Hlavní obsah

Jak majitelka probouzela třípokojový byt s terasou k životu

Po dlouhodobém pobytu v Austrálii a životě v podnájmu se Eliška rozhodla pro perspektivní třípokojový byt s velkou terasou. Nejprve ho zavrhla kvůli ceně, ale stále ho měla plnou hlavu. Ani po půl roce však nenašla lepší, proto ho koupila a společně s designérkou Markétou Fleischnerovou ho uvedly do života.

Foto: Lukáš Hausenblas

Kuchyňská sestava nábytku je autorským dílem designérky Markéty Fleischnerové. Je zhotovena z bíle lakované MDF desky, granitový dřez je zasazen do desky z dubového masivu. Skříňky ve tvaru hexagonů doplňují i obkládačky Tonalite (Siko) stejného tvaru.

Článek

Na tomto bytě Elišce obzvlášť záleželo, proto nechtěla nic uspěchat a přihlásila se do kurzu interiérového designu k Markétě Fleischnerové ze studia Mfart. Na celkovou úpravu bytu si však netroufla, proto přizvala designérku ke spolupráci.

Potřebovala poradit především s návrhem kuchyně a spolu pak konzultovaly i další nezbytnosti. Jinak se ale dala do úprav třípokojového bytu v novostavbě sama. Tento byt byl už druhý, do jehož zařizování se pustila.

Foto: Lukáš Hausenblas

Obývací pokoj skvostně dekorují rozteklé světadíly – originální dílo Vlada Matušiaka, které vytvořil majitelce na přání. O obrazovou kompozici se postarala kamarádka – šikovná grafička Anička Ševcová.

„Ten první mi ukázal, jak to nechci,“ říká Eliška. Má dobře vyvinuté estetické cítění a k designu blízko. Studovala malbu, také zpěv a nyní usilovně pracuje na otevření vlastní galerie. Ostatně v galerii nabyla cenné zkušenosti, v Austrálii v ní totiž pracovala. V bytě, který si po návratu ze zahraničí koupila a vnímá ho jako perspektivní i do budoucna, žije nyní se svým přítelem Patrikem.

„Byt tvoří moji pevnou základnu a dává mi jistotu i do budoucna, vlastní byt považuji za rozumnou investici, proto se snažím vytvořit z něj příjemný domov,“ vysvětluje Eliška.

Inspirace z internetu

Eliška toužila po větším světlém interiéru s velkou terasou. Ten její má sto metrů čtverečních a terasa sedmdesát. Zhmotnit představy nebylo úplně jednoduché. První kroky v zařizování následovaly až po absolvování kurzu interiérového designu, který jí neuvěřitelně pomohl.

Foto: Lukáš Hausenblas

Bílý jídelní stůl zdobí legendární Eames DSW židle (Vitra). Na stěně se skvěle vyjímá jelen, kterého lihovou fixou narýsovala Eliška.

„Naučila jsem se představit si prostor a pracovat s ním. Kurz mi především dodal odvahu pustit se do zařizování. Zpočátku jsem se dost bála experimentovat,“ vzpomíná Eliška.

Inspiraci čerpala z Pinterestu (webová stránka), sbírala obrázky, které ji zaujaly. Zabodoval skandinávský styl, ale úplně se ho nedržela. Sám o sobě jí připadal příliš strohý. Oslovily ji geometrické prvky, které se v interiéru vyskytují opakovaně a proplétají ho jako jemná pavučina.

Foto: Lukáš Hausenblas

V ložnici dominuje lůžko Malm s úložným prostorem (Ikea). Našlo se i dost místa pro houpací křeslo Grönadal (Ikea).

Domov tu našlo i několik jelenů, které Eliška zbožňuje, jednoho tu také osobně ztvárnila, jiné dostala darem. Jeden se tu zabydlel dokonce dřív než postel.

Interiér majitelky dokonale odráží její osobnost a emoce. Je plný umění, darů od kamarádů umělců, kteří sem vnášejí prostřednictvím vlastní tvorby svou energii.

Foto: Lukáš Hausenblas

Obrovský lapač snů, který si nechala Eliška poslat z USA, je dílem ukrajinské umělkyně. V menším provedení ji lapače snů provázely už od dětství, když jí je maminka věšela na zeď k posteli.

Eliška ráda cestuje – to vystihuje nástěnná malba světadílů Země, která zdobí hlavní obytný prostor. Nemůže tu chybět ani jednoduchý, ale stylový bílý klavír – Eliška se totiž věnuje opernímu zpěvu. Podoba pracovny se stále ještě vyvíjí a proměňuje, stejně tak se lehkému faceliftu průběžně podrobuje celý byt.

Estetika i účel

Kromě koupelny a podlahy, s níž Eliška nebyla spokojená, přebírala byt od developera prázdný. I tak ale musela předělat rozvody elektřiny a upravit je podle vlastních potřeb.

Foto: Lukáš Hausenblas

Koupelna připravená developerem je vybavena umyvadly Laufen s bateriemi Ideal Standard a doladěna bambusovými dekoracemi, například žebříkem od Markéty Fleischnerové.

Dubové podlaze v přírodním odstínu se nakonec v celkovém ztvárnění interiéru přizpůsobila, přestože by její vizi skandinávského stylu lépe vyhovoval studený odstín dřeviny. Miluje zimu, je to její nejoblíbenější roční období. S naturálním odstínem dubu nakonec propojila barvu kožené pohovky a dub podpořila i pracovní deskou v kuchyni.

„Když jsem se po nějakém čase dočkala kuchyně, cítila jsem se blaženě,“ raduje se Eliška. „Kuchyň jsem si představovala jednoduchou a geometrickou a Markétin návrh mě okamžitě nadchnul, neměla jsem k němu vůbec žádné výhrady.“

Při návrhu kuchyně v otevřeném prostoru se designérka odrazila od nástěnné malby světadílů. Její ztvárnění a vtipná hra s hexagony dokonale vyvažují celek a velmi osobitě vyjadřují mladistvost a lehkost. „Ráda bych ještě dodatečně vyměnila jídelní stůl za větší a kvalitnější, který sem designérka původně navrhla. Měla pravdu,“ komentuje svůj přešlap Eliška.

„Ještě potřebuji dotvořit pracovnu. Mám ráda jednoduchý základ, ale i barvy. Právě pracovnu mohou ovládnout, ta nemůže být depresivní.“

Foto: Lukáš Hausenblas

Barevně výraznější pracovna podporuje kreativitu. Eliška sem ještě plánuje větší pracovní stůl.

Nenajdete tu ale televizor, Eliška s Patrikem si raději promítnou zajímavý film. V interiéru je kombinováno dražší nábytkové vybavení s levnějšími kousky.

Eliška má ráda švédskou značku Ikea, jejíž nábytek je u ní doma zastoupen velmi hojně. Je to prostě Skandinávie stejně jako dánský reproduktor Bang & Olufsen, který ji okouzlil. Nejvíc si však cení výtvarných děl, která jí darovali kamarádi umělci. „Stačí zavadit pohledem a hned mám lepší náladu.“

Foto: Lukáš Hausenblas

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám