Hlavní obsah

Interiéry brněnské vily Kociánka jsou dobrým příkladem, jak pracovat s betonem

Novinky, Text: Jan Sedlák, editace: tnk

Za dominantní materiál brněnské vily Kociánka zvolili architekti pohledový železobeton v dokonalém provedení, který dělá z objektu jednotně vyhlížející stavbu. Ve vile se beton objevuje i v interiérech, kde je k vidění v kombinaci s dalšími materiály, které mu neubírají na kráse, ale zároveň tlumí jeho přílišnou strohost.

Foto: Slavné brněnské vily

Interiér vily s adresou: Kociánka 1a, čp. 2983, Brno 3-Královo Pole

Článek

Vila Kociánka od architektonického dua Zdeněk Makovský a Daniel Makovský vznikla mezi lety 2001 a 2004. Velkoryse navržená městská vila je zasazena do svažitého terénu.

Dispozičně, technologicky i ideově se Zdeněk Makovský a jeho syn Daniel inspirovali jednak příkladem vily Tugendhat od Ludwiga Mieseho, jednak stavbami japonského architekta Tadaa Anda. Snažili se vytvořit ve stavbě meditativní atmosféru a navodit pocit rovnováhy a koncentrace.

Foto: Slavné brněnské vily

Stavba má z dálky obdélný charakter.

Beton se v interiéru objevuje v osvědčené kombinaci s dřevěnými podlahami a čirým nebo mléčným sklem, umožňujícím rafinované průhledy a především široký výhled na panorama Brna.

Foto: Slavné brněnské vily

Chhladné materiály se v interiéru doplňují s teplejšími.

Prostor před vchodem má prvky nádvoří, je vymezený vlevo garážemi a bytem správce.

Hlavní vstup tvoří válcové zádveří s obloukovou skleněnou markýzou uprostřed druhého nadzemního podlaží.

Foto: Slavné brněnské vily

Jídelna volně navazuje na obývací prostor.

Zádveří vypadá jako skleněná přetlaková komora mezi exteriérem a nevšedním světem uvnitř. Interiéru dominuje průběžná hala s kruhovým světlíkem ve střeše, obě podlaží spojuje monumentální rampa.

V horním podlaží je oddělena pracovna majitele v pravé části od klidové zóny vlevo s ložnicemi rodičů, dětskými pokoji, šatnou a koupelnou.

Foto: Slavné brněnské vily

V rozsáhlé vile nechybí řada ložnic i dostatečný počet parkovacích stání v garáži.

Spodní podlaží obsahuje obývací pokoj, jídelnu, kuchyni, zimní zahradu a zázemí. Částečný suterén pak vyplňuje bazénová hala. V souladu s profesí majitele je provoz domu řízen elektronicky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám