Hlavní obsah

Interiér zanedbaného paláce v centru Prahy ukrývá historické klenoty

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Desfourský palác na rohu mezi Masarykovým nádražím a Florencí v Praze skrývá dobové umělecké klenoty z poloviny 19. století. Dlouhé roky je přitom nevyužíván a chátrá. Oživit se jej rozhodl festival současného umění 4+4 dny v pohybu. Začátkem října se tak budova pravděpodobně na delší dobu naposledy zpřístupní na devět dní veřejnosti. Do budoucna je plánována přestavba paláce.

Interiér zanedbaného paláce v centru Prahy ukrývá dobové klenotyVideo: Novinky

 
Článek

Historie novoklasicistního paláce, jehož architekt Josef Kranner je podepsaný i pod dostavbou katedrály sv. Víta, sahá do poloviny 19. století, kdy si místo jako své sídlo vybral šlechtický rod Desfoursů, který dal paláci i jméno. Dlouho zde však jeho členové nepobývali. Už v roce 1878 vdova po prvním majiteli dům prodala.

Foto: Novinky

Desfourský palác na pražské Florenci je v zanedbaném stavu.

Výrazný zásah do podoby místa provedli až komunisté, kteří vnitřek paláce přestavěli na byty a kanceláře. V 80. letech minulého století palác dokonce přišel o celé západní křídlo, které muselo ustoupit výstavbě tiskárny tehdejšího Rudého práva.

Zpustlý palác

Od devadesátých let zůstává palác, který je kulturní památkou, v zanedbaném stavu. V roce 1995 přešel do vlastnictví hlavního města, které si zatím s jeho využitím neví rady.

Přitom budova, kterou lze zvenku snadno přehlédnout, dodnes ukrývá spoustu dobových pokladů z doby prvních majitelů. A právě pro kombinaci úchvatných interiérů a zanedbanosti místa si palác pro svou hlavní část programu vyhlédl festival současného umění.

Foto: Novinky

V budově jsou dodnes zachovány dobové prvky jako stropní malby.

„Můžeme tu vidět spoustu zajímavých prvků zbylých ještě z dřívějších let, i když většinu z nich překrývá spousta nánosů z padesátých a osmdesátých let minulého století,“ popsala Novinkám interiér paláce organizátorka festivalu Denisa Václavová.

Podle organizátorky patří mezi nejzajímavější prvky v budově nejen původní trojramenné vysuté mramorové schodiště u vstupu do paláce, ale především rozsáhlé nástěnné a stropní malby. Kromě toho se uvnitř paláce zachovaly také detailní mozaikovité parketové podlahy či cenné lustry a vitráže.

Festival

Mezinárodní festival 4+4 dny v pohybu se zaměřuje na divadelní a taneční vystoupení a instalace. Letos do Prahy přiveze nejrůznější projekty ze zemí, jako je Norsko, Libanon, Kanada, Francie, Velká Británie, Sýrie či Austrálie.

Specifikem festivalu, který vznikl už v roce 1996, je to, že se každoročně snaží využívat opuštěné prostory v centru Prahy. Do Desfourského paláce se poprvé vydal už v roce 2015, letos zde vedle diskuzí a workshopů plánuje i řadu divadelních vystoupení a instalací. „Jsou takzvaně Site specific, takže jsou připraveny speciálně pro tyto prostory,“ dodala Václavová.

Devítidenní festival, který odstartuje 5. října, bude také pravděpodobně poslední možností pro veřejnost, kdy navštívit palác v současné podobě. V blízké budoucnosti je totiž plánována jeho přestavba. O dalším účelu zatím město pevně nerozhodlo, uvažuje se však, že by mohl sloužit pro potřeby nedalekého Muzea hlavního města Prahy. V budoucnu by zde také mohly vzniknout restaurace, kavárny či knihovna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám