Hlavní obsah

Interiérové dveře nabízejí širokou škálu vzorů i možností zabudování

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dveře v bytě mohou opticky splynout se stěnami, nebo naopak vyniknout a stát se designovým prvkem interiéru. Při výběru interiérových dveří dbáme na to, aby nejen dobře vypadaly, ale také v případě potřeby šetřily místo, zvládaly střídání teplot a rozdíly vlhkosti.

Foto: ERKADO (2x)

Posuvné dveře na stěnu Magnólie vyžadují prostor na bočních stranách. Opticky při otevření propojují místnosti, takže interiér působí větším dojmem. Cena kompletu 13 015 Kč bez DPH.

Článek

Sklep, zádveří, koupelna – rozdíly teplot

Dveře, na jejichž obou stranách je odlišné prostředí (zádveří, koupelna), se mohou časem deformovat, při špatném dovření pak dochází zbytečně k únikům tepla. Proto mezi jednou vytápěnou a druhou nevytápěnou místností volíme např. kvalitní termo či klima dveře.

Zabraňují úniku tepla a odolají vysoké vlhkosti. Hodí se pro sklepní místnosti i pro koupelnu. Povrch může být pokryt odolným HPL laminátem, který nelze běžným způsobem poškodit.

Foto: J.A.P.

Pískované sklo celoskleněných dveří či stěny eliminuje otisky prstů a usnadňuje čištění. Cena od 7020 Kč/m2.

U některých typů se setkáme s vrstvou hliníku a úpravou, jejíž tři stupně rozlišují schopnost dveří zvládnout bez deformace teplotní rozdíly a změnu vlhkosti. V maximální míře jde o rozdíly 20 °C a vlhkosti až o 80 %.

Doporučujeme: Plánujeme-li nákup dveří oddělujících dvě různá prostředí, rozhodně se o stupeň klima ochrany zajímáme!

Foto: SOLODOOR

Žluté dveře oživí přírodní barvy v koupelně. Duhová řada Rainbow nabízí také odstín cappuccino, petrolejovou modrou, antracitovou šedou, čínskou červeň. Cena od 4465 Kč.

Kuchyň – světlo, pára

Moderní kuchyně jsou často propojeny s jídelním koutem nebo obývacím pokojem. Obvykle v nich hodně větráme, potýkáme se s párou a vyššími teplotami. Kromě digestoře pomohou i klima dveře. Vsadit můžeme v případě malých kuchyňských koutů na posunovací dveře po stěně nebo zasunovací do pouzdra.

Potřebujeme-li v kuchyni více světla, vybereme celoskleněné dveře. Bát se jich nemusíme. Z hlediska bezpečnosti jde o tvrzené (kalené) sklo, které se po nárazu nevysype. Opticky zůstává bez šmouh, zvolíme-li pískovaný povrch, rýhované vzory nebo sítotisk.

Neprůhledné dveře, ale částečně propouštějící světlo, se prosazují dnes i v koupelnách a sprchových koutech.

Foto: BAUHAUS

Posuvné skleněné dveře, tvrzené bezpečnostní 8mm sklo. V různém provedení od 2490 Kč do 5190 Kč.

Doporučujeme: U kuchyňských dveří je důležité pohodlné madlo, protože obvykle vycházíme s tácy, připraveni servírovat.

Pokoje – hluk

Chránit okolí před hlukem z dětského pokoje, nebo naopak zachovat tichou pracovnu zvládnou dveře dobře těsnící po celém obvodu, nejlépe s plnou dřevotřískovou deskou, schopnou odfiltrovat až 37 dB hluku.

Foto: VEKRA

Interiérové dveře Vekra Interier Designo v dvoukřídlém provedení s kvalitní povrchovou úpravou CPL v odstínu bříza, pískované sklo.

O tom, do jaké míry k nám dolehne dětský výskot, ale rozhoduje také síla stěn, podlahová krytina, provedení stropu a někdy i rozestavění nábytku.

Foto: J.A.P.

Zalaminovaný motiv Grafoskla si může zákazník navrhnout sám, nechceli se spokojit s nabídkou výrobce. Cena od 11 815 Kč v rozměru 620x1970 mm.

V moderní obývací místnosti můžeme dát prostor designovým dveřím s výrazným grafickým motivem nebo s drobnými motivy, které se decentně opakují v celém interiéru.

Typy dveří

Dveře (jednokřídlé a dvoukřídlé) se liší podle způsobu jejich otevírání, funkce a typu povrchu, designu:

Dveře polodrážkové jsou klasické, bezpolodrážkové postrádají charakteristický zub polodrážky. Dveře s bezpolodrážkovou zárubní splývají do jedné roviny, jsou obvyklejší na americkém trhu.

Foto: ERKADO

Posuvné dveře do pouzdra Galerie - cena kompletu 5250 Kč bez DPH

Pravé a levé dveře poznáme podle toho, po jaké straně jsou dveřní panty, když otevřeme dveřní křídlo směrem k sobě. Máme-li panty po levé ruce, jde o dveře levé, a naopak.

Dveře šířky 700 mm a 600 mm se hodí do místností příslušenství bytu, 800 mm do obytných místností, šířky 900 mm bývají spíše vchodové.

Foto: SAPELI

Dveře Harmonie Praktik 80, povrch CPL bílá hladká, sklo Sapelux, klika Promo, zárubeň Obtus, reverzní otevírání.

Systémy otevírání: klasické jsou otočné, dveře posuvné do stavebního pouzdra ušetří místo.

Dále existují posuvné dveře po stěně, posuvné po stěně se skrytým posuvem vyžadují prostor tam, kam se posunují.

Využívané jsou rovněž dveře lamelové (harmonikové), méně často kyvné (tzv. lítačky) a posuvně-kyvné dveře v obou směrech.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám