčastěji oknem. Pozor! Odvlhčený vzduch vysušuje sliznice, u citlivějších jedinců způsobuje pálení očí, zánět průdušek.

Foto: Okay

Čtyřrychlostní sloupový ventilátor AEG TVL 5531 je vybaven časovačem a zaujme designovým provedením.

Do rodinného domu volíme dražší pevnou stacionární klimatizaci. Ta se skládá z vnitřní a venkovní jednotky. Pevné klimatizace mají tišší provoz, protože veškerá hlučnost jde mimo byt či dům.

Kvalitní mobilní klimatizace by v pracovním režimu neměla překračovat hlučnost 64 dB. Pro kvalitní spánek sneseme hluk mezi 25-30 dB.

Dostatek vlhkosti 

Umělé ochlazování vysušuje vzduch. Pracujeme-li na počítači, nezapomeneme na oční kapky - umělé slzy.

Denně vypijeme 2 litry tekutin. Osvěží nás třeba domácí limonáda, nejlépe kombinace citrónu s okurkou (okurka chrání zubní sklovinu před agresivním citrónem).

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám